Acer je u svoju ponudu uvrstio i monitor s oznakom CB270HU koji će zahvaljujući više nego solidnim odlikama, većem komforu i manjem zamoru očiju najviše biti zanimljiv kućnim i uredskim korisnicima, kako za potrebe multimedije, tako i za različite poslovne aplikacije.

Acer CB270HU: AHVA panel

Pored toga ovaj će vas model po relativno pristupačnoj cijeni ujedno nagraditi i dobrom kvalitetom slike, solidnim brojem priključaka, funkcionalnom ergonomijom, ali i WQHD (2560×1440) rezolucijom koja nudi znatno funkcionalnije radno okruženje. Sve to nadopunjava i više nego solidna kvaliteta slike koja je inicijalno dosta dobro podešena.

Za to je prvenstveno zaslužan 8-bitni AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle) panel koji predstavlja AU Optronicsov pandan IPS tehnologiji. Najznačajnije odlike su mu širok vidljivi kut i dobra preciznost boja. Osobine koje imaju najveći utjecaj na ugodu u radu.

Najbolje u svemu jest to da za kvalitetan prikaz nisu potrebne značajnije korekcije određenih postavki. Sve što je potrebno učiniti jest smanjiti svjetlinu i odabrati toplu temperaturu boja čime se postiže prirodniji prikaz i manji zamor očiju.

Jedna od njegovih boljih odlika je i dosta dobra dubina crne boje s ujednačenom uniformnošću, a ujedno je lišen i značajnijeg probijanja pozadinskog osvjetljenja. Također, prijelazi između nijansi boja su dosta glatki, sivi tonovi izgledaju prirodno, dok je prikaz bijele boje više nego adekvatan.

Acer CB270HU: Funkcionalna ergonomija

Acer CB270HU recenzijaUz sve to i odziv ekrana je više nego solidan tako da igranje na ovom monitoru predstavlja ugodno iskustvo. Jedini je problem što je overdrive algoritam podešen nešto agresivnije tako da su vidljive manje anomalije oko objekata u pokretu.

Obzirom da nije dostupna mogućnost korekcije intenziteta overdrivea, ovaj nedostatak nije moguće izbjeći. Manja zamjerka se odnosi na svojevrstan problem koji se javlja na tamnim podlogama pri promjeni kuta gledanja, a očituje se kao pojava svijetlih, ružičastih mrlja u kutovima. No taj je nedostatak prisutan i kod nekih osjetno skupljih monitora, tako da ovu pojavu ne uzimamo kao osobito ozbiljan nedostatak.

Kao što smo već dijelom spomenuli, ergonomija monitora je dosta funkcionalna. Pored uobičajene regulacije nagiba moći ćemo podesiti visinu i zakretanje, ali i postaviti ga u položaj portreta. Prisutni su i svi relevantni videopriključci (DisplayPort, DVI, HDMI), ali je izostao USB hub.

Monitor je opremljen Flicker-free tehnologijom koja umanjuje zamor očiju prilikom dužeg rada. Potrošnja energije nakon korekcije svjetline iznosi 32 vata što je za ovu dijagonalu i WQHD rezoluciju više nego povoljna odlika.

Acer CB270HU SPECIFIKACIJE
dijagonala 27”, rezolucija 2560×1440, omjer stranica 16:9, panel AHVA, kontrast 1000:1, svjetlina 350 cd/m2, brzina odziva 6 ms (GTG), vidljivi kuto 178/178 stupnjeva (h/v), 16,7 milijuna boja, priključci: HDMI, DVI, DisplayPort, dimenzije 558,1 x 639,7 x 244,7 mm, jamstvo 36 mjeseci

USTUPIO  Recro  (01) 36 50 777  www.acer.com

CIJENA 3499 kn

ZA: dobra kvaliteta slike bez potrebe za većim korekcijama, funkcionalna ergonomija, tehnologije koje smanjuju zamor očiju

PROTIV: nešto agresivnije podešen overdrive algoritam

OCJENA 4/5

Piše: D.M.

Komentiraj