Kvalitetne 5.1 slušalice koji omogućavaju vrlo dobru zvučnu kulisu, no nisu bez mana, a cijena im je poprilično visoka što bi moglo odbiti potencijalne kupce

5.1 zvučni sustavi zahtijevaju veliku prostoriju, pametno postavljene zvučnike, a na umu treba imati i položaj namještaja jer sve navedeno utječe na doživljaj takvog zvuka. Umjesto razmještanja namještaja i provlačenja šume kablova po sobi možete se jednostavno odlučiti za 5.1 slušalice, možda baš ove koje opisujemo u nastavku.

Piše: Ivan Škrlec

Kompatibilne sa svime

U paketu dolaze kablovi kojima se ove slušalice mogu spojiti na sve trenutno aktualne igraće platforme ili bilo koji izvor zvuka. Tako su tu prisutni 3.5mm kabel za spajanje normalnog stereo izvora zvuka, optički i koaksijalni kabel, te kablovi za spajanje na Xbox 360 i Playstation 3. Svaki od ovih kablova je duljine jednog metra i služe spajanju Sound Control Unita (SCU), koji služi kao razdjelnik zvuka, s izvorom. Od priključaka tu su 3.5mm, koaksijalni i optički ulazni priključci. Uz to postoje i optički izlaz te 5.1 analogni 3.5mm izlazni priključci, što je svakako pohvalno jer se istovremeno može spojiti i bilo koji drugi zvučnički sustav bez potrebe za prekapčanje slušalica.

Tu su još jednometarski USB priključak kojim se spaja mikrofonski signal na računalo ili Playstation 3, priključak naponskog adaptera na kabelu duljine 2 m te dva 9 pinska priključka za slušalice, što znači da jedan SCU može pogoniti dvoje slušalice istovremeno. Uz sve priključke tu su i tipke za paljenje, generalno podešavanje glasnoće te tipka za uključivanje Dolby Pro Logic 2 funkcije.

Da bismo slušalice spojili prvo je potrebno spojiti kabel duljine 3.5m na kojem je postavljena kutijica za kontrolu glasnoće zvuka i mikrofona iz kojeg ponovo izlazi 9 pinski priključak na koji se spaja još 0.5 m kabela koji je direktno spojen u slušalice. Sama kutijica na sebi sadrži tipke za odabir jednog od kanala kojem želimo kontrolirati glasnoću, a to su prednji, centralni, stražnji i subwoofer kanal. Glasnoću zvuka biramo kvazi-potenciometrom, a postoji 20 razina za svaki kanal. Tu je i potenciometar koji služi kontroli glasnoće mikrofona i prekidač kojim mikrofon gasimo, palimo ili odabiremo način rada kad ćemo čuti sami sebe, što je korisno za dobivanje dojma koliko smo glasni sugovornicima. Mjesto na kutijici je našao i 3.5mm izlaz mikrofona putem kojeg ga je moguće analogno spojiti dalje, primjerice na Xbox.

Ne bez mana, ali odličnog zvuka

Ova kutijica nalazi se na pola metra od lijeve slušalice i prilikom nošenja slušalica smeta, te bismo voljeli vidjeti da je gornji dio kabela dvostruko duži. Tako bi kutijica uvijek stajala na stolu i ne bismo je povukli za sobom prilikom zavaljivanja u naslonjač. Nakon ovog iscrpnog opisa spajanja i mogućnosti konačno dolazimo do samih slušalica.

U potpunosti su izrađene od čvrste crne plastike i dovoljno su velike da će stati i na najveću glavu. Iako bismo voljeli vidjeti aluminijsku konstrukciju, plastična nije odavala nikakve slabosti. U lijevu slušalicu ulazi kabel, a tik pored njega je 3.5mm utor za spajanje priloženog mikrofona koji je smješten na savitljivom. Slušalice su obložene vrlo udobnim i velikim tekstilnim jastučićima. U unutrašnjosti svake nalazi se čak četiri zvučnika, svaki za određen 5.1 kanal: prednji, centralni, stražnji i subwoofer. Naglavni dio je podesiv i obložen spužvom koja prati udobnost uški i čini ove slušalice vrlo udobnima za nošenje i na duže vrijeme. Slušalice smo bez ikakvog podešavanja spojili na izvor zvuka i puštali multimedijalne sadržaje, te smo isprva bili prilično razočarani kvalitetom zvuka, no zahvaljujući mogućnosti kontrole glasnoće pojedinog kanala zvuk je moguće odlično izbalansirati.

Ekskluzivno skupe

Ovakva podjela kontrole glasnoće u neku ruku služi i kao ekvilizator, pogotovo ako spojimo analogni stereo izvor zvuka. Zvučna slika se tako može podesiti za sve primjene i slušače. Dovoljno je reći da su visoki tonovi čisti, srednji topli i ugodni, a bass je dovoljno jak da zatrese same slušalice na glavi. Vanjska izolacija slušalica je nepostojeća, tako da će svi u blizini znati što slušate i to bi moglo smetati onima koji slušalice koriste u noćnim satima. U specifikacijama stoji da dekoder podržava Dolby Digital 2.0 i 5.1 tehnologije, a posebnost je i Dolby Pro Logic II pomoću kojeg se stereo zvuk pretvara u 5.1 i u praksi funkcionira začuđujuće dobro. Pogledali smo nekoliko DVD naslova s originalnim stereo zvukom i nekoliko igara, te ovaj način rada vrlo vjerno emulira položaj zvukova. Kvaliteta mikrofona je sasvim u redu za odrađivanje glasovne komunikacije i nismo primijetili neželjene šumove prilikom korištenja.

Uz sve navedeno ove slušalice spadaju u vrh ponude slušalica za gamere, a jedino što bi vas moglo spriječiti od kupovine jest njihova visoka cijena.

SPECIFIKACIJE

Stvarni 5.1 zvuk, 8 zvučnika (4 u svakoj slušalici), odvojivi mikrofon, Dolby® Digital 2.0, Dolby® Digital 5.1 i Dolby® Pro Logic® II, impedancija 32Ω, težina 350g

USTUPIO
Lost, (01) 30 27 163
www.sharkoon.com

CIJENA
1305 kn

ZA
odličan zvuk, čvrsta konstrukcija, emuliranje stereo signala u 5.1, mogućnosti daljinskog, količina priključaka

PROTIV
nema vanjske izolacije, položaj daljinskog, cijena

OCJENA
5/5

Komentiraj