Western Digital je najavio je stvaranje prvog tvrdog diska na svijetu temeljenom na tkzv. “microwave-assisted magnetic recording” tehnologiji, (MAMR), za koju tvrdi da će mu omogućiti proizvodnju standardnih 3,5 inčnih tvrdih diskova velikih kapaciteta, čak do 40TB.

Mikea Cordana, predsjednik tvrtke Western Digital, tijekom prezentacije s izumiteljem MAMR diskova Jimmyja Zhuja, izjavio je da je ova nova tehnologija zapravo nadgradnja i zamjena za dosadašnje HAMR diskove, koji su se prvi puta pojavili tijekom 2012. godine. Dok HAMR tehnologija koristi minijaturne mikro-lasere za pisanje po magnetskoj ploči uz proizvodnju visoke temperature, MAMR tehnologija koristi mikrovalove uz značajno nižu temperaturu.

 

Western+Digital+MAMRtehnologija diska

 

Ovaj koncept zapravo nije novo otkriče, jer je originalni patent za korištenje topline za povećanje stabilnosti magnetski pohranjenih podataka, izumljen još davne 1954. godine, a sama tehnologija imala je kratku primjenu u magneto-optičkim CD pogonima kroz 1980-tu godinu, prije nego što su se masovno pojavili, jeftiniji “writeable CD-i” za pohranu podataka. No sada Western Digital tvrdi da je MAMR tehnologija spremna za ulazak u terhnologiju proizvodnje tvrdih diskova velikih kapaciteta.

MAMR tehnologija

 

“Kako se konstantno povećava potreba za volumenom, brzinom, povoljnim omjerom cijene i dugovječnosti kod tvrdih diskova, potrebno je uvođenje novih tehnologija za pohranu, kako bi se donekle utažila glad za sve većim kapacitetima diskova”, tvrdi Mike Cordano, predsjednik Western Digitala, tijekom prezentacije. “Naš napredak u MAMR tehnologiji, omogućit će Western Digitalu, rješavanje budućnosti skladištenja velikih kapaciteta, uvođenjem nove klase vrlo pouzdanih diskova sa ultra velikim kapacitetima”.

mamr hard disk

 

Napredak ove tehnologije, objašnjava Western Digital, dolazi od razvoja “spin-torque” oscilatora, koji je u stanju generirati polje mikrovalova kako bi se povećala sposobnost magnetne glave za pisanje i kako bi se obradila značajno veća gustoća površine. Iako tvrtka nije podijelila preciznu gustoću svog prototipnog dizajna, tvrdila je da bi MAMR tehnologija trebala dovesti do gustoće od četiri TB po kvadratnom inču (4Tb/in2) i kapaciteta od 40TB.

Piše: D.Ž.

Komentiraj