Nakon fijaska sa Broadwellom Intel se brže, bolje požurio na tržište izbaciti nove procesore Skylake koji donose novu arhitekturu i određene preinake kako bi ponovo osvojili srca i džepove overclockera i entuzijasta

Intel je početkom kolovoza na Gamescomu i službeno lansirao nove procesore temeljene na arhitekturi Skylake Core i5 -6600K i i7-6700K. Skylake je u Intelovoj Tick-Tock kadenci nasljednik Broadwella koji je tako imao vrlo kratak životni vijek, posebno u desktop okruženju, zahvaljujući inicijalnim problemima s 14 nm procesom.

Intel-Core-i7-6700K

Novi chipset i DDR4

Skylake je odavno planiran kao nova arhitektura na navedenom 14 nm procesu, tj. novi Tock i sada je spremna za tržište. Skylake je osim te nove arhitekture značajan i po činjenici kