NVIDIA GeForce GTX 1060 protiv GTX 1070 protiv GTX 1080 protiv GTX TITAN X Pascala, koji model odabrati?

U ovom dijelu vodiča za kupnju grafičkih kartica govorit ćemo o NVIDIA GTX 1000 seriji, i pomoći ćemo vam odabrati model koji najbolje pristaje vašim potrebama.

Zbog toga razloga ćemo se fokusirati na stvarne značajke svake grafičke kartice, različite postavke s kojima pojedina grafička kartica najbolje radi, a govorit ćemo i o cijeni svakog proizvoda. Tako ćemo stvoriti jasan dojam o karticama pomoću prikaza omjera cijene i kvalitete.

Već smo pisali o AMD-u, gdje smo napravili usporedbu RX 400 modela koje AMD trenutno nudi potrošačima, a sada ćemo pričati o NVIDIA.

 

NVIDIA GeForce GTX serija 1000

Nastavit ćemo s pet novih modela koji je zeleni tehnološki gigant predstavio na tržištu, a znamo ih kao: 3 GB GTX 1060, 6 GB GTX 1060, GTX 1070, GTX 1080, GTX TITAN X Pascal.

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica 3GB – GTX 1060

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica: 3GB – GTX 1060

Ovo je prilično neuobičajeno izdanje od NVIDIA, i ne samo zato jer nema smisla lansirati proizvod iz gornje srednje kategorije s 3GB VRAM-a, nego zato jer dolazi s manje shadera i jedinica teksture koje je čine prilično drugačijom od 6 GB modela.

Njezine performanse su slabije u odnosu na 6GB model, iako ima pristojne performanse u trenutno popularnim igrama, budući da može pokretati gotovo sve na 1080p u najvišoj kvaliteti, prikazujući 60 ili više ftp-a. Njezine performanse su najsličnije modelima GTX 970 i GTX 980.

Kome je namijenjena ova kartica? Korisnicima s manjim budžetom koji traže karticu s odličnim performansima na rezoluciji od 1080p i postavkama složenima na najvišoj kvaliteti, jer je možete kupiti za 1700kn, iako bi 3GB grafičke memorije mogla biti nedostatna.

Korištenje API-ja poput Vulkana nije se poboljšalo od prijašnje generacije, iako daje mnogo bolje rezultate kod DirectX 12.

Preporučujemo li vam ovaj proizvod? Iskreno vam kažemo: ne, jer je od 6GB GTX 1060 ova grafička jeftinija za 500kn (dobre verzije su dostupne od 2200 kn pa na više), pa je bolje nabaviti 6GB verziju GTX 1060 6GB, ako je ikako moguće. Preporučili bismo vam da uštedite još malo više novca i kupite 6Gb model.

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica 6GB – GTX 1060

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica: 6GB – GTX 1060:

Ova grafička kartica se mogla uključiti u prijašnji opis, ali htjeli smo je namjerno izdvojiti jer ima znatne razlike u konačnim performansama.

Ima više shadersa, više teksture i dvostruko više grafičke memorije nego 3GB verzija, koja nudi mnogo dosljednije performanse, slično kao i kod GTX 980.

To znači da korištenje ove kartice omogućava igranje na 1080p s postavkama na ultra kvaliteti, s potpunom glatkoćom prikaza, a možemo uživati i u najnovijim igrama na 1440p.

U slučaju Vulkana i DirectX 12, sve što smo rekli o njezinoj manjoj sestri vrijedi i ovdje, jedino bi napomenuli da dodatni shadersi i VRAM čine razliku u zahtjevnijim igricama kao što je npr. HITMAN.

Kome je namijenjena ova kartica? Korisnicima koji žele grafičke kartice sposobne za odlične performanse na 1080p, čak i kod 1440p, ali imaju maksimalni budžet do 2200 kn.

Njihove performanse u igrama kod DirectX 11 su općenito superiorniji onima kod RX 480 8GB, ali su slabije kod igara temeljenih na Vulkanu i DirectX 12.

Preporučiti ili ne ovu karticu?: Da, ovo je dobro potrošen novac, jer proizvod nudi odličnu kvalitetu, dokle god se radi o modelima za 2200 kn, a verzije skuplje od 3500 kn nisu vrijedne kupnje.

Vodič za kupnju grafičkih kartica GTX 1070

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica: – GTX 1070

Ovo je najbolja NVIDIA lansirana unutar GTX 1000 generacije, barem po našem skromnom mišljenju. Radi se o grafičkoj kartici čija je razina performansa istovjetna onoj GTX 980 TI  –  GTX TITAN X (Maxwell), s mnogo manjom potrošnjom energije i mnogo povoljnijom cijenom. Cijena kod nas joj počinje od 3500kn.

Kome je ova kartica namijenjena? Korisnicima s visokim budžetom koji žele igrati na 1440p rezoluciji i ultra postavkama s maksimalnim učinkom, ili čak na 2160p s srednje jakim postavkama i više nego dobrim brojem ftp-a.

