I Intel i AMD sve više izoštravaju svoj fokus na tržište koje je namijenjeno entuzijastima. Ovog proljeća Intel je na tržište izbacio svoju novu Core X seriju procesora, koja je trebala sve gamere i ostale ”heavy” korisnike opremiti sa i više nego dovoljno procesne brzine i snage za bilo koji izazov koji je pred njima.

Izlaskom Intel Core X serije Intel je u biti bacio rukavicu u lice AMD-u i njegovoj Ryzen Threadripper seriji procesora koja je nedavno izašla, serija čija je također prvotna namjena pružiti ekstremno brzo i kvalitetno gaming iskustvo. U nastavku ćemo nešto više reći o detaljnoj usporedbi ove dvije serije procesora i o tome koja je serija kvalitetnija.

 

Ryzen 9 Threadripper

 

Specifikacije Threadripper serije

AMD Threadripper procesori koji su po prvi puta predstavljeni u svibnju ove godine su prvenstveno namijenjeni gaming entuzijastima te ”heavy-duty” programerima. Serija Threadripper procesora uključuje Threadripper 1950X, procesor od 16 jezgri i 32 threada (virtualne jezgre) koji radi na 3.2 GHz (s mogućnošću overclockanja na 4.0 GHZ) te Threadripper 1920X- nešto slabiju inačicu istoimenog procesora sa 12 jezgri i 24 threada te najvećom mogućom brzinom rada od 3.5 GHz i mogućnošću clockiranja na 4.0 GHz.

 

ryzen-threadripper-cpu

 

”Ryzen Threadripper procesori su osmišljeni za ultimativno iskustvo u desktop gamingu. Procesori koji osiguravaju i igračima daju maksimum u pogledu performansi i brzine obrade podataka, Ryzen procesori spadaju definitivno pod ”must have” hardver. Ryzen 3 serija će zasigurno privući još i više korisnika čime će se AMD Ryzen obitelj zasigurno povećati,”- rekao je Jim Anderson, viši potpredsjednik AMD-ovog odjela za grafiku i računalne performanse. Anderson tako nastavlja i kaže: ”Upravo je nevjerojatno vidjeti kojom brzinom AMD uspjeva sa osmišljavanjem i proizvodnjom računalnih hardvera vrhunske kvalitete koji su prvenstveno osmišljeni s ciljem da svakom gameru pruže ono najbolje od gaminga.”

 

Intel-Core-X CPU

 

Intel Core X specifikacije

Intelova najnovija serija procesora je još uvijek Core X serija koju suvereno predvodi Intel Core i9 brand procesora. Najnevjerojatnija stvar u vezi Intel Core i9 serije jest ta što ti procesori imaju 18 jezgri i 36 threadova. To u prijevodu znači da je Intel sa svojom najsnažnijom i najbržom inačicom procesora iz Intel Core X serije ciljao što je to više moguće. No, Intelove jezgre i threadovi nikako nisu besplatni.

 

INTEL CORE X PROCESOR

 

Za Intelov Core i9 procesor ćete tako u prosjeku trebati izdvojiti ”tričavih” 12 000 kuna. Ako ste takav gaming entuzijast i ako vam nije problem izdvojiti dvanaestak tisuća kuna za Intel Core i9- samo naprijed. Nećete požaliti, jer je i9 procesor rezerviran za najnapredniji gaming, vrlo visoke rezolucije, virtualnu stvarnost te stvaranje sadržaja.

 

Intel Core X

 

Core i9 Extreme Edition je nešto drugačiji, što se najviše ogleda po tome što procesor sadrži dvije dodatne jezgre, što je sve u svemu dvije jezgre više nego kod AMD Threadripper Ryzen. Iako znamo cijenu Intel Core i9 procesora, AMD je u vezi cijene svoje najnovije serije Ryzen procesora ostao tih. Oni što zasad znamo jest da će novi procesor biti osposobljen za rad na novim matičnim pločama te da će uključivati i objedinjavati podršku za čak četiri memorijska kanala.

