Koji je trenutno najbolji SSD na tržištu i po čemu se gleda je li neki SSD ”dobar” ili nije? Čimbenika koji igraju ulogu u tome je puno. Ovisno o tome kakva je brzina memorije, kakav je kontroler, kakvo je sučelje te naravno kakav je protokol pohranjivanja podataka, SSd može biti dobar, bolji ili jedan od najboljih.

Prije samo nekoliko godina SSD-ovi ili Solid State čitači su bili nešto što je bilo rezervirano samo za one koji su u pogledu računalnih, pa tako i gamerskih performansi htjeli najbolje i najbrže, a to znači i za one koji su bili dosta dubokog novčanika. Danas je situacija malo drugačija jer su se neke stvari promijenile.

Danas su čak i najskuplji SSD-ovi cjenovno pristupačniji puno više nego što je prije par godina bio slučaj sa osrednje skupim SSD-ovima. Ono što je isto tako važno kod mnogih današnjih modela jest to da se njihova brzina povećala i to poprilično, što je odlična vijest, pogotovo ako ste gamer.

Koji SSD-ovi su najbolji za gaming? Jeste li više korisnik koji ”naginje” brzini zapisivanja/čitanja podataka ili prostoru za pohranu? U nastavku možete pročitati nešto o izboru naših šest najboljih SSD-ova koji su dostupni na tržištu na tržištu.

 

Samsung 960 EVO M.2

 

Samsung 960 EVO 500GB

Samsungov 960 EVO model je idealan izbor ako vam treba odlična kombinacija SSD-a koji u sebi sadržava ”najbolje od svega”, odnosno kombinaciju brzine, kapaciteta pohranjivanja i vrijednosti kao takve. Trenutno je ovaj SSD jedan od najboljih SSD-ova na tržištu i to najviše iz razloga što je njegov nasljednik, odnosno verzija od 1 TB još uvijek preskupa, što ovaj model čini odličnim izborom ako želite imati idealan omjer uloženog i dobivenog.

Ono što je možda najdraže velikom broju korisnika jest činjenica da Samsungov 960 EVO u sebi ima kapacitet pohrane od 500 GB. To je više nego dovoljno za instalaciju Windowsa i dobar broj igara koje biste eventualno skinuli sa Steama. Ako vama treba SSD s kojim ćete imati brzinu učitavanja i SSD koji će u sebi imati više nego dovoljno prostora za pohranu i za instalaciju svih naslova koje želite igrati (čak i onih koji sežu više od 50 GB), 960 EVO je idealan izbor za vas.

Ovaj SSD u sebi ima Turbo Write način zapisivanja podataka, što znači da je TLC V-NAND i da zbog toga po nekim mjerenjima ima čak i bolje performanse od skupe SLC memorije, dok neka druga istraživanja kažžu kako ovaj SSD navodno može ”prešišati” i 960 Pro inačicu. Dostupan je po cijeni od otprilike 250 američkih dolara, dok se kod nas može pronaći za oko 2000kn, s time da je verzija od 1 TB dostupna po cijeni od 500 dolara.

 

Intel SSD 600p 512GB

 

Intel SSD 600p 512GB

Intelov 600p model SSD-a je u stvari usmjeren na mainstream tržište i to najviše iz razloga što ovaj SSD, unatoč tomu što želi svojim korisnicima pružiti najbolje performanse za ipak višu cijenu, u sebi ima i neka obilježja jeftinijih SSD-ova, kao što su na primjer jeftiniji kontroler i jeftiniju TLC memoriju.

Kombinacija jeftinijeg i skupljeg je nešto čime je Intel svojim 600p modelom SSD-a htio opskrbiti širok spektar korisnika. Unatoč tomu što ovo možda i nije jedan od najbržih SSD-ova na tržištu, u usporedbi sa mnogim SATA driveovima 600p model ih ipak ”šije.” Cijena ovog diska lod nas je oko 1500kn.

 

Samsung 850 Pro 256 GB SSD

 

Samsung 850 EVO 500GB

Unatoč tomu što se radi o dvije godine starom SSD-u, Samsungov 850 EVO i dalje drži visoko mjesto kvalitetnih SSD-ova, kako za gaming tako i za druge stvari.

