Može li par naočala uspješno nastaviti tamo gdje su neki prijašnji i slični koncepti ‘zapeli’? Može li kamera na naočalama donijeti nešto novo i nešto za što smo prije samo nekoliko godina mislili kako se samo radi o dobrim idejama i da tu sve zapravo staje?

Ako uzmemo u obzir projekt kojega je započela tvrtka Snap Inc., onda je odgovor na ovo pitanje postaje potvrdan. Barem djelomično.

 

Snapchat? Što je to?

No o čemu se zapravo ovdje radi?

Prije nego što krenemo na recenziju o Snapchat naočalama recimo nešto i o samom programu. Za one koji ne znaju ili nisu dovoljno informirani, Snapchat je nešto slično poput Vibera ili Skypea – na neki način. Sličnost se najviše ogleda u tome da i putem Snapchata korisnik može komunicirati i biti spojen s drugim korisnicima te na taj način doprinjeti cjelokupnoj društvenoj petlji kakva trenutno vlada na društvenim mrežama uopće. Snapchat, kao i druge slične medije komuniciranja, ili volite ili ne.

Oni koji ga vole će naći korist i zadovoljstvo u tome da se putem Snapchata možete povezati s drugim korisnicima na zaista jednostavan i zabavan način. Neki od načina komunikacije su videopozivi, očitavanje video formata ili obično tekstualno chatanje ili čavrljanje.

Sada se vjerojatno pitate kakve veze ima Snapchat sa običnim parom naočala, koje možda na drugi pogled možda ipak nisu tako obične? Kao prvo, kombinacija naočala i medija koji omogućuje bilježenje video formata je nešto što će svaki You Tube blogger (ili vlogger) znati prepoznati i cijeniti. No, više o njima u nastavku.

 

Video-naočale u više boja, stilski baš ‘snapchatovske’

Snapchat naočale su, za sve one koji ih odluče kupiti (ili za sve one sretnike koji ih uspiju kupiti) su dostupne u nekoliko boja. Tako da imamo naočale u plavoj, narančastoj te u crnoj boji. Svaka boja naočala ima prepoznatljivi Snapchat znak na strani.

Naočale same po sebi ‘izdaleka’ izgledaju poprilično ‘obično’ i ‘normalno’ kao i svake druge naočale, što znači da se ove naočale apsolutno niti po čemu neće razlikovati od običnih, ‘ne-video’ naočala. No, približavanjem korisniku ipak će se vidjeti kako nije riječ o običnim naočalama.

Ako ćemo ove naočale usporediti sa Google naočalama, Snapchat naočale definitivno izgledaju drugačije. Jesu li one ljepše ili nisu, ovisi o korisniku, no stvar je u tome da Snapchat naočale, baš kao niti Snapchat, ne ‘odstupa’ od Snapchatove ‘zaigranosti’. Naočale su stilski – OK.

Radi se o Snapchat kombinaciji zaigrano oblog oblika i modernog dizajna, koji čak ponekad podsjeća i na dječje naočale da bi se, tek nakon što vam se druga osoba približi, vidjelo da se ne radi o dječjim naočalama već o nekim ‘čudnim naočalama s kamerom.’

Kada govorimo o kvaliteti i kakvoći izrade onda isto tako možemo reći da je ona solidna. Naočale nisu pretjerano izdržljive, no manje ogrebotine i sitnija oštećenja će izdržati (pod uvjetom da vam ne ispadaju iz džepova ili da ne sjedate na njih jer bi to za svake naočale bilo fatalno).

Plastičan rub, kao i cijeli okvir, djeluje malo lomljivije nego što bi prosječan korisnik htio i volio. Šarke su isto tako ‘umjereno izdržljive’, što isto poziva na oprez i pažljivo rukovanje. Samo staklo naočala djeluje dosta izdržljivo, što je definitivno najbolja stvar kod samog dizajna naočala.

Staklo djeluje dosta čvrsto i kao da je ‘pobjeglo’ sa nekog skupljeg modela, što odaje dojam kao da se radi o ‘high-end’ video-naočalama. Ipak, kao i svaki drugi proizvod, Snapchat naočale će isto tako nakon čestog korištenja bivati sve više i više podložne odvajanju i lomovima (ovo se pogotovo odnosi na šarke i okvir naočala).

