Bez kvalitetne periferije teško je zamisliti ugodno igranje. Svoj doživljaj, i u konačnici performanse u igrama, podiči ćete na višu razinu odabirom odgovarajućeg miša, tipkovnice, headseta. Na što treba paziti prilikom odabira pročitajte u ovom članku…

Igranje video igara postaje sve više popularno. Danas možemo reći da je gaming kao neki oblik kulture prestao biti vezan uz izraze kao što su „gubitak vremena“, „neozbiljnost“, „dječja igra“ i slični pojmovi. Došlo je do velikog raskola i podjele na visokoj razini između igranja i „igranja“. Gaming je već nekoliko godina uzastopno česta tema u svim medijskim oblicima. Imamo velike turnire sa milijunskim nagradama u više različitih žanrova, sajmove i festivale u koje su uloženi milijuni, mjesta gdje se zapravo najjače i najveće svjetske firme eksponiraju sve više i više.

Gamerska kultura

Možda je aktualnim generacijama još uvijek to bizarno i začuđujuće, no uskoro će roditelji dijete voditi na mečeve DOTA2 igre ili League of Legends. Kao što je normalno bilo jednom prosječnom Zagrepčanu odvesti dijete na utakmicu Dinama na Maksimir, tako će možda našoj djeci/unucima biti normalno da ih mi vodimo na Velesajam na meč između dva favoritna tima u opakoj partiji LOLa ili bilo čega sličnog. Jasno je da je moderno igranje doseglo tu „sportsku“ razinu i da se njime u modernom dobu tako postupa. S obzirom na profesionalizam kao takav, tu dolazi do puno elemenata na koje svaki gamer mora paziti. Ono što je tu krajnje bitno je oprema kojom će baratati tijekom igranja, što je zapravo i tema ovog članka. Kako točno možemo poboljšati iskustvo, ali i kvalitetu igranja?

gamepadovi

Mnogi misle da će ih skuplji miševi, tipkovnice i ostali dijelovi osnovne opreme učiniti boljim igračima. To nije istina, isto kao što nije istina da će vas Nike ili Adidas kopačke pretvoriti u C. Ronalda. Jednostavno neće. Ako izuzetno dobro igrate, možda i nije toliko važno kakvu opremu koristite, no sigurno ćete osjetiti da uz takvu opremu ne možete „udariti“ onolikom snagom za koju znate da imate potencijal. Tu dolazimo mi, sa najboljim savjetima kako da taj udarac napravite zaista najboljim. Prije svega treba shvatiti da nismo svi isti. Npr. kod miševa gledamo dimenzije uređaja, kako leži u ruci, koliko tipki ima i naravno maksimalnu rezoluciju kojom može baratati. Mnogi misle da je rezolucija ono što određuje klasu ili kvalitetu miša. Nije naravno.

Određuje je presjek svih elemenata koje taj miš sadrži. Jasno, u dućan uđete i vidite Logitechov G602 sa 2500 dpi koji košta 500-600 kuna, ali kraj njega vidite i Sharkoonov uređaj sa rezolucijom od 8200 dpi za duplo manje novca. Svaki laik će naravno posegnuti za Sharkoon uređajem, no to ne garantira apsolutno ništa. Jedino pitanje koje se tu postavlja je što kojem igraču paše. U nastavku ćemo detaljnije pokušati objasniti na koji način možete odgovarajućom periferijom poboljšati iskustvo tijekom igre.

gaming-periferija

Gaming tipkovnice – Tipke, tipke, tipkice

Kada pričamo o tipkovnicama, onda je mnogima samo jedna stvar bitna – da svijetli! Puno gamera, što amatera, što profića, pati na to svjetlo. Tipkovnica je uređaj koji ima fizičke tipke, ali nema nikakvu dinamiku. To je pomagalo za unos teksta/naredbi/kontrola, a njezina brzina i preciznost ovisi isključivo o vašim rukama. Dakle, na vama je da odradite preko nje sve potrebno što je preciznije i što je brže moguće, a da pri tome uživate u toj ploči sa gumbima što stoji na vašem radnom stolu. Tu je naravno puno ljepše ako pričamo o nekoj mehaničkoj tipkovnici. Bitno je samo da njezine dimenzije odgovaraju vašim zahtjevima i uvjetima (radni prostor, veličina stola, izgled ambijenta i sl.) One su puno više vizualno pomagalo nego što mogu utjecati na ishod nekog igranja.