 

Dodatne mogućnosti koje donosi nova Ryzen Threadripper serija

Sudeći prema vijestima koje dolaze iz AMD-a, svaka Threadripper X399 platforma za 1950X i 1920X procesore će imati 64 Pcle sa podrškom do čak četiri grafičke kartice koje će se, ako to matična ploča dopušta, moći uključiti i spojiti zajedno sa Threadripper serijom. Osim toga, Threadripper serija isto tako uključuje četverokanalnu DDR4 memoriju i isključivo Alienware za velike proizvođače računala.

 

Dodatne mogućnosti koje pružaju Intel Core X procesori

Kao dodatak i poboljšanje za nove procesore, Intel je odlučio nadograditi svoj Turbo Boost Max Technology na taj način da odsad sustavi mogu na dinamičan način overclockati ”sami od sebe” kada god se ukaže potreba za time (na primjer u slučajevima kada je računalu potrebno dodatno procesne moći za rad kod igranja modernih igara na najvećim detaljima).

Nova tehnologija će omogućiti Intelovim procesorima da identificiraju dvije jezgre koje najviše troše resursa na način da ih u sustavu označe kao optimalne jezgre te će na taj način usmjeriti kritično opterećenje sa njih zbog čega će doći do povećanja u performansama.

 

 LGA 2066 socket

 

Svi Core X procesori će isto tako koristiti i novi Intelov LGA 2066 socket. Uz to treba reći da će svaki od tih procesora raditi na novoj X299 platformi, koja će uključivati nove mogućnosti kao što je podrška za 24-kanalni panel I/O chipseta te podršku za četverokanalnu DDR4 2666 radnu memoriju. Još jedna vijest koja je došla iz Intela se odnosi na to da će X299 također podržavati i nedavno izašlu Optane memoriju.

 

Cijena Threadripper procesora i dostupnost

Novi model AMD procesora (onaj od 16 jezgri) će biti dostupan za 999 američkih dolara (što je otprilike 6000 kuna, znači upola manje od cijene Intel Corei9) dok će onaj model koji ima 12 jezgri biti dostupan po nešto povoljnijoj cijeni te će ga se tako moći nabaviti za 799 američkih dolara.

Sve u svemu, ovo je gotovo tisuću dolara manje od Intel Core i9 Extreme Edition serije. Nova serija procesora, zajedno sa novim matičnim pločama bi trebal biti dostupna na tržištu od idućeg mjeseca.

 

Cijena i dostupnost nove Intel Core X serije

Intel Core i9 ima četiri niže pod-razine procesora koji se razlikuju od verzija koje imaju 10 pa do verzije koja ima 16 jezgri. Cijena za desetojezgreni model će biti 999, dok će cijena za skuplji i brži model biti otprilike 1699 američkih dolara.

Osim toga, Intel je ovdje odlučio predstaviti i novu Core i7 seriju kao dio nove Core X serije. Cijena ovih procesora će se sezati od 339 dolara za četverojezgreni model, pa do 599 dolara za model koji ima osam jezgri. Najjeftiniji i najsporiji- četverojezgreni i5 model Core X serije bi trebao koštati oko 242 dolara (što je otprilike 1476 kuna).

Ono što nam zasad nije nažalost poznato kod nove Intelove Core X serije jest datum izlaska na tržište. Naime, na internetu još uvijek ne postoje točni niti precizni datumi kada bi se nova Intel Core X serija procesora trebala pojaviti na tržištu.

Hoće li taj datum biti prije izlaska AMD-ove nove Threadripper serije ili će taj datum biti ”tu negdje”, ne možemo sa sigurnošću reći. Ipak, sigurni smo da će i ostatak ove godine biti vrlo zanimljiv i da ćemo nakon izlaska novih serija AMD, odnosno Intel procesora moći uživati u gaming iskustvu na razinama kakve još nismo imali prilike vidjeti.

Piše: I.H.

 

Komentiraj