Njezine performanse na DirectX 12 i Vulkanu isto su se poboljšali u odnosu na seriju GTX 900, ali je pravedno reći da, iako je ovo izvanredna kartica, još uvijek je iza AMD Radeona u ovim aspektima.

Važno je priznati da oni koji igraju na 1080p trebaju uzeti u obzir i ovu karticu, jer kod navedenih razlučivosti nudi dodatnu snagu koju možete koristiti kod gotovo svih zahtjevnijih igara, posebno ako volite držati svaku pojedinu stavku na maksimumu.

Preporučiti ili ne ovu karticu?: Da, ukoliko tražite jako dobre modele grafičkih kartica i budžet vam dozvoljava trošak od 3500kn, koji ćete morat izdvojiti za prilagođene verzije GIGABYTE, ZOTAC, ASUS na primjer.

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica GTX 1080

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica: – GTX 1080

GTX 1080 je NVIDIA kartica s vrha liste cijena koje si možete priuštiti, i to je grafička koja koristiti GP104 u punoj verziji, te nudi stvarno visoke performanse, iako je njezina cijena zaista visoka, oko 5500kn, i to za povoljnije modele, pa je i nedostižno skupa za obične smrtnike.

Na koga ova kartica cilja?: Na korisnike koji žele igrati na rezoluciji od 1440p i 2160p s maksimalnom kvalitetom i potpunom glatkoćom rada, iako je dobra i za one koji žele igrati na 1080p i dobiti najviše iz svojih monitora od 120 Hz.

Već smo rekli da su njezini performanse odlične, ali sve što smo naveli o DirectX 12 i Vulkanu na GTX 1000 seriji vrijedi i ovdje.

Preporučiti ili ne ovu karticu?: Uopće ne, jer performanse ove kartice su između 15% i 25% bolje od GTX-a 1070 a koštaju oko 65% više od nje, ali za one koji traže maksimalne performanse bez da potroše puno novca, ovdje se radi o granici koju svakako nije vrijedno prijeći, pogotovo sa ekonomskog, uloženo/dobiveno, aspekta.

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica GTX TITAN X Pascal

 

Vodič za kupnju grafičkih kartica: – GTX TITAN X Pascal

Ovo je Ferrari, i ultimativno najbolja kartica u NVIDIA-noj ponudi za opću upotrebu, ali je i njezina cijena, očekivano previsoka, i košta skoro dvostruko kao cijena GTX 1080.

Može se nabaviti na NVIDIA-noj službenoj web stranici za 1200 dolara i naravno da je ovo najmoćnija pojedinačna grafička kartica na tržištu, ali kao što vidite po cijeni, totalno se ne isplati.

Kome je namijenjena ova kartica?: Ljudima s neograničenim budžetom koji ne brinu o dodatnim troškovima za maksimalne performanse. Najbolje radi na rezolucijama od 1440p i 2160p, gdje se postiže golemi broj ftp-a na najboljoj kvaliteti.

Kao kod prijašnjih kartica, performansi ove kartice na DirectX12 i Vulcanu nisu mnogo bolji nego kod GTX 900.

Preporučiti ili ne ovu karticu?: S pozicije omjera cijene i kvalitete nije, to je valjda očigledno, jer stoji gotovo dvostruko kao GTX 1080 i u najboljem slučaju je samo 25% snažnija.

 

Zaključak, koji modeli NVIDIA GTX 1000 serije su najbolji za kupnju?

Željeli bismo zaključiti ovaj članak s osvrtom na modele koje je dobro zamijeniti jednom od ovih kartica, nečim za što znamo da bi vam moglo biti od koristi. Naš pristup se temelji na jednostavnoj ideji: postojanje razlike u performansima dovoljno velike i zahvalne da opravda razliku u cijeni.

Uzmemo li u obzir najjače kartice, modeli koji su jači od navedenih ne trebaju se nadograditi, ali svaki model slabiji od navedenih se isplati nadograditi.

  • GTX 1060 3GB-6GB: Isplati se nadograditi je svim korisnicima koji imaju bilo koje Intel čipsete, AMD-ove čipsete i bilo koju samostalnu grafičku karticu do modela Radeon HD 7850 i GTX 660.
  • GTX 1070: Preporučuje se svim korisnicama prijespomenutih čipsetova, ili samostalnih grafičkih kartica do GTX 970 i R9 290.
  • GTX 1080 i GTX TITAN X Pascal: U ovom slučaju kupnja se preporuča korisnicima prije spomenutih integriranih čipsetova ili samostalnih grafičkih kartica do GTX 980 ili Radeon 390X.

I za kraj evo jedan video koji uspoređuje ove video kartice sa fps-ima, tako da možete doživit kakva je to razlika u performansama i dali je vrijedno vaših novaca.

Piše: J.Š.

Komentiraj