Unatoč tomu što se s vremenom i kako vrijeme odmiče, SSD tehnologija razvija sve brže i sve bolje, SATA sučelje je nešto drugo. SATA načini spajanja već neko vrijeme stagniraju jer u teoriji, ovo sučelje je već dosegnulo svoj teoretski maksimum od 600 MB/s, dok je moderan 2.5-inčni SSD i više nego sposoban ”prešišati” tu brzinu.

Unatoč tomu što Samsungov 850 EVO SSD od 500GB u sebi ima SATA sučelje, bez obzira i na to ovaj SSD je i danas jedan od onih koje ćete poželjeti odabrati, pogotovo ako vam ne smeta starije sučelje i stariji model. Cijena ovo diska kod nas je oko 1000kn.

 

Kingston HyperX Savage 240 GB

 

HyperX Savage 480GB

Prošla verzija Kingstonovog HyperX SATA drivea je koristila SandForce kontroler, no novija verzija Savage SSD drivea u sebi ima bolji Phison memorijski kontroler, koji u osnovi daje puno bolje performanse i brzine zapisivanja/očitavanja bez obzira radi li se o 4K kvaliteti ili nekoj drugoj.

Sve u svemu, HyperX Savage 480 GB je dobar i dostojan nasljednik koji donosi tehnološka poboljšanja u odnosu na svoje prethodnike zbog čega ovaj SSD vrlo lako može postati nečiji broj jedan u izboru najboljeg SSD-a za gaming i ”heavy-duty” rad na računalu kada je brzina očitavanja i zapisivanja podataka ključ svega. Cijena ovog diska kod nas je oko 1500kn.

 

Samsung 960 Pro 1TB

 

Samsung 960 Pro 1TB

Samsungova 960 Pro verzija je zapravo poboljšana verzija 960 EVO modela od 500 GB kojeg smo obradili na početku ovog članka. Iako je 960 Pro zaista kvalitetan SSD koji vrijedi svakog centa i unatoč tomu što se radi o SSD-u koji danas slovi kao jedan od vjerojatno najboljih SSD-ova za gaming i za ”heavy-duty” rad na računalima, vrlo je malo vjerojatno da će se velik broj gamera, čak i onih koji sebe smatraju ”heavy” odlučiti na kupovinu jednog ovoga.

Jedini razlog zbog ovoga nije samo cijena, za koju se treba priznati da je poprilično visoka, nego i činjenica da je teško da će za bilo kojeg korisnika postojati (barem u skorije vrijeme) potreba za SSD-om od 1TB.

Ako imate ”mrcinu” od računala na kojoj želite igrati igre u VR-u na najvećim detaljima i ako vam je brzina očitavanja i zapisivanja užasno jako važna i ne smeta vam činjenica da ovaj SSD košta oko 500 američkih dolara, u tom slučaju vam savjetujem da ga kupite. Nećete požaliti i još kao dodatak će vas obradovati činjenica da Samsung 960 Pro 1 TB dolazi sa jamstvom kvalitete od 5 godina. Cijena ovog diska kod nas je visokih 4500kn.

 

Crucial MX300 750GB

 

Crucial MX300 750GB

Crucialov MX300 je danas vrlo vjerojatno jedan od najboljih jeftinijih SSD-ova koji su dostupni na tržištu. Iako nije najjeftiniji koji postoji i unatoč tomu što nije baš niti najbrži, ako uzmemo u obzir da ima osrednje brzu brzinu zapisivanja i da je recimo pristupačan, ali da ima dosta dobar omjer cijene obzirom na dobivenu količinu prostora za pohranu.

MX300 bi lako mogao biti vaš izbor ako više tražite veću količinu prostora za pohranu, a ne toliko brzinu. Sve u svemu, dosta dobar ”entry-level” SSD. Cijena mu se kreće oko 250 dolara za 750Gb verziju, dok se kod nas, zasada može naći samo 500Gb verzija po cijeni od 1200kn.

Piše: A.M.

Komentiraj