Vodeno hlađenje je sve popularnija kod high end računala, pogotovo u gamingu, pa nas je to nagnalo da isprobamo par modela i pokušamo rashladiti naš ugrijani overclockirani procesor…

i vidimo kakve su točno razlike između 120, 240, 280 i 360 mm modela. Ove se brojke naravno odnose na širinu radijatora o čemu i ovisi broj ventilatora koji se na njih mogu montirati.

Jasno, broj ventilatora i veća disipacijska površina su jamstvo boljeg i efikasnijeg hlađenja, no to moraju pratiti i ostale komponente, ponajprije pumpa koja mora biti dovoljno snažna kako bi protjerala svu tu silnu „vodu“ kroz sustav.

Vodu smo naravno stavili pod znakove navoda jer nije samo voda ono što teče kroz pumpu, cijevi i radijatore nego je tu u pravilu i antikorozivno sredstvo koje je apsolutno nužno jer je riječ o zatvorenim sustavima vodenih hlađenja koji se vjerojatno neće otvarati u svom životnom vijeku.

Vodeno hlađenje: Sve u jednom

Pri sklapanju kućnih računala korisnici najčešće posežu za klasičnim zračnim hladnjakom koji je kombinacija aluminija, bakra, toplovodnih cijevi i nekakvog ventilatora.
Oni napredniji samograditelji posežu i za ekstremnijim mjerama poput slaganja vlastitog sustava vodenog hlađenja koje će obuhvatiti više komponenata unutar kućišta a najčešće procesor, grafičku karticu i chipset. Za takav posao treba ipak imati iskustva, malo vještine, ali i strpljenja.

Oni koji pak žele iskoristiti prednosti vodenih hlađenja a nemaju navedene vrline iz prethodne rečenice okreću se prema All in One zatvorenim sustavima koji su svakako jednostavniji za instalaciju i održavanje. Takvim je sustavima cijena nešto viša od najboljih zračnih hlađenja, ponekad čak i osjetno.

Oni svoje prednosti ponajviše pokazuju kada overclockiramo, jer su u pravilu sposobni držati procesor na nižoj radnoj temperaturi pri višem radnom naponu i osjetno većoj radnoj frekvenciji. Naravno, nije uvijek i sa svim vodenim hlađenjima tako i upravo zbog toga smo mi tu, da provjerimo trenutnu ponudu na tržištu i pošteno izmučimo pristigle nam kandidate.

Vodeno hlađenje: Kako to radi?

Tržište se u zadnjih petnaestak godina nagledalo svakakvih zatvorenih ili poluzatvorenih sustava vodenih hlađenja koja su dolazila u svakakvim izvedbama i oblicima. Klasičan princip uključuje radijator koji je cijevima spojen na vodeni blok koji nasjeda na procesor, a iznad bloka je pumpa koja tjera vodu kružnim principom. Radijator je pri tom hlađen prisilno, najčešće ventilatorom višeg pritiska.

No, izvedbi je bilo svakakvih, pa smo imali i tornjeve s vodom, zatim velike eksterne kutije sa termometrima itd, a jedan od glavnih „inovatora“ na ovome polju je bila tvrtka Zalman. Naravno, igrača je bilo još koji su proizvodili i prodavali vodena hlađenja sa više ili manje uspjeha.

vodeno hlađenje test tablica
Usporedba performansi vodenih hlađenja pri punom opterećenju testnog procesora

Zatvoreni ili poluzatvoreni sustavi vodenog hlađenja imaju jza zadatak ohladiti procesor koji je najvažnija komponenta u računalu, barem kada je kada je hlađenje u pitanju. Ovo posebno počinje biti krucijalno kada korisnik poželi overclockirati svoj procesor, odnosno podići mu radne parametre iznad onih tvorničkih.

korištenje vodenog hlađenja
Korištenje vodenog hlađenja omogućava nam da složimo iznimno moćno računalo sa overclockiranim komponentama koje ćemo pritom adekvatno ohladiti

 

To radimo ponekad iz čiste zabave, jer možemo i jer želimo vidjeti koliko dobar primjerak procesora imamo, a ponekad je to i iz nužde. Recimo da nismo imali novca za jači procesor a u nekom trenutku smo naišli na aplikaciju koja zahtijeva osjetno moćniji procesor. Tada mu najčešće uz podizanje takta podižemo i napon pri čemu će se on jasno i više zagrijavati jer se struja koja teče kroz njega pretvara u toplinu, a princip je jasan više struje – više topline.

vodeno hlađenje primjer
Veličina radijatora, te broj i kvaliteta ventilatora koje ćete na njega montirati, jasno u dobroj mjeri na kraju
utječu na efikasnost, ali i buku sustava vodenog hlađenja

 

Taj višak topline je potrebno čim efikasnije i bolje odvoditi sa procesora kako bismo ga adekvatno ohladili. Ovdje zračni hladnjaci mogu biti preslabi, i tu se možemo okrenuti moćnijim vodenim hlađenjima. Naravno, ima tu preklapanja jer svakako ima moćnijih zračnih hladnjaka od nekih vodenih, pa i o tome treba voditi računa. No, oni koji žele izvući apsolutni maksimum iz procesora svakako trebaju gledati moćnije 240, 280 i 360 mm modele.

Vodeno hlađenje: Izmučimo hladnjake

Mi smo u ovome, kao i u prošlomjesečnom testu koristili nešto stariji i7-3960X procesor koji još uvijek može pošteno namučiti hladnjake, kakvi god da oni jesu. To je tako jer smo ga overclockirali na visokih 4.5 GHz i pritom mu napon podigli na 1.45V. Hladnjak koji koristimo u svakodnevnom radu je jedan od najjačih zračnih modela Noctuin D15 koji će ujedno biti i referenca za usporedbu sa šest vodenih hladnjaka u ovome testu.

vodeno hlađenje test tablica 2
Usporedba performansi vodenih hlađenja sa procesorom u stanju mirovanja

 

Ono što svakako treba napomenuti kod vodenih hlađenja je da trebamo voditi brigu, a posebno kada overclockiramo, i o hlađenju VRM dijela matične ploče. S obzirom da se na procesoru nalazi pumpa i ništa ne generira bilo kakav protok zraka potrebno je osigurati da preko tog dijela teče zračna struja koju će kasnije ventilator(i) na radijatoru (ako je smješten na tome dijelu) izbacivati van. Ovo se pokazalo krucijalno na duže staze, jer će sačuvati život vaše skupocjene matične ploče, ali i ostatka sistema.

vodeno hlađenje2
Na vrhu bloka kod većine hlađenja nalazi se LED osvjetljenje

 

Za ovo testiranje okupili smo raznovrsne modele vodenih hlađenja od tri različita proizvođača – Coolermaster, Corsair i Fractal. Naravno, proizvođača vodenih hlađenja je znatno više na tržištu, no ovi su modeli dostupni kod nas i kvalitetom svakako zaslužuju vašu pažnju. Coolermaster je predstavljao njihov Nepton 240m predstavljen prošle godine, Corsairove boje su pak branila dva moćna modela – H110i GT i H110, a Fractalove boje njihova kompletna ponuda – Kelvin T12, S24 i S36.

Vodeno hlađenje: Što kupiti?

Analizom performansi testiranih hladnjaka vidimo kako Corsair H110i GT ima uvjerljivo najbolje rezultate, a to je ponajprije zahvaljujući njegovoj brzoj pumpi i velikim i bučnijim 140 mm ventilatorima. Kelvin S36 je malo manje učinkovit, no i znatno je tiši čak i pri maksimalnim okretajima.

Nakon njih slijedi ostatak društva s T12 modelom očekivano na samom začelju. Taj je hladnjak ipak namijenjen nešto slabijim procesorima. Kao modeli koji donose najviše za uloženi novac se ističu sva tri 240 mm sustava vodenih hlađenja s Neptonom kao najjeftinijim u tom društvu, pa bi on i predstavljao nekakav best buy u toj klasi. Zbog poprilično visoke cijene Corsairova H110i GT i Fractalova S36, Nepton je zapravo i najbolja kupnja općenito, ukoliko imate prostora u kućištu za njega.

Coolermaster Nepton 240m

 

Vodeno hlađenje: Coolermaster Nepton 240m

Coolermaster je veteran na polju hlađenja PC komponenata. Njihovi su vodeni hladnjaci već dugo godina na tržištu i s godinama su ih sve više unaprijedili. Nepton 240m, predstavljen prošle godine, je zadnja reinkarnacija 240 mm modela i donosi neke poboljšane značajke u odnosu na starije modele.

Prepoznatljivo kvalitetan
Nepton ima klasičnu konstrukciju 240 mm radijatora, FET cijevima povezanog sa bazom u kojoj je pumpa i posebno obrađen bakreni vodeni blok. Topli zrak iz radijatora jasno ispuhuju dva 120 mm ventilatora.

Radijator je aluminijski, dimenzija 274 x 119 x 27 mm, a baza je 75 x 69,7 x 49,1. Dužina FET cijevi je cca. 358 mm, i promjera su 8 mm. Dva priložena Silencio FP 120 PWM ventilatora imaju promjenjivu brzinu vrtnje između 800 i 2400 okretaja u minuti, pri čemu je protok zraka od 16.5 pa do 76 CFM-a i ono bitno, pritisak zračne struje od 0.48 pa sve do visokih 4.8 mm H2O. Ovješenje je LDB (Loop Dynamic), i ventilatori su poprilično tihi sve do oko 1800 okretaja kada postaju čujni, ali ne i prebučni. Deklarirani životni vijek im je 160 000 sati.

Nepton podržava, kao uostalom i ostali hladnjaci u ovome testu, sve moderne AMD i Intel sockete – FM2/FM2+/FM1/AM3+/AM3/AM2+ i 2011-3/2011/1366/1150/1156/1155/775. Instalacija hladnjaka nije najjednostavnija i svakako je mrvicu kompliciranija od konkurenata jer Coolermaster koristi plastične kopčice za postavljanje vijaka u pravilan položaj prema željenom socketu, ali sve u svemu nije ni previše komplicirana.

Moćan i efikasan
Coolermaster tvrdi kako koriste samo premium komponente, pa je tako pumpa povećanog protoka vode, koja koja uvelike pridonosi performansama hladnjaka jer je u stanju protjerati čak 120 litara vode u sat vremena, a hvale se i produženim životnim vijekom (70.000 sati).

Zatim je vodeni blok posebno oblikovan da voda teče u dva smjera i na taj način efikasnije odvodi toplinu s bakrene kontaktne površine, uz površinu baze od 3.500 mm kvadratnih, a mikrokanala u njoj od čak 32 000 mm kvadratnih. Korištene FET cijevi imaju nižu stopu isparavanja tekućine za hlađenje, omogućuju veći protok vode bez uvijanja cijevi što se dešava kod gume.

Pregledom grafova vidimo kako su performanse ovoga hladnjaka sasvim solidne uz prihvatljivu buku.

Stoga uz njegovu povoljnu cijenu svakako možemo pričati o best buy proizvodu od svih testiranih. Razina kvalitete materijala je tek mrvicu slabija nego kod Fractala i Corsaira, no to nije nešto što bi nas trebalo odvratiti od kupovine. Za sve one koji vole LED osvjetljenje tu je i Coolermaster logo na vrhu baze pa će sve skupa lijepo izgledati i kroz prozirnu stranicu kućišta.
SPECIFIKACIJE: Dimenzije: 274 mm x 119 mm x 19mm, 2x 120 mm Silencio FP 120 PWM ventilatora maksimalne brzine 2400 okretaja u minuti, Protok pumpe: 120 L/h, Podrška za Intel LGA 1150, 1155, 1156, 1366, 2011 i 2011-3 i AMD FM1, FM2, AM2, i AM3 sockete.

USTUPIO: Coolermaster,  www.coolermaster.com
CIJENA 750 kn

zašto KUPITI
solidne performanse, niska radna buka čak i pri najvišim okretajima.