gaming-tipkovnice

Tu bi svakako za primjer naveli gorostase kao što su Logitech G910 Orion Spark. Ono što ju krasi su milijunski spektri boja kroz LED-ice odvojene na svakoj tipki, mogućnost korigiranja svjetla po vlastitom izboru, dakle svaka tipka može svjetliti kako vi to zelite. Pričamo o gaming mehaničkoj tipkovnici od 200 eura. Ukoliko tražite nešto jeftinije, a opet dobro, svakako preporučamo liniju Razerovih tipkovnica u cjenovnom rasponu od 400 – 900 kn, kao i jedan specifičan model od Roccata, Ryos tipkovnica. Cijena je ispod 900 kn, ali ima vrlo slične mogućnosti kao i veliki Orion Spark.

Za amatere, za mlađu populaciju i za ljude koji jednostavno ne misle izdvajati preko 500kn za gaming tipkovnicu, svakako preporučamo Genius GX Manticore, odlična tipkovnica sjajnog dizajna za 400kn. Jasno, nije mehanička, no GX serija periferije iz Geniusa je zaista i više nego odlična s obzirom na cijenu koju ima.

Kako smo već rekli, tipkovnice su uglavnom čista šminka. Ono što može utjecati na to su eventualno programabilne tipke, no sa softverima koje danas imamo svaka tipkovnica može imati programabilne tipke, što makro, što G tipke, kao i F tipke. Dakle, gameri, ovo birajte očima, jer ne može previše utjecati na samu kvalitetu, ali na iskustvo kao takvo može utjecati uvelike. Ako ne vjerujete, pogledajte promotivne video klipove skupljih tipkovnica, pa ćete vidjeti na što točno mislimo

Gaming miš – Kvalitetan miš je zakon!

Idući su nam miševi. U redu, ovdje pričamo sada o glavnoj alatci za svakog gamera, o komadu periferije koji može uvelike utjecati na kvalitetu igre. Kao što smo u uvodu već spomenuli, specifikacije koje ste pročitali na stranici proizvođača ili na kutiji ne govore o njegovoj istinskoj kvaliteti nego o njegovim nazivnim mogućnostima. Sve što piše a ima veze sa nazivnim mogućnostima se mora isprobati kako bi bili uvjereni da li je to ono što nama zapravo i treba. Uzet ćemo za primjer, čisto radi što preciznije usporedbe, dva miša.

Prvi miš koji smo odabrali je Logitech G602, bežični gaming miš, 2500 dpi, cijena oko 500kn. Kao njegovog suparnika ćemo uzeti za primjer Razer Naga, miš od nekakvih šestotinjak kuna, dpi 8200, žičani. Ono što moramo reći za oba miša radi se o vrhunskim uređajima, odlične performanse, izrada, stabilnost, funkcionalnost, sve. To su miševi koje smo u prošlim recenzijama preporučali i dali im maksimalne ocjene, dakle vrh na domaćem tržištu. Ta dva miša iako oba odlična, su jako različita.

gaming-razer

Ukoliko ste gamer koji amaterski igra sve tipove igara, Logitech je svakako preporuka za vas. Radi se o elegantnom uređaju odličnih performansi u igrama, ali i u smislu miša za obično korištenje. Strašno dugačak vijek baterije, velika preciznost bežične veze i slično. Sa druge strane imamo Razer Nagu kojeg preporučamo isključivo gamerima MMO, RTS i Moba naslova.

