Ponekad može biti teško odabrati pravi miš za igranje. Da li kupiti najskuplji, s visokim performansama i šarenim osvjetljenjem ili izabrati nešto skromnije? Pogledajmo koji bi mogli dobiti laskavu titulu najboljeg gaming miša…

Naposljetku miš je glavna spona komunikacije između nas i računala i prenosi sve naše zahtjeve i naredbe  računalu, uz pomoć tipkovnice. Ako smo često na računalu možda nismo ni svjesni koliko radnji obavimo pomoću njega, zato bi trebali odabrati dobrog miša u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Sastavili smo listu najboljih miševa za igranje kako bi vam bar malo olakšali taj izbor. Tu su gaming miševi zaista za svačiji džep, od samo 70kn pa do 1400kn…

 

Naš odabir najboljeg miša za igranje

Razer Mamba

Zašto bi ga trebali kupiti: Želite najbrži, najudobniji i općenito najbolji miš na tržištu. Skup je, no ako si ga možete priuštiti, bolji ne postoji.

Kome je namjenjen: Igrači koji traže dugoročnu investiciju.


Cijena: Oko 900kn model 4G i 1400kn model G5

Razer Mamba

 

Zašto smo odabrali Razer Mambu:

Jako davno, prije mnogo godina, kad je svijet bio mlad i riječ „Pentium“ je značila nešto, Razer je osmislio ideju o mišu koji je namjenjen baš za igranje. Danas mnogo proizvođača pokušava konkurirati na tom području, no Razer je ostao najbolji. Razer Mamba je statusni simbol svakog ozbiljnog gamera. Vrhunski je dizajniran, ima gomilu značajki i jednostavno je preskup, elitni miš za igranje na PC-u. A ako si ga možete kupiti, jednostavno je najbolji.

Pustite sad činjenicu što je bežičan, iako je to rijetkost u svijetu miševa za igranje. No to nije jedino po čemu se razlikuje od gomile. Zanemarite urnebesan laserski senzor od 16000 DPI, koji je toliko precizan da možete igrati Starcraft na kovanici od 5 lipa. Ma pustite sad „Chroma“ osvjetljenje, koje je samo za šou (iako Razer to neće priznati). Svi ti dodaci su samo za to i nisu ono što ističe Mambu u moru konkurencije.

Činjenica je da Mamba ima oblik koji paše za sve svrhe, omogućuje najbrže korištenje i najudobniji je za one duge sate noćnog igranja. Ogromne palčane tipke su prikladne za RPG igre, no ne i za ljevake (nije ni konkurencija, da se razumijemo). No za dugoročno igranje s preciznošću ne postoji bolji oblik, a bežičnost to samo potvrđuje. Ovaj miš je iznenađujuće lagan kad uzmemo u obzir bateriju i svu tehnologiju koju su nagurali unutra.

 

Najbolji gaming miš za MMO

Roccat Nyth

Zašto bi ga trebali kupiti: Ne treba vam samo miš za igranje, nego miš za igranje s puno tipki. Najbolji miš za MMO, podesiv je, moćan i iznenađujuće udoban, te samim time odličan izbor za svakog MMO igrača.

Kome je namjenjen: Zapravo bilo kome tko igra World of Warcraft: Legion.

Cijena: Oko 900kn

Roccat Nyth

 

Zašto smo odabrali Roccat Nyth:

Već duže vrijeme postoji ideja o mišu napravljeno za online RPG igre, a ona postaje sve popularnija s usponom MOBA-e. Upravo zbog svog dizajna koji omogućuje bezbroj opcija podesivosti, Roccat Nyth je daleko najbolji u svojoj klasi. Uključuje mrežu od 16 tipki kod desnog palca koje se mogu rasporediti na bezbroj načina.

Ne samo da pruža dosad neviđenu razinu podesivosti, ovaj miš nudi i izbor veličine tipki. Ovo je puno važnije nego što možda zvuči. Omogućava primarnim i sekundarnim RPG funkcijama bolju istaknutost što znači da nikad nećete trebat pogledati prema dolje.

Za 900kn, Roccat nije toliko skuplji od konkurencije. Sigurno nije najjeftiniji izbor, ali je zato najbolji izbor za RPG igrače.

Pročitajte više o Roccat Nyth mišu u našoj recenziji.

 

Najbolji gaming miš za mali buđet

Cougar 300M

Zašto bi ga trebali kupiti: Jednostavno rečeno – radi. Pogodan je za igranje, nema previše tipki i ukrasa, pa samim time ni previsoku cijenu. Cougar 300M donosi osvježenu ideju evergreen siluete koja je oduvijek postojala i uspjeva u toj namjeri, za malo novaca.

Kome je namjenjen: Štedljivim igračima koji ne misle potrošiti 1000kn za miš.

Cijena: Oko 300kn

Cougar 300M

 

Zašto smo odabrali Cougar 300M:

„Jeftin miš za igranje“ je čudna kategorija… Ako mislite štediti, svijet računalnih komponenti za gaming stvarno nije mjesto za to. No čak i tu ima proizvođača koji žele prodavati svoje proizvode igračima sa manjim budžetom, a kojih ima zapravo vrlo mnogo među nama.