KLJUČNI NEDOSTACI
malo kompliciranija instalacija

OCJENA: 4/5

Corsair Hydro H110i GT

Vodeno hlađenje: Corsair Hydro H110i GT

Hydro H110i GT je najjači i najopremljeniji Corsairov model i vrhunac je njihove trenutne tehnologije. Njegov hladnjak, tj. radijator prima dva velika 140 mm ventilatora pa je ovo zapravo 280 mm model. Radijator je pak s bazom povezan s dvije dugačke upletene gumene cijevi.

Moćni GT
Radijator je dimenzija 140mm x 322mm x 27mm, napravljen je od visokokvalitetnog aluminija, te ima ukrasne umetke s Corsair logom na bokovima. Na dnu se nalazi posuda iz koje izlaze dvije dovoljno dugačke gumene cijevi koje su upletene te su ujedno i dovoljno savitljive. One ulaze u bazu hladnjaka koja sadrži dovoljno moćnu vodenu pumpu i bakreni blok koji direktno nasjeda na IHS procesora. Na vrhu CPU bloka se nalazi LED osvjetljenje kojim možemo upravljati putem aplikacije.

Kit za montažu podržava sve moderne sockete, a mi smo ga instalirali na LGA2011 i taj je proces bio relativno jednostavan zbog same prirode tog socketa, tj. činjenice kako već na sebi ima rupe za vijke. Sve što je potrebno je postaviti nosač na kućište pumpe i vijcima ga pričvrstiti za socket.

S obzirom da je na strojno obrađenoj bakrenoj bazi već unaprijed nanesena termalna pasta, tu predradnju korisnik ne mora sam obavljati. Iz baze izlaze i četiri kabela sa SATA Power (napajanje za ventilatore i pumpu), jedan PWM kontrolni konektor, te dva četiri pinska konektora za ventilatore. Tako ne uopće nije potrebno spajati ventilatore na matičnu ploču, a naravno nije ni preporučljivo ukoliko ih želimo kontrolirati iz aplikacije.

Vrhunske performanse
Uz sustav dolaze i dva Corsairova SP140L High Torque ventilatora promjera 140 mm koji imaju maksimalnu brzinu od 2100 okretaja u minuti, uz protok zraka od 113 CFM-a i statički pritisak od 3.99 mm-H2O. Deklarirana buka koju pri tome proizvode je 43 dB, dok su naša mjerenja pokazala kako je to i preko 60 dB, točnije 62 dB što je već poprilično bučno.

Ono po čemu je H110i GT poseban je ono „i“ u imenu koje označava Corsair Link aplikaciju uz pomoć koje možemo upravljati svim aspektima rada hladnjaka. Kako bi aplikacija radila potrebno je najprije spojiti priloženi USB kabel iz baze hladnjaka na matičnu ploču.
Corsair Link je relativno jednostavna aplikacija, koja se nalazi u system tray-u i nadzire parametre rada ventilatora, pumpe, te temperature.

Način rada možemo odrediti predefiniranim profilima, ali možemo sve postavke podesiti i ručno. S obzirom da stvari volimo imati pod kontrolom odlučili smo se za maksimalnu brzinu pumpe koja sama po sebi nije bučna (oko 3.000 okretaja u minuti), a ventilatore smo ostavili na 50% brzine, tj. 1200 okretaja. Ovo se pokazalo kao optimum performansi uz minimalnu radnu buku (oko 53 dB).

SPECIFIKACIJE: Dimenzije: 140mm x 322mm x 27mm, 2x 140 mm ventilatora maksimalne brzine 2100 okretaja u minuti, Brzina pumpe: 3000 rpm, Podrška za Intel LGA 1150, 1155, 1156, 1366, 2011 i 2011-3 i AMD FM1, FM2, AM2, i AM3 sockete.

USTUPIO: Corsair, www.corsair.com

CIJENA oko 1000 kn

zašto KUPITI
izvrsne performanse, jednostavnost instalacije, softverska podrška, kvaliteta izrade

KLJUČNI NEDOSTACI
malo povišena buka

OCJENA 5/5

 

Corsair Hydro H100i

Vodeno hlađenje: Corsair Hydro H100i

H100i je nešto stariji model koji je već dugo vremena na tržištu i to je zapravo prvi Corsairov sustav koji je donio Link aplikaciju za nadzor i kontrolu rada. Za razliku od nadograđenih H110 modela koji imaju po dva 140 mm ventilatora, H100 ima dva 120 mm, pa je manjih dimenzija i prava konkurencija Nepton 240m i Kelvin S24 modelima u ovome testu.