Pralagodite odabir igri
Zašto? Zato jer je to ključna namjena uređaja. Taj miš nećete kupiti ako povremeno igrate COD ili Minecraft. Velika rezolucija omogućuje brzo kretanje po mapi, brze okrete za MMO i slično, a uz to ima hrpu dodatnih tipki za spellove i slične stvari. Kod miševa je izuzetno bitno paziti za koju vrstu igara ga uzimate. U svakom slučaju, miš se uvijek mora prilagoditi žanru za koji se koristi, to je ključno. Za FPS igrače već spomenuti Logitech također preporučamo, dpi od 2500 je sasvim dovoljan da budete okretni na manjim mapama sa close combat borbama, ali opet dobre brzine da vam nije previše „labava“ ruka prilikom korištenja snajpera i sličnih long range oružja.

gaming-mis-razer-naga

Zaključak za miševe je čista prilagodba po ukusima i potrebama. Ako vam treba miš za FPS, nećete uzimati miš sa milijun tipki i ogromnom rezolucijom, ali težite zato jakom, čvrstom i izdržljivom mišu koji je ergonomski prilagođen za konstantne pokrete, čisto kako bi vam ruka bila u što ljepšem položaju. MMO ekipa će sigurno uvijek najviše novaca trošiti na miševe, pogotovo kada pričamo o Razerima sa puno dodatnih tipki koji su od izuzetne važnosti. Kao što smo kod tipkovnica imali situaciju estetske prirode, ovdje je ipak nešto drugačije. Jasno, i tu može estetika svoju ulogu imati, ali miševi se jednostavno tako ne kupuju. Ono gdje miševi poboljšavaju iskustvo gaminga se upravo skriva u njihovim mogućnostima koje moramo prilagođavati svojim potrebama.

Gaming Slušalice ili zvučnici?

Pitanje iz podnaslova može uvelike utjecati na iskustvo prilikom igranja. Zvuk, vrlo vrlo bitan element kod igranja. Ne samo da daje bolji doživljaj što je kvaliteta zvuka bolja, nego ipak na kraju može utjecati i na ishod. Jasno, što se ishoda tiče, to utječe uglavnom na multiplayer pucačine gdje možemo čuti pucnjavu i korake protivnika i time ih precizno locirati.

Ono gdje zvuk također jako utječe su igre bazirane na napetosti kao što su nam svima dragi Alan Wake, većina high-end horor igara i slično. E sada, što odabrati i kako? Zvučnici su danas sve manje popularni. Genius i Logitech koliko toliko drže to pod nekom kontrolom na tržištu, no sve su manje traženi, barem isključivo za igre. Mnogi danas koriste headsetove (slušalice sa mikrofonom), a casual korisnici već dulje izbjegavaju stolna računala općenito, te prelaze na prijenosnike i tablete. Mi smo duže vrijeme razmišljali o ovome i shvatili da je za igranje na računalu headset ipak bolji izbor.

Osim što imamo i mikrofon uz to, pa možemo i komunicirati sa drugim igračima ako se o multiplayeru radi, imamo zatvoreni sistem zvuka. Mnoge slušalice po razumnoj cijeni danas nude virtualni 5.1 ili 7.1 zvuk koji zaista dobro funkcionira, pogotovo zato jer se na svim boljim igrama zvuk može prilagoditi takvim uređajima, te to onda zvuči i više nego odlično.

Virtualni surround
Što se tih headsetova tiče, tu je situacija vrlo jednostavna. Cijena uglavnom utječe na kvalitetu. Ovdje se pitanje postavlja koliko je igrač spreman novaca izdvojiti za dobar doživaljaj zvuka? Ovdje definitivno treba izbjegavati brendove koji su poznati po dobrom zvuku u drugačijim oblicima kao što su Philips, Sony i slični. Iako dobre slušalice, ipak nisu prilagođene za igranje, nemaju niti mikrofone, nemaju optimizaciju surrounda i slično.

Dakle, tu se kao pijani plota držite brandova koji su pioniri gaming industrije. Ukoliko do 400 kn mislite izdvojiti za headset (pričamo o dobrom headsetu) u ponudi ima mnogo Genius slušalica sa odličnim i provjerenim performansama kao što su 7.1 sustav i slično. Ukoliko 400 kuna smatrate previsokom cijenom, uvijek možete posegnuti za Speedlink Medusa MX slušalicama koje čak imaju i vibraciju bassa (vrlo dobro optimizirano) za nekakvih 200-tinjak kuna.

