Ne tako davno, pisali smo kako je WD predstavio hard disk od velikih 12TB, međutim nije prošlo mnogo vremena, da bi sada WD izašao sa još većim hard diskom od čak 14TB.
Western Digital je najavio da je započeo sa isporukom svojim klijentima za podatkovne centre u oblaku prve 14 terabajtne tvrde diskove na svijetu, putem svoje podružnice HGST. HGST Ultrastar HS14 nudi 40 posto više kapaciteta i dvostruko brže sekvencionalno zapisivanje od svojih prethodnika.

Na osnovu najnovije tehnologije SMR (Shingled Magnetic Recording) koja se u njemu nalazi, ovaj 3,5-inčni tvrdi disk se dobro nosi sa velikim izazovima i opterećenjima, koja su svakodnevnica u velikim podatkovnim centrima.

Optimiziran za postizanje najvećeg kapaciteta uz niske ukupne troškove, tj. omjera cijene i dobivenih terabajta (TCO), Ultrastar Hs14 zauzima vodeću poziciju na tržištu tvrdih diskova, nudeći dvije nove i komplementarne tehnologije. A to su 4. generacija HelioSeal tehnologije i druga generacija SMR host management tehnologijom.

Ove tehnologije su već dokazane da pružaju učinkovite, kvalitetne i pouzdane performanse, koje zahtijevaju današnji veliki podatkovni centri u oblacima. Nažalost točna cijena ovog diska još nije objavljena.

Iako su ovi diskovi namjenjeni samo za velike korisnike, svakako nas veseli ovaj razvoj tehnologije diskova, koja će se u dogledno vrijeme preseliti i na obične korisnike.

Ultrastar-Hs14 specifikacija:

 

ultrastar-hs14

Piše: D.Ž.

 

 

 

 

Komentiraj