Zlatni standard
Konstrukcijski je vrlo sličan H100, što je i logično, jer je H110 njegov svojevrsni nasljednik, no opet H110i je puno moderniji hladnjak jer je H100i ipak s nama još od 2012. godine, a razvijen je u suradnji s tvrtkom CoolIT. Tada kada se pojavio, donio je neke novine u odnosu na starije hladnjake kao što su veće cijevi i redizajnirani bakreni blok, a to su smjernice koje koriste i današnji, moderniji Corsairovi hladnjaci.

Radijator je dimenzija 120 x 275 x 27 mm, na kojeg se vežu oko 30 cm duge gumene cijevi (H110i ima opletenu gumu), i na kraju dolazi baza u kojoj je bakreni vodeni blok, te vodena pumpa. Na vrhu baze se nalazi i Corsairov logo osvijetljen RGB LED-icama kojima uz pomoć Link softvera možemo mijenjati boje.

Uz H100i dolaze i dva SP120L ventilatora koji se vrte na maksimalnih 2700 okretaja u minuti pri čemu zapravo stvaraju dosta visoku buku od oko 54 dB. Ipak, pritisak zračne struje od 4 mm H2O je vrlo visok, pa je hladnjak i iznimno učinkovit.

Corsair Link
Hladnjak podržava sve moderne Intel i AMD sockete a instalacija nije komplicirana, pa će se i oni manje iskusni brzo snaći. Ovo se pogotovo odnosi na montažu na socket 2011 koja doslovno zahtijeva samo okvir koji nasjeda na bazu i četiri vijka za socket, ali i AMD-ove sockete kod kojih možemo iskoristiti postojeće plastične kopče na matičnim pločama. U pakiranju uz hladnjak i ventilatore dolazi i USB kabel za Link funkcionalnost, upute za brzi početak korištenja, svi potrebni elementi za instalaciju kao i tvornički nanesena termalna pasta na kontaktnu površinu baze.

Link softver funkcionira na identičan način kao i kod H100 modela i riječ je o relativno jednostavnoj aplikacija, koja nadzire parametre rada ventilatora, pumpe te temperature, te korisniku dopušta potpunu ručnu kontrolu nad radom ili putem preddefiniranih profila. Naravno, za punu je funkcionalnost Link-a potrebno ventilatore spojiti na bazu hladnjaka putem priloženih Y adaptera. Štoviše, Corsair je dao i još jedan ovakav adapter ukoliko se odlučimo koristiti četiri ventilatora u push-pull konfiguraciji.

Kao zanimljivost, Link prepoznaje i Corsairov SSD koji smo imali u sustavu, te prikazuje i njegovu temperaturu. H100i je vrlo učinkovit no istovremeno i dosta bučan hladnjak. Ukoliko ga držimo na Silent profilu pruža zapravo dosta slabije performanse, no uz ipak značajno reduciranu buku. Ono što smo otkrili kao najbolju opciju za naš overclockirani procesor su ipak bili malo viši okretaji, pa je i buka bila dosta viša u odnosu na ostale 240 mm modele.

SPECIFIKACIJE: Dimenzije: 140mm x 275mm x 27mm, 2x 120 mm ventilatora maksimalne brzine 2700 okretaja u minuti, Brzina pumpe: 2500 rpm, Podrška za Intel LGA 1150, 1155, 1156, 1366, 2011 i 2011-3 i AMD FM1, FM2, AM2, i AM3 sockete.

USTUPIO: H2Shop, (01) 23 43 033, www.corsair.com

CIJENA 1022 kn

zašto KUPITI
solidne performanse (pri visokim okretajima), instalacija nije komplicirana, softverska podrška, solidna kvaliteta izrade.