No, idemo sada o pravim zvukovima, o onim gotovo savršenim. Tu možemo od Razera naći više modela, od 600 kn pa nadalje, te svakako Logitech 7.1 G930 headset. Ako vam novac zaista nije bitan, onda je za vas Razerova bežićna „mrcina“ Megalodon, čija je cijena oko 1000 kn. U cjenovnom rangu između 500 i 1000kn imamo mnogo modela od Steelseriesa i Roccata koji će za svakoga imati nešto. Ovdje je zapravo pravilo doslovno vezano onom starom koliko para toliko muzike. U svakom slučaju, svi koji si jednostavno ne mogu priuštiti visoku klasu headseta, uvijek mogu računati na Genius G700v koji je za cijenu između 300-400 i više nego odličan headset. Za one željne savršenstva, 400 kn će ipak biti premalo.

Uvijek može bolje
Zapravo je situacija takva da doživljaj u igrama uvijek možete odabir kvalitetne periferije. Ovdje situacija za konzolaše baš i ne vrijedi na takav način. S obzirom da je najbolja alatka za igranje konzole upravo ona koja dolazi uz nju, jedino za što se konzolaši brinu je kvaliteta televizora, no tko god si može priuštiti konzolu, sigurno ima i TV koji je adekvatan za takvu razonodu.

Ono što još može sve popraviti je ništa drugo nego ambijent koji se na mnoge načine može podignuti. Svjetlost je uvijek ono što ga podiže, a to rješenje je vrlo jeftino postalo, s obzirom da se iz Azije može naručiti traka LED-ica od 5 metara za manje od 100 kn. Ovdje se nisamo bavili monitorima i televitzorima jer je to tema za zasebne članke, kao niti nekakvim ekstremnim dodacima i ekstravagantnim uređajima visoke cijene.
Željeli smo pokazati na koji način svima dostupna periferija ujteče na doživljaj prilikom igranja. Na kraju na sljedećih nekoliko strana donosimo pregled nekoliko uređaja koji vam mogu poboljšati iskustvo u omiljenim igrama a nisu preskupi i možete ih pronaći na domaćem tržištu

gaming-tipkovnica-logitech-g910-orion-spark

Gaming tipkovnica Logitech G910 Orion Spark
Logitech G910 Orion Spark je gaming tipkovnica visoke klase. Tipkovnica ima Romer-G mehaničke prekidače na svim tipkama, što ju statistički čini 25% bržom naspram onih sa Cherry prekidačima. Orion Spark se može pohvaliti izvrsnim programabilnim RGB iluminacijskim osvjetljenjem koje je zaista zabavno i zanimljivo. Ono što nam se svidjelo ovdje je ARX kontrol integracija. Radi se o docku na kojeg možete postaviti iOS ili Android uređaj i na njemu imati in-game info, sistem info i slične stvari koje vežu računalo, telefon/tablet i tipkovnicu. Tipkovnica ima 113 anti-ghosting tipke. Sa strane sadrži makro tipke koje se mogu postaviti za promjenu profila, te G tipke koje se mogu programirati za konkretne opcije i funkcije u igri (dupli klik, dupli skok, trikovi, finte i slično).

Ova tipkovnica sa razlogom nosi naziv „Orion Spark“. Ima pregršt mogućnosti kako se može podesiti pozadinsko osvjetljenje na tipkovnici. Radi se o spektru od 16 milijuna boja, što je zaista mnogo. Tipkovnica može svjetliti istom bojom non stop, može biti duginih boja, a ono što je najbolje svaka tipka svijetli bojom koju odaberete. Tipkovnica je mehanička, izuzetno su mekane tipke i vrlo ugodne za koristiti. Jedini problem kod ove tipkovnice je nažalost cijena. Tipkovnicu preporučamo apsolutno svim tipovima igrača, no vrlo je jasno da će za ovakvim modelom posegnuti oni dubljeg džepa.

