Iako se kupovina zvučne kartice kod većine korisnika smatra nepotrebnom, Creative Sound Blaster Z je još jedan dokaz da smo možda u krivu.

 

Uz stalno natjecanje grafičkih kartica i procesora, tko je brži i tko je veći kako bi se dobila što bolja 4K slika, nekako je zvučna slika ostala po strani. Nitko se ne buni niti raspituje kakvu zvučnu karticu ima u svom računalu. I koju god dobijemo prilikom kupovine računala ne obračamo niti pažnju. A zvuk može biti također vrhunski, baš kao i slika, naravno uz kupovinu odabranog hardvera.

Ovdje vam predstavljamo zvučnu karticu Creative Sound Blaster Z koja je u vrhu što se tiče kvalitete zvuka, a budući da se na tome nije štedjelo, morat ćete izdvojiti oko 1000kn da postanete ponosni vlasnik ove vrhunske audio tehnologije, koju ćete moći iskorištavati još dugi niz godina.

Možda i nije tako loša ideja da se prilikom sastavljanja novog računala malo uštedi na procesoru, malo na grafičkoj kartici i počasti sebe vrhunskim zvukom. Krenimo provjeriti što nam taj vrhunski zvuk nudi i što trebamo za njega.

Pošto je to zvučna kartica s podrškom za vrhunsku audio tehnologiju, koristi Core3D audio procesor za pojačavanje vokala i kvalitete zvuka. Što se tiče značajki, dvostruki usmjereni mikrofon koji dolazi u paketu snjom je također visoke kvalitete i ima značajku smanjivanja okolne buke, tj razdvaja loše šumove okoline od zvuka glasa.

Jedna od jedinstvenih značajki ove zvučne kartice je sound blaster kontrolna ploča koja se može kontrolirati jednim klikom gumba za navigaciju između zvučnika i slušalica. Konektori za ulaz i izlaz su pozlačeni što im daje odlično spajanje i propusnost.

Kada je u pitanju kvaliteta izrade i dugotrajnost, kondenzatori su audiofilne razine, što znači da ćete dobivati samo najbolji zvuk. Omjer signala i buke je 116dB. Sound Blaster zvučna kartica vam daje temeljiti audio realizam pomoću svoje SBX Pro studio tehnologije za poboljšanje kvalitete slušalica i zvučnika pomoću odličnog 3D surround zvuka.

Što se tiče kvalitete i tehnologije, digitalni audio izlaz i ulaz koriste TOSLINK tehnologiju. Zapravo, možete biti sigurni da će glasovna komunikacija biti kristalno jasna s ovom zvučnom karticom. Već spomenuti specijalni mikrofon stvara akustičnu zonu u kojoj su poboljšani kvaliteta i jasnoća zvuka.

Sound Blaster Z
Vrhunski audio procesor Core3D je zaslužan za vrhunski zvuk

 

Ova zvučna kartica koristi odličan Cirrus Logic kao digitalni audio konverter. Kvaliteta zvuka je 24-bitna pri 96KHz. Kada govorimo o povezivosti ove zvučne kartice, ukupno ima 3 audio izlaza za zvučnike (F/R/C-sub).

Već smo spomenuli da su ugrađene kvalitetne komponente, pa tako ova kartica koristi i EMI zaštitu za kontrolu topline, kako bi bila dugotrajna i nesmetano radila na duže staze. Tehnološka podrška uključuje Dolby Digital Live, kao i većina vrhunskih zvučnih kartica.

Kada je u pitanju kvaliteta, Sound Blaster Z pruža 35 puta bolje performanse od ugrađene zvučne kartice, koju dobijete s matičnom pločom. Štoviše, utor za slušalice je pojačan na 600 ohma, pojačalom MAX97220 tvrtke Maxim.

Creative Sound Blaster Z recenzija
Pozlaćeni utori također doprinose vrhunskom zvuku

Još jedna prestižna značajka Creative Sound Blaster Z je pojačalo za slučalice sa 600 Ohm-skim priključkom, uz podršku širokom izboru slušalica. S našim Sennheiser HD25 PLUS slušalicama smo bili vrlo impresionirani s produkcijom zvuka. Uz odličan balans basa i visokih tonova, bio je pravi užitak igrati Call of Duty, uz vrlo realističnu reprodukciju pucanja iz vatrenog oružja i ostalih ambijentalnih zvukova.

Što se tiče spojivosti, imamo utor za mikrofon, utor za slušalice, 5.1 konektor i standardni 3.5 milimetarski utor, a svi su pozlačeni. U paketu dobivate windows drivere, Sound Blasterov mikrofon, skup kreativnih softvera i korisnički priručnik. Zvučna kartica je podržana jamstvom od 12 mjeseci.

Sound Blaster Z test

 

Cijena ovakve kartice nije mala, prodaje se za oko 1000kn, i namjenjena je ljubiteljima vrhunskog zvuka što ona jako dobro i nudi. Razlike u zvuku su ogromne naspram običnih zvučnih kartica, a to nam i jamči proizvođač Creative Sound koji je lider u ovom području već dugi niz godina.

Ako ste zagriženi ljubitelj igrica, dobro znate da pored slike i zvuk čini igricu zanimljivom, a taj dio će Creative Sound Blaster Z zvučna kartica besprijekorno obavljati na vaše oduševljenje. Zaista je idealna zvučna kartica za igranje igrica, ali i produkciju glazbe, kao i za slušanje glazbe uz vrhunski zvuk sa računala.

Zbog kvalitete komponenti i vrhunskih audio značajki ovoj zvučnoj kartici dajemo našu preporuku, i ako ste u potrazi za dobrom zvučnom karticom, Creative Sound Blaster Z bi svakako trebali uzeti u obzir. Sound Blaster Z sa ugrađenim komponentama audifilske kvalitete daje kristalno jasnu reprodukciju zvuka za zabavu i igranje igrica.

 

SPECIFIKACIJA: Creative Sound Blaster Z

  • Izlaz: Prednji kanal izlaz: 2Vrms, Slušalice (33 ohms): 1.3Vrms, Slušalice (600 ohms): 2Vrms
  •  Maksimalna DAC Rezolucija: Prednji kanal  : 24-bit, 192kHz, Slušalice (33 ohms): 24-bit, 96kHz, Slušalice (600 ohms): 24-bit, 96kHz, SNR (20kHz Low-pass filter), @ 24-bit, 96kHz, Prednji kanal izlaz : 116dB, Slušalice (33 ohms): >105dB, Slušalice (600 ohms): >105dB
  •  Frekvencijski odaziv: 96kHz, Prednji kanal izlaz : 10Hz do 45kHz, Zadnji kanal izlaz : 15Hz do 45kHz, Centralni izlaz : 10Hz do 45kHz, Slušalice (33 ohms): 10Hz do 45kHz,
  • Frekvencijski odaziv: 192kHz (Samo stereo), Prednji kanal izlaz : 10Hz to 88kHz
  • Podržani izlaz: Stereo/2.1 Zvučnici/5.1, Slušalice
  • Konekcije:Slušalice 1 x pojačanje 3,5mm konektor, Izlaz za zvučnike: 3 x 3,5mm,Optički izlaz: TOSLINK. Ulaz / Ulaz za mikrofon: 3,5mm

ZA: kvaliteta izrade, odlično pojačalo sa 600ohm-skim priključkom za slušalice, dobar usmjereni mikrofon, dobar omjer dobiveno uloženo.

PROTIV: ništa posebno

CIJENA: oko 1000kn

Ustupio: Šmit elektronik

Ocjena: 5/5

 

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here