KLJUČNI NEDOSTACI
osjetna buka na višim okretajima, nije učinkovit kao konkurencija na nižim okretajima

OCJENA: 3/5

 

Vodeno hlađenje: Fractal Kelvin T12

Vodeno hlađenje: Fractal Kelvin T12

T12 je najmanji pripadnik Fractalove obitelji i riječ je o modelu koji dolazi sa radijatorom koji prima 120 mm ventilator po jednoj stranici. Kažemo po jednoj jer će kupac uz njega dobiti dva 120 mm ventilatora za push-pull kombinaciju u kojoj naravno jedan ventilator ugurava zrak u radijator i među njegova rebra, a drugi ga izvlači. Na taj način ubrzavamo protok zraka i naravno odvodnju topline. Druga dva modela koje u ovom broju testiramo – S24 i S36 također možemo složiti u takvu kombinaciju, no tada trebamo četiri odnosno čak šest ventilatora.

Jednostavna instalacija
T12 dolazi u tipičnom pakiranju kakvo Fractal koristi za cijelu seriju, a uz njega će kupac dobiti i sve potrebne elemente za instalaciju na bilo koji od danas dostupnih, modernih socketa uključujući i onoj za najmoćnije Inteove procesore – LGA2011-v3. Uz to, za sve one koji se nisu susreli s vodenim hlađenjima tu su i izdašna uputstva za instalaciju i korištenje.

Jednom kada smo se upoznali sa načinom instalacije, njen je tijek vrlo jednostavan jer je Fractal osmislio vrlo intuitivan način montaže nosača. U našem slučaju, za LGA2011 je to bilo i lakše i brže nego kod primjerice LGA1150 kod kojeg je potrebno staviti i nosač s donje strane ploče.

T12 je iznimno kvalitetan proizvod, prije svega po pitanju materijala i završne obrade koja je na visokoj razini. To se vidi i osjeća čim ga primimo u ruke. Radijator je masivan i kvalitetan, gumene cijevi dužine 320 mm i vanjskog promjera 11 mm, su smještene u metalne opruge koje ih uvijek vraćaju u prirodni položaj pa nema neprirodnog svijanja čime dugotrajno može doći i do oštećenja.

Masivan blok
Baza, u kojoj se nalazi pumpa je vrlo masivna i skladno dizajnirana. Vodeni blok u bazi i dodirna površina s procesorom je u potpunosti bakrena. Ukupna masa hladnjaka spremnog za instalaciju je oko 1.5 kg, pri čemu su dimenzije radijatora – 46 x 132 x 163 mm, a baze 69 x 69 x 40 mm.

Priložena su dva 120 mm, GP-12 PWM ventilatora koji se maksimalno vrte na 1700 okretaja u jednoj minuti, a minimalno na 500. Maksimalni je protok zraka skoro 90 CFM-a, a maksimalni pritisak iznosi 2.30 mm H2O. Izmjerena buka koju cijeli sistem na maksimalnim okretajima iznosi 49 dB.

Kelvini su inače poluzatvoreni sustavi jer omogućuju korisnicima proširivanje s dodatnim elementima, te imaju standardne G ¼“ fittinge. Fractal tvrdi kako je pumpa dovoljno jaka da tjera vodu kroz još nekoliko vodenih blokova koji će najčešće biti na chipsetu i grafičkoj kartici.

T12 je svakako najslabiji hladnjak u našoj usporedbi i nije nužno namijenjen hlađenju ovakvog procesora kakav smo mi imali, već ga se više preporučuje kod slabijih LGA1150 procesora ili pak nekih AMD-ovih procesora i APU-a gdje će biti idealan. No, u našem je testu pokazao kako se može nositi i s jačim procesorima što je svakako pohvalno.

SPECIFIKACIJE: Dimenzije: 132mm x 163 mm x 46mm, 120 mm ventilator maksimalne brzine 1700 rpm, Brzina pumpe 2400 okretaja (72L/h), Podrška za Intel LGA775, 1150, 1155, 1156, 1366 i 2011 te AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ sockete.