SPECIFIKACIJE:
USB 2.0 light keyboard, Romer-G mehanički prekidači, intelligent RGB illumination, ARX kontrola, 9 programabilnih tipki, 113 anti- ghost tipki, media tipke, izdržljivost do 70 milijuna klikova, duljina kabla 1.8m, masa: 1.5 kg

USTUPIO: Logitech Hrvatska, www.logitech.com
CIJENA:  1350 kn
ZAŠTO KUPITI:mehaničke tipke, kvaliteta izrade, osvjetljenje
KLJUČNI NEDOSTACI: previsoka cijena
OCJENA: 5/5

gaming-slusalice-genius-gx-gaming-junceus

Gaming slušalice Genius GX Gaming Junceus

U rukama i na glavi imamo Junceus, zanimljiv gaming headset iz GX Gaming serije čija je vrlina 7.1 Dolby Surround zvuk i LED osvjetljenje obje slušalice i mikrofona.
Prva stvar koju svakako primjećujemo prilikom otvaranja kutije je kvalitetna izrada ovih slušalica. Ono što nam se kod ovih slušalica svakako sviđa je minimalna masa. Vrlo je bitno da imate headset koji će vam dati mogućnost držanja na glavi što više bez ikakvog zamora.

Do sada kada god smo testirali skupe headsetove, kao nekakav problem bismo navodili da se uši znoje više ili da su teške ili tvrde za glavu. Kod ovih slušalica to na sreću nije problem. Jako su elegantne, iako možda ne djeluju tako na prvi pogled, no kada ih primite u ruku i stavite na glavu, osjetit ćete tu lakoću i znati da ih satima možete nositi bez problema.
Slušalice podržavaju tehnologiju 7.1. Ono što moramo razjasniti je da je to virtualni Dolby Surround, što nije isto kao i pravi, fizički 7.1 koji biste imali da imate 8 zvučnika u prostoriji.

No, ta virtualnost ne umanjuje užitak koji možete imati. Testirali smo zvuk na audio i video medijima koji podržavaju takav format i rezultati su vrlo zadovoljavajući. Oštar i jasan zvuk sa idealnom količinom basa i finim osjećajem prostornog zvuka. Naravno, u opcijama preko softvera koji dolazi na CD-u uz slušalice je moguće mjenjati frekvencije ekvilajzera te podesiti po vlastitom izboru, no defaultne postavke su sasvim dobre za praktički sve oblike korištenja. Vrlo kvalitetan headset izuzetno povoljne cijene.

SPECIFIKACIJE:

virtualni 7.1, LED osvjetljenje, frekvencija: 20Hz ~ 20KHz, impendancija 30 ohm, osjetljivost 111dB, duljina kabla: 2.2m, masa: 403g, mikrofon: flex mic, osjetljivost -47 +/- 3 dB, omni-direktivni

USTUPIO: Microline, (01) 27 97 700  www.genius.com
CIJENA:  305 kn
ZAŠTO KUPITI:  kvaliteta zvuka i same izrade, povoljna cijena
KLJUČNI NEDOSTACI: osrednji mikrofon
OCJENA: 4/5

gaming-mis-logitech-g303
Gaming miš Logitech G303
Iz Logitecha smo na testiranje dobili zanimljiv gamerski miš. Radi se o modelu G303, a poznatiji je i kao Daedalus Apex. Riječ je o gamerskom mišu sa RGB osvjetljenjem koje omogućava light show sa podrškom za preko 16 milijuna različitih boja.

12 000 DPI–ja !
Logitechovi proizvodi su oduvijek spadali u sam svrh računalne periferije, no u zadnjih godinu do dvije su se jako fokusirali na dopadljiv dizajn u kombinaciji sa LED ili RGB osvjetljenjem. Već smo vidjeli tipkovnicu Orion Spark koja također ima sličnu tehnologiju. Ovdje je ipak nešto drugačije jer se radi o mišu naravno. No, krenimo sa nekim osnovnim podacima o ovom gamerskom mišu.

Daedalus Apexu se može podesiti da funkcionira u tri načina rada i to putem profila preko Logitechovog softvera. Osim toga, moguće je podesiti i pet različitih „brzina“ miša, odnosno rezolucija. Na vrhu miša se nalazi DPI tipka kojom se mogu mijenjati rezolucije, stoga je pametno da to odmah podesite prema vlastitim željama. Nije nužno imati ih pet, ali je to maksimum.

Miš ima maksimalnu rezoluciju od čak 12 000 DPI-ja, što je i više nego dovoljno da ga po želji prilagodite gotovo svakoj igri koja postoji na računalu. Testirali smo ga na Bioshock Infinite, League of Legends i World of Warcraft. Pokrili smo one najzastupljenije žanrove – FPS, MOBA i MMO. S obzirom da miš ima 6 programabilnih tipki, vrlo je praktičan i za MMO igre, iako nije za one naprednije igrače. No, za MOBA i FPS naslove je i više nego dobar. Sa DPI tipkom se brzo može mjenjati rezolucija te time utjecati na potrebe igrača što se same brzine miša tiče.

Animirano osvjetljenje
gaming-mis-logitech-g303Ono što nam se jako sviđa na ovom mišu je RGB osvjetljenje. Nešto detaljnije ćemo se zadržati oko toga. Osim što kod ovog miša imate na raspolaganju osvjetljenje u milijunima boja tu su i razni načini odnosno prilagodbe osvjetljenja. O čemu se točno radi? Miš ima mogućnost različitih animirani „light show“ načina.

Za početak imamo „heart-beat“, dakle boja će se žarko pojačati, smanjiti, opet pojačati i tako u beskonačnost. Imamo „color wave“ gdje će se nasumično u obliku valova mjenjati boje iz jedne u drugu, bez nekog određenog redosljeda. Osim toga, moguće je podešavati jačinu osvjetljenja te dijelove miša koje želimo da svijetli. Izuzev ovih lijepih dizajnerskih finesa, miš je po performansama doista u samom vrhu i odlično se uklapa u većinu žanrova, te ima nevjerojatnu brzinu i preciznost. Ako niste sigurni koji biste miš kupili, svakako posegnite za Logitechom. Sa njima zaista nema promašaja. Preporuka svim gamerima, što god igrali, izuzev naprednijim MMO igračima. Koliko god ovaj miš bio dobar, ipak nema one potrebne dodatne tipke koji su neizbježne za posve odgovarajuči doživljaj MMO žanra.

SPECIFIKACIJE:
PMW3366 optički senzor w/ Delta Zero rezolucija: 200 – 12 000 dpi, max. akceleracija >40 G, max brzina > 300 ips, report rate 1000 Hz, 32-bit ARM mikroprocesor, RGB osvjetljenje, 6 programabilnih tipki, DPI prekidač, 1 ms report click, životni vijek tipki 20 milijuna klikova, 3 profila, masa 87g

USTUPIO: Logitech Hrvatska,  www.logitech.com
CIJENA:  529 KN
ZAŠTO KUPITI: RGB osvjetljenje, rezolucija, performanse, mogućnosti
KLJUČNI NEDOSTACI: nije osobito pogodan za MMO igre, dizajn se neće dopasti svima
OCJENA: 4/5

gaming-mis-func-ms-2
Gaming miš Func MS-2
Func, kompanija koja se bavi isključivo gaming periferijom, u zadnje vrijeme pokazuje lagan, ali siguran napredak na tržištu. Ovoga puta na testu imamo jedan njihov gamerski miš, MS-. Radi se o gamerskom mišu isključivo namjenjenom za FPS i MOBA igranje. Jasno, kao i svaki drugi gamerski miš, dobrodošao je za sve žanrove, no u FPS i MOBA naslovima se najbolje našao. Mi smo ga osobno istestirali na više žanrova. Probali smo ga na Star Wars the Old Republic, Bioshock Infinite, Call of Duty Ghosts, League of Legends i World of Warcraft.