Cougar 300M dolazi, više-manje, sa svim što je igraču potrebno. To su veće palčane tipke, senzor s 3000 DPI, funkcija kontrole DPI-a u pokretu i dokazani klasičan dizajn. Nije razmetljiv poput konkurencije, no s ovakvom cijenom ni ne treba biti.

Cougar 300M je kompatibilan sa Cougar softverom, koji omogućava podešavanje tipki i kombinacija tipki, podešavanje DPI-a i sve ostalo što vam je potrebno za ozbiljno igranje.

 

 

Najbolji gaming miš za ljevake

Razer Deathadder verzija za ljevake

Zašto bi ga kupili: Jer ste ljevak.

Najbolji miš za ljevake Razer DeathAdder verzija za ljevake.  Možda je malo zastario, no svejedno je najbolji miš za ljevake na tržištu.

Kome je namjenjen: Ljevacima.

Cijena: Oko 600kn, budući da se teže može pronaći kod nas na Amazonu stoji oko 500kn

Razer DeathAdder miš za ljevoruke
Razer DeathAdder miš, verzija za ljevoruke

 

Zašto smo odabrali Razer Deathadder za ljevake:

Postoje mnoge opcije za korisnike i igrače koji koriste obje ruke, no ako ste isključivo ljevak, izbor je drastično smanjuje. Trenutno najbolji u tom polju je Razerov DeathAdder. Upražnjava najbolju egonomiju u klasi koju čak i Mamba koristi, te ju okreće i prilagođava za ljevake.

Razer, nažalost, nije osvježio ovaj miš već dugo vremena. Infracrveni senzor s 3500 DPI daleko kasni za novijim modelima, a mekani i sjajni materijali privlače otiske prstiju. Ni cijena nije tako dobra, čak 500-600kn za ograničenu količinu, što ga jedva malo čini jeftinijim od mnogih novijih modela. No drugog izbora nema. To je najbolje što možete dobiti. Ako želite nešto modernije, pogledajte naš slijedeći odabir gasming miša za obje ruke.

Pročitajte više o Razer Deathadder mišu u našoj recenziji.

 

Najbolji miš za obje ruke

Roccat Kiro

Zašto bi ga kupili: Ako vaše računalo koriste ljevaci i dešnjaci.

Najbolji gaming miš za obje ruke.  Roccat Kiro je podesiv na jedinstven način te vrlo povoljan.

Kome je namjenjen: Igrači koji koriste obje ruke ili imaju cimera ljevaka.

Cijena: Oko 300kn

Roccat Kiro

 

Zašto smo odabrali Roccat Kiro:

Većina miševa za ljevake ili dešnjake samo okreću palčane tipke na obje strane kako bi ergonomija ostala ista. Roccat Kiro ima dizajn koji radi isto to, ali i mnogo više što možda nećete odmah primjetiti. Obje strane miša imaju plastične obloge koje se mogu međusobno mjenjati, pa samim time i pripadajuče komande.

To je nekim igračima vrlo poželjna značajka. Iako je inače moguče isključiti bočne tipke putem pripadajučeg softvera, glatkoća koju ima ovaj miš sa svake strane ga čini vrlo udobnim za korištenje. Ako ako možete koristiti tipke na obje strane, i to je moguće. Sa cijenom od 300kn, pored gaminga Kiro je i odličan izbor i za svakodnevnog miša.

 

 

Povoljni miševi za igranje

Budimo realni, to su na kraju krajeva samo miševi i vaš običan miš kojeg već godinama imate će biti dovoljan. Igrice neće znati razliku. Istina, možda će vam nedostajati nekoliko tipki i super-osjetljivi senzor, a možda će vam i vrijeme reagiranja bit malo sporije, no nije vam potreban miš od 1000kn da bi uživali u igricama.

Što onda učiniti ako igrate igrice, a ne raspolažete velikim budžetom?

Prvo ćemo pogledati SteelSeries Rival 100. To je povoljan miš za igranje kojeg možete kupiti za oko 300kn ili na Amazonu za 200kn. Nije raskošan, ali dobro radi svoj posao, ima klasičan oblik bez mnogo kerefeka. Ako je Cougar m300, kojeg preporučamo za igranje na budžetu, svejedno preskup za vas, ovaj će vam biti najbolji izbor.

SteelSeries Rival 100

No ima i jeftinijih opcija.

Havit 2800 DPI je apsolutna bagatela s online cijenom od samo 70kn. Doduše teško ćete ga pronaći kod nas, ali na Amazonu je 10$. Nije bežičan, ima DPI tipku, kotačić, čak i nekoliko palčanih tipki. Očekivano, štedilo se na nekim stvarima, pa tako ovaj miš ima senzor od samo 2800 DPI.

Havit 2800 DPI
Jedan od najjeftinijih gaming miševa

No ako vam treba miš za igranje, a ne možete izdvojiti mnogo novca, ovo će biti dovoljno. Štoviše, bolji je od većine klasičnih miševa. Miševi za igranje su doista luksuz, iako smo bili impresionirani pojedinim modelima, no oni stvarno nisu nužni da bi uživali u igrici. Ponekad i običan miš za 70kn može zadovoljiti vaše potrebe.
Piše: D.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here