USTUPIO: Microline, (01) 27 97 700, www.fractal-design.com

CIJENA 802 kn

zašto KUPITI
kvaliteta izrade, proširivost (open-loop sistem), dimenzije u odnosu na veće sisteme

KLJUČNI NEDOSTACI
cijena nešto iznad konkurencije

OCJENA 3/5

Vodeno hlađenje Fractal Kelvin S24

Vodeno hlađenje: Fractal Kelvin S24

U opisu T12 nismo spomenuli kako je Fractal je svoje Kelvin modele (T12, S24 i S36) predstavio tek prošle godine i kako su jako friški igrač na ovome polju. No, udružili su se s tvrtkom Alphacool i ovdje su zapravo su krenuli malo drugačijim putem od svojih konkurenata.

Mogućnosti nadogradnje
Sva su tri modela zapravo open-loop tipa, što znači kako je u njih moguće dodavati nove elemente, tj. hladnjake za chipset i grafičku karticu. Po proizvođačevim navodima, korištene su dovoljno jake keramičke vodene pumpe koje mogu izdržati dodatne elemente, no nekako vjerujemo kako će ih ipak većina korisnika koristiti kao zatvoreni sistem, tj. onakav kakav je u osnovnoj konfiguraciji.

S24 je srednji u ponudi, donosi radijator širine 275 mm, visine 124 mm i debljine 30 mm. Gumene cijevi sa G 1/4” spojnicama duge su oko 320 mm, a za bolju su fleksibilnost omotane metalnom oprugom. Bakreni vodeni blok i pumpa se kao i kod Corsaira nalaze u plastičnom kućištu, a dolaze s kitom za montažu za sve aktualne sockete. Ponovno, montaža na LGA2011 je vrlo jednostavna, i sistem je malo drugačiji a opet vrlo sličan onome Corsairovom.

Na bazi nema prethodno nanesene paste, a Fractal u pakiranju daje jedan gram svoje Zero termalne paste koja je dovoljna za nekoliko nanošenja.

U paketu dolaze i dva Silent HP 120 mm ventilatora čija je brzina vrtnje između 800 i 1700 okretaja u minuti. Maksimalni protok zraka je 62.4 CFM-a, uz maksimalni pritisak od 2.33 mm-H2O, te maksimalnu deklariranu buku od 26.9 dB(A). Mi smo pri maksimalnom broju okretaja izmjerili dosta viših 53 dB, no zato je u sistem u srednjem režimu rada zadovoljavajuće tih (oko 45 dB). Ventilatori su kontrolirani od strane PWM-a, što znači kako ćemo u UEFI sučelju matične ploče odrediti kako će raditi.

Efikasan i dovoljno tih
Fractal navodi i detaljne informacije o pumpi s keramičkim ovjesom – maksimalni protok vode je 72L/h, maksimalni pritisak iznosi 1.0 m-H2O, broj okretaja 2400 u jednoj minuti, a maksimalna je buka 25 dB(A). Fractalovi su nam ventilatori poznati iz njihovih kućišta i možemo potvrditi kako su dugotrajni i vrlo efikasni.

S24 je baš kao i manji model vrlo kvalitetan proizvod, dobre završne obrade a po proizvođačevim tvrdnjama vrlo je i pouzdan. Kako bi korisnik sam mogao promijeniti ili nadoliti tekućinu u sustav napravljen je poseban čep, a to je svakako dobro došlo jer tekućina s vremenom ispari, a i gubi svojstva uslijed galvanizacije.
U testu se pokazao kao sasvim solidan za hlađenje overclockiranog procesora pri čemu nije bio ni naročito bučan. Dapače, sasvim je ugodan i nenametljiv.

SPECIFIKACIJE: Dimenzije: 124mm x 275 mm x 30mm, 2x 120 mm ventilatora maksimalne brzine 1700 rpm, Brzina pumpe 2400 okretaja (72L/h), Podrška za Intel LGA775, 1150, 1155, 1156, 1366 i 2011 te AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ sockete.

USTUPIO Mircoline, (01) 27 97 700, www.fractal-design.com

CIJENA 962 kn

zašto KUPITI
jednostavnost instalacije, open-loop sistem, niža radna buka, kvaliteta izrade.

KLJUČNI NEDOSTACI
performanse nisu na razini nekih konkurenata.

OCJENA: 4/5

 

Vodeno hlađenje: Fractal Kelvin S36

Vodeno hlađenje: Fractal Kelvin S36

Najveći model Kelvin obitelji hladnjaka je S36 i možemo reći kako je stvarno grdosija. Radijator i nije toliko debeo (30 mm), koliko je dugačak (397 mm), pri čemu je visina manje više standardnih 124 mm. Naravno, njegova mu širina i mogućnost ugradnje tri ili čak šest 120 mm ventilatora daje i popriličnu moć disipacije topline koju donosi voda u njegova aluminijska rebra.

Rashladni gigant
Druga stvar koja je također bitna u cijeloj priči je i moćna keramička pumpa za vodu koja mora biti dovoljno snažna kako bi protjerala svu tu vodu u krug. Baza svih Kelvina je identična u svojoj konstrukciji. Na dnu je bakrena ploča punog profila koja ima mikro-pinove obrađene CNC-om za optimalni prijenos topline, iznad nje je tzv. jetplate koji specijalno razvijen po tipu protočne pumpe.

Nadalje, tu je konstrukcija koja omogućava standardne G ¼“ fittinge za proširivanje sistema s dodatnim vodenim blokovima. Iznad toga su izolacijski slojevi za smanjenje buke koju proizvodi pumpa, te silikonski kalup. Na sve dolazi snažna Aplhacoolova DC-LT pumpa s keramičkim ovješenjem koja je dimenzionirana tako da može podnijeti dodatne vodene blokove. Na samom vrhu i ono što korisnik vidi je metalni pokrov u piano black boji.

Kao i kod ostatka društva, S36 podržava sve moderne sockete što uključuje i sve AMD-ove AM i FM, te Intelove od LGA775 pa do 2011-v3. U pakiranju dolazi i splitter kabel, Zero termalna pasta u šprici (1 g), svi potrebni vijci za montažu i korisničke upute sa slikovnim uputama o instalaciji.

Snaga tri ventilatora
S36 je velik i masivan hladnjak i za njega je potrebno osigurati kompatibilno kućište koje prima 360 mm radijatore. Fractal ih naravno ima u ponudi, a najčešće ga je moguće montirati na prednju ili gornju stranicu kućišta. Ukoliko je na prednjoj tada će njegovi ventilatori služiti kao usisni i stvarati zračnu struju koja putuje kroz cijelo kućište. Ukoliko ide na vrh tada sve moramo koncipirati kao ispušni sistem, tj. okrenuti ventilatore tako da vuku topli zrak izvan kućišta.

Njegova tri 120 mm, GP-12 PWM ventilatora se vrte između 500 i 1700 okretaja u minuti, uz maksimalni protok zraka 87.6 CFM-a. Maksimalni pritisak zračne struje iznosi solidnih 2.30 mm H2O što je zapravo i najbitnije kod ventilatora ove namjene. Izmjerena buka koju cijeli sistem na maksimalnim okretajima iznosi 50 dB što je čujno, ali ne i neugodno glasno.

Za bolje performanse možemo nabaviti još tri takva ventilatora koji će onda stvarati poštenu zračnu struju u kućištu i na taj način hladiti sve komponente. Performanse S36 su na vrlo visokoj razini, no ipak nešto slabije od moćnog, ali i bučnog H110i GT.

SPECIFIKACIJE: Dimenzije: 124mm x 397 mm x 30mm, 3x 120 mm ventilatora maksimalne brzine 1700 rpm, Brzina pumpe 2400 okretaja (72L/h), Podrška za Intel LGA775, 1150, 1155, 1156, 1366 i 2011 te AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ sockete.

USTUPIO Microline, (01) 27 97 700, www.fractal-design.com

CIJENA 1127 kn

zašto KUPITI
kvaliteta izrade, rashladne sposobnosti, tih rad, proširivost (open-loop sistem).

KLJUČNI NEDOSTACI
cijena, veličina

OCJENA: 4/5

Piše: K.M.

Komentiraj