Vrlo je praktičan za FPS naslove, za što je više-manje i prilagođen ako analiziramo performanse i karakteristike. Sigurno smo najviše uživali dok smo ga koristili na Bioshocku i COD-u. Na samom mišu se nalazi tipka „Instant-Aim“ s kojom se može brzo promjeniti DPI miša, tako da ukoliko vam treba neki long range, naglo ga možete spustiti sa 4000 na 800 i dobiti puno na preciznosti i točnosti kod takvog ciljanja.

Miš je ergonomski vrlo dobro dizajniran, lijepo leži u ruci i precizan je prilikom rada. Nešto veća masa odgovara pri igranju, puno sigurnije i uvjerljivije možete pokazati svoje vještine. Iako miš ima dobre performanse i dizajn, ipak je cijena nešto veća nego smo očekivali. Po takvoj cijeni nude se razni miševi jačih i pouzdanijih proizvođača, no MS-2 je svakako pokazatelj da će Func svoju ponudu sa vremenom širiti i postajati kao brend sve bolji i popularniji.

SPECIFIKACIJE:
MCS-51 compat. procesor, OMRON switches, ADNS 3090 LED optički senzor, interna memorija 512 KB, rezolucija 4000 dpi, 6400 fps, track brzina: 1.52 m/sec (60 ips), 20g akceleracija, report rate do 1000 Hz, nadogradivi firmware, USB 2.0 priključak, pozlaćeni, 2m pleteni kabel, masa 145g

USTUPIO: Microline, (01) 27 97 700,  www.func.net
CIJENA:  386 kn
ZAŠTO KUPITI:  Omron switchevi, rezolucija, dizajn
KLJUČNI NEDOSTACI: cijena
OCJENA: 4/5

gaming-mis-roccat-tyon

Gaming miš Roccat Tyon
Iz svjetski popularnog Roccata smo istestirali jedan od gaming miševa iz njihove široke ponude gaming periferije. Radi se o modelu Tyon mišu namijenjenom okorjelim igračima koji se diči visokom rezolucijom, niskim odzivom i hrpetinom zanimljivih dodatnih funkcija.

X-celerator
Iako su iza Razera na domaćem tržištu, Roccat je u globalnom smislu puno jači nego se to možda na ovim prostorima smatra. To dokazuju sa svakim novim proizvodom, pa je tako i ovoga puta. Miš smo odlučili testirati na više različitih žanrova igre, uz nadu da će se u apsolutno svima naći. Stvar je u tome da je miš prilagodljiv svim žanrovima zbog sustava izrade i zbog programabilnih tipki koje imaju nešto originalnije funkcije od svojih konkurenata.

Za početak smo miš probali u Battlefieldu 3, jednoj od popularnijih naslova i vodećih igara u FPS žanru. Odlučili smo se za ovu igru isključivo zbog X-celerator tipke. Tom tipkom možete kontrolirati sve kretnje koje se geometrijski nalaze na X osi, dakle idealno za manevriranje aviona, nagle trzaje sa cijevi od tenka i slično. Vrlo korisna tipka, odlično služi svrsi, no potrebno je određeno vrijeme prilagodbe kako biste je počeli koristiti na odgovarajuči način.

Miš smo kasnije isprobali na MMO naslovu Star Wars The Old Republic. Ono što je dobro je funkcija Easy Shift [+] kojom je moguće dodijeliti tzv. „podfunkciju“, odnosno dati jednoj tipki dvostruku funkciju, tako da kombinacijom tipki možete odraditi više operacija umjesto jedne. Vrlo praktična stvar, odlično posluži kada želite koristiti veliki broj sličnih napada, pa točno znate da je npr. tipka 4 udarac mačem, a tipka shift + 4 obrana od takvog udarca, ili nešto slično tome.

Personalizacija i softver
Na vrhu miša nalazi se Dorsal Fin-Switch. Radi se o tipki koji je u obliku okidača, te ima funkcije pritiska u lijevo i u desno. Ova je tipka odlična za razne stvari, od mjenjanja macro tipki, do samih akcija unutar igre kao što su promjena aktivnog oružja i slično.
Nedostatak ovog miša je softver koji je pomalo zbunjujuć i poprilično nepraktičan.