 

Snapchat naočale recenzija

 

Što imamo ‘unutra’?

Na desnoj strani naočala se nalazi kamera, dok se na lijevoj strani nalazi indikator svjetla koji signalizira korisniku snima li kamera ili ne. Isto tako na lijevoj strani nalazi se i tipka koju korisnici mogu pritisnuti nakon čega će započeti snimanje u maksimalnom trajanju od 10 sekundi ili mogu držati ovu tipku pritisnutu i tako smanjiti vrijeme snimanja. Iza signalizatora za snimanje, na lijevoj strani nalazi se isto tako i utor za punjenje.

Kada govorimo o samom vijeku trajanja baterije, ljudi iz Snapchata tvrde da se s naočalama može postići i do 100 ‘okidanja’ prije nego naočale signaliziraju potrebu za punjenjem. Ja osobno sam uspio okinuti oko 60 puta prije nego što mi se upalilo svjetlo koje mi je signaliziralo za potrebu punjenja.

Sam indikator koji se nalazi na lijevoj strani je napravljen tako da izgleda poprilično elegantno, čemu najviše doprinosi krug rotirajućih točkica koje izgledaju vrlo ‘high-tech’. Slikanje samo po sebi izgleda vrlo dobro i jednostavno, no što je sa video prikazima i snimanjima? Samo gledanje snimljenih isječaka ide vrlo jednostavno i ono je moguće putem bilo kojeg mobitela koji je uparen sa Snapchat naočalama.

Snapchat naočale cijena

 

Sve što trebate napraviti jest otići pod područje Memories i ondje pronaćo odvojak za Specifikacije, a nakon toga aplikacija će automatski prebaciti video sa naočala na mobitel. Ono što je važno za reći ovdje jest da se isječci neće sami od sebe očitati na My Story. Umjesto toga, svi isječci će biti zabilježeni u folderu Memories i tamo će biti dok god korisnik ne odluči sam upravljati s njima.

Kvaliteta snimaka i slika je isto tako solidna, no ono što oduševljava jest jednostavnost snimanja. Jednostavnim pritiskom na tipku će omogućiti onome tko nosi naočale da sve što vidi – vidi kao dio videa koji se snima, a snimanje videa je vrlo jednostavno i lagano.

 

Korištenje Snapchata nikada nije bilo lakše

Ono što je velik broj korisnika Snapchat naočala izjavio i to nakon kraćeg vremena uživanja u snimanju videoa i slikanju jest da je prvenstvena namjena i svrha Snapchat naočala ustvari promicanje Snapchata, što je djelomično i istina, jer nakon kratkog vremena korištenja Snapchata putem naočala, nećete se moći odvojiti od ovog medija.

Iako prije nisam bio neki vrstan korisnik Snapchata, moram priznati da me jednostavnost korištenja Snapchata koju sam opazio koristeći naočale, oduševila te kako sam vrlo brzo zavolio Snapchat.

Snapchat naočale 2

 

Naočale idealne za entuzijaste i vloggere koji traže nešto novo

Sve u svemu, iako se radi o ‘video-naočalama’ koje su kao takve, rijetkost na tržištu gadgeta i to iz razloga što ne postoji puno proizvođača ovakvih naočala, Snapchat naočale se čine kao dobar, ‘high-tech’ odabir, pogotovo za one korisnike koji se žele istaknuti po nečemu od drugih ili pak za vloggere koji uživaju u snimanju i slikanju na neobične načine.

Ipak, s obzirom da su ovakve naočale svojevrstan početak i začetak ideje ovakve tehnologije, treba imati na umu da kvaliteta snimljenih isječaka neće biti niti blizu onih koje bismo snimali kamerama koje se nalaze na pametnim telefonima. Prije same kupovine ovakvog gadgeta to je nešto što definitivno treba imati na umu.

Ako želite imati naočale, koje će osim što će vas štititi od sunčanih zraka i neželjenih pogleda imati i mogućnost snimanja preko Snapchata i ako se smatrate entuzijastom koji uvijek traži nešto novo u svijetu gadgeta i tehnologije – izaberite Snapchat naočale. Dostupne su za kupovinu preko interneta u gotovo svim online trgovinama (kao što su Amazon i slične) za nekih 150 američkih dolara.

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj