Ignite je jedna od novih serija SSD-ova koju je Patriot prije određenog vremena predstavio tržištu, a koja za cilj ima nadopuniti postojeće modele diskovima većeg kapaciteta koji bi po nešto pristupačnijoj cijeni ujedno trebali pružili i dobru razinu performansi.

Sve veći SSD-ovi
Ignite seriju čine samo dva modela i to u kapacitetu od 480 i 960 gigabajta, što je svojstven pokazatelj da je Patriotu nedostajalo SSD-ova velikog kapaciteta (većina serija je ograničena na 480 GB ili čak 240 GB kapacitet). Ignite od 480 GB smo prije 5 mjeseci već imali na testu, koji se pokazao se više nego dobrim po svim kriterijima.

Ovog puta smo obradili njegovog većeg brata s kojim dijeli velik broj sličnosti, te poneku sitnu razliku. Ta razlika se prvenstveno očituje u većoj količini cache memorije koja kod 960 GB modela dolazi u veličini od jednog gigabajta podijeljenih na dva zasebna čipa (480 GB model ima 512 MB cachea).

Ostalo je sve identično, tako oba diska koriste isti PCB koji zauzima ¾ kućišta i imaju istovjetan broj asinkronih NAND čipova (razlika je u njihovoj gustoći) koji su izrađeni u 16 nm tehnologiji, a potpisuje ih Mikron. Odabir asinkronih čipova je imao utjecaj na krajnju cijenu, s time da performanse nisu degradirane kao kod nekih drugih kontrolera (primjerice, SandForce).

Ignite serija koristi Phisonov kontroler PS3110-S10 kojeg smo već nekoliko puta vidjeli i u modelima drugih proizvođača tako da su nam poznate njegove mogućnosti.

Kapacitet i brzina
U pitanju je najnaprednije rješenje koje Phison do sada napravio. Riječ je o 32-bitnom quad-core SoC-u kojeg odlikuje osmokanalna arhitektura i podrška za izmjenično nizanje, podržana je 256-AES hardversku enkripciju, kao i veći broj tehnologija koje se brinu za pouzdanost i sigurnost podataka (no DevSleep, Smart Refresh, Smart ECC, ETEP, itd.).

Performanse 960 GB modela su na visokoj razini. Maksimalne brzine koje postiže iznose 564 MB/s za čitanje i 545 MB/s za pisanje (ATTO), dok su brzine u stvarnim uvjetima neznatno niže (518 i 508 MB/s). Jedna od boljih karakteristika je i dobra manipulacija u radu s malim datotekama tako da je sam operacijski sustav brz i reaktivan.

Jedna od najvećih prednosti ovog diska je njegov poveći kapacitet koji nam pruža više nego dovoljno mjesta za najnovije operacijske sustave, instalaciju velikog broja programa i igara, te klasičnu pohranu podataka koju smo zbog manjka prostora kod SSD-ova manjih kapaciteta primorani izbjegavati. Ovaj će vas disk koštati nešto manje od 3200 kuna, što nije zanemariv iznos. No treba uzeti u obzir da smo prije godinu dana za isti iznos mogli dobiti dvostruko manji kapacitet.

SPECIFIKACIJE
kapacitet 960 GB, kontroler Phison PS3110-S10, 1024 MB cache, Micron 16 nm MLC NAND, End-to-end data path protection (ETEP), Smart ECC, Smart Refresh, brzina čitanja 560 MB/s, brzina zapisivanja 545 MB/s, čitanje (4K) 80000 IOPS, pisanje (4K) 75000 IOPS, životni vijek 2 milijuna radnih sati, sučelje SATA 3, format 2,5 inča, jamstvo 3 godine

USTUPIO Microline:  (01) 27 97 700  www.patriotmemory.com
CIJENA 3000 kn

ZA: velik kapacitet, performanse u svim segmentima, dobra pouzdanost, tehnologije za kontrolu korekcije grešaka

PROTIV cijena

OCJENA 4/5

Piše: D.M.

Komentiraj