Iz Roccata je rečeno da će softver biti nadograđen, no trenutna verzija je nešto lošija i neorganiziranija od one na koju smo prethodno naviknuti. Ipak, ono što nam je vrlo drago da smo i kod Roccata vidjeli je svjetlost na mišu, koja se može podesiti po vlastitom ukusu. Na izbor je dano 16.8 milijuna boja, tako da se miš na zaista mnogo načina može personalizirati.

Vrlo zanimljiv miš, no cijenom sigurno odbojan mnogim amaterskim gamerima. Miš je svakako preporučljiv svim žešćim igračima, no treba uzeti u obzir da njegova neobičnost može izazvati i nezadovoljstvo kod nekih korisnika. U konkurenciji ima i drugih miševa, potrebno je uočiti što je igraču zaista od svih opcija najpotrebnije i primarno.

SPECIFIKACIJE:
Pro-Aim laserski senzor R3 do 8200 dpi, 1000Hz polling rate, 1ms odaziva, 12000fps, 10.8 megapixela, akceleracija 30 g, 3.8 m/s (150 ips), 16-bit data kanal, Tracking and distance control unit, 73MHz Turbo Core V2 32-bit ARM based MCU, 576 kB interne memorije, Zero angle snapp/predict, pleteni kabel duljine 1.8m

USTUPIO: Instar Informatika, (01) 55 99 671, www.roccat.org
CIJENA: 799 kn
ZAŠTO KUPITI: dizajn, kvaliteta izrade, tipke
KLJUČNI NEDOSTACI: malo viša cijena, nepraktičan softver
OCJENA: 4/5

Gamepad Razer Sabertooth

Gamepad Razer Sabertooth
Već svima poznati Razer ovoga puta nam donosi vrlo zanimljiv gamepad. Radi se o Sabertooth gamepadu za Xbox 360 i PC. Dizajnom je gotovo identičan onom od konzole Xbox 360, što je već tradicija postala u Razeru.

Kao što smo već spomenuli, Sabertoothov dizajn je 99% inspiriran gamepadom konzole Xbox 360. Isprobali smo naš Sabertooth na toj konzoli čisto radi usporedbe sa njezinim standardnim gamepadom. Razlika baš i nema, pogotovo što se dizajna tiče.

Razerov Sabertooth ima nekakve preinake i dodatke. Ona glavna razlika je u glavnim tipkama, A, B i X, Y. Xbox gamepad ima standardne tipke, dok Sabertooth te iste ima kreirane poput klika mišem, što zapravo može biti čak i preciznije nego tipke sa klasičnim gumicama. Uz gamepad dolazi Torx odvijač koji služi za skidanje dodatnih trigger tipki, ukoliko nekim igračima smetaju na toj poziciji. Testirali smo Sabertootha na igrama Far Cry 4 (PC), Valiant Hearts (PC), I Am Alive (Xbox 360) i Forza Horizon (Xbox 360). T

Ukoliko želite gamepad detaljnije koristiti na PC-ju, možete ga vrlo jednostavno optimizirati. Na samom uređaju se nalazi mali OLED ekran sa komandnim tipkama gdje se mogu podešavati osjetljivosti oba analogna sticka, što uvelike pomaže ako npr. želite gamepad korstiti za FPS naslov, kao što smo mi to isprobali na Far Cryu 4.
Najbolji gamepad na svijetu je postao još bolji.

SPECIFIKACIJE:
2x shoulder multifunkcionalne tipke, 4 promjenjive multifunkcionalne tipke, non-slip gumena površina, USB priključak, pleteni kabel od 3 metra, 2.5mm mikrofonski priključak, masa 288g, OLED ekran za promjenu profila i postavki, kompatibilnost: PC, Xbox 360

USTUPIO: Instar Informatika, (01) 55 99 671, www.razerzone.com
CIJENA: 599 kn
ZAŠTO KUPITI: izrada, tipke, dodaci, funkcionalnost
KLJUČNI NEDOSTACI: ništa značajno
OCJENA: 5/5

Piše Hrvoje Sirovina

Komentiraj