Monitori širokog odnosa stranica koji dolaze u omjeru od 21:9 sve više nalaze svoj put prema potrošačima, kako prema poslovnim klijentima, tako i prema kućnim korisnicima. AOC je jedan od proizvođača koji je dosta rano usvojio ovaj standard, čija je dosadašnja ponuda uključivala nekoliko modela u veličinama od 25 i 29 inča.

AOC U3477PQU: Širina i veličina

No njihov najbolji model iz ovog segmenta je onaj koji se odaziva na ime U3477PQU. U pitanju je poprilično dobar monitor koji dolazi u najfunkcionalnijem obliku kada je u pitanju 21:9 format stranica.

To se u prvom redu odnosi na njegovu dijagonalu od velikih 34 inča, odnosno na visoku rezoluciju od 3440×1440 piksela koja savršeno pristaje uz njegovu veličinu. Kombinacija ovakve dijagonale i rezolucije pruža znatno veći komfor u radu u odnosu na slične monitore s manjom dijagonalom ili nižom rezolucijom.

4k-monitor

 

Visoka rezolucija osim što daje veliku radnu površinu nam omogućava znatno lakši rad s više aplikacija istovremeno bez da ih trebamo preklapati jednu preko druge. Još jedna od njegovih prednosti je što su svi elementi sučelja dovoljno veliki i jasno vidljivi što smanjuje naprezanje očiju, probleme s vidom i prekomjerni zamor prilikom dužeg korištenja.

Također, korisnicima koji iz bilo kojeg razloga koriste dva monitora, AOC U3477PQU može biti zgodna alternativa – jedan široki ekran bez karakterističnog prijelaza između radnih površina.

Pored toga, ovaj se monitor može pohvaliti poprilično dobrom kvalitetom slike, dobrom opremljenošću, funkcionalnom ergonomijom, ali i poprilično zanimljivim dizajnom.
AOC ništa nije htio prepustiti slučaju te je monitor opremio odličnim AH-IPS panelom kojeg odlikuje dobra preciznost boja i širok vidljivi kut koji je u ovom slučaju itekako bitan. Obzirom na samu širinu, te da ispred monitora sjedimo dosta blizu rubni dijelovi padaju pod ekstremni kut u kojem se često javlja gubitak kontrasta i manja preciznost boja.

AOC U3477PQU: Razdjelite ekran!

Uniformnost ekrana, pak, je dosta ujednačena, dok je pojava svijetlih mrlja karakterističnih za IPS panele koje se javljaju po rubovima je svedena na minimum. Sam panel nudi 8-bitnu preciznost boja što znači da monitor može prikazati punu paletu od 16,7 milijuna nijansi bez uplitanja interpolacijskog algoritma.

Dobra odlika ovog monitora je što za dobar prikaz nije potrebno vršiti značajnije korekcije određenih parametara slike. Boje su žive i energične, prijelazi između nijansi glatki, dok sivi tonovi izgledaju prirodno. Ako baš hoćete možete mrvicu reducirati razinu plavog kanala, te naravno spustiti svjetlinu koja je inicijalno dosta visoko postavljena.

Time ćemo dobiti bolju preciznost, dublju crnu boju, ali i izbjeći veći zamor očiju. Inače, broj opcija za podešavanje slike je više nego dobar. Uz uobičajene postavke moguće je korigirati gammu, uključiti opciju prikaza slike u slici ili slike pored slike, korigirati odnos stranica, a tu je i kontrola overdrivea koji ubrzava odziv ekrana tako da igranje dinamičnih igara na njemu predstavlja ugodno iskustvo.

Uz monitor se isporučuje i softverski paket s kojim se mogu regulirati sve postavke monitora (i-Menu), optimizirati energetski profili (e-Saver) ili dijeliti ekran na logičke cjeline (Screen+) s automatskom prilagodbom dokumenata i programa odgovarajućoj mreži koju odaberemo – od po pola ekrana pa do 3, 4 ili više dijelova u raznim kombinacijama.

AOC U3477PQU: Dizajn i mogućnosti

Pored svega što smo spomenuli, AOC je dizajnu ovog modela posvetio veliku pozornost. Okvir mu je poprilično tanak, dok je obrub napravljen od sjajnog metala koji pojačava vizualni dojam. Donji rub je nešto deblji od ostatka okvira što je razumljivo obzirom da su tu smješteni zvučnici. Četvrtasto postolje djeluje pomalo jednostavno, ali je zahvaljujući metalu sa sjajnim odsjajem elegantnog izgleda.

Dobra stvar u svemu je što ćete s ovim monitorom dobiti mogućnost korekcije svih položaja, uključujući i visinu, a možete ga postaviti i u položaj portreta! Zbog same prirode širokog odnosa stranica, ovaj položaj može rezultirati slikom izduženog oblika. No nekom može i to zatrebati pa neka se nađe.

aoc-u3477pqu-cijena

 

Među videopriključcima ćemo naći sve što nam može trebati, od VGA, DVI, HDMI/MHL-a i DisplayPorta. Na bočnoj strani su smještena po dva USB 3.0 i 2.0 priključka od koji jedan imaj funkciju brzog punjenja.

34 inča monitor

 

Energetska učinkovitost je sasvim solidna. Potrošnja nakon korekcije svjetline iznosi oko 38 vata, što je obzirom na njegovu veličinu solidan rezultat. Cijena ovog monitora iznosi 5500 kuna što nije zanemarivo, ali nije niti pretjerano visoko u odnosu na konkurentske monitore sličnih karakteristika.

SPECIFIKACIJE
dijagonala 34“, rezolucija 3440×1440, omjer stranica 21:9, panel AH-IPS, kontrast 1000:1, svjetlina 320 cd/m2, brzina odziva 5 ms, vidljivi kutovi 178/178 stupnjeva (h/v), 1,07 milijardi boja, priključci: 1 x HDMI/MHL, DisplayPort, DVI, VGA, 4 x USB 3.0, dimenzije: 828 x 624,5 x 229,2 mm, masa 10 kg, jamstvo 36 mjeseci

USTUPIO: Microline,  (01) 27 97 700,  www.aoc.com
CIJENA 5500 kn
ZA:  velika dijagonala i visoka rezolucija, dobra kvaliteta slike, broj opcija za podešavanje slike, opremljenost i ergonomija
PROTIV:  cijena
OCJENA: 4/5

Piše D.M.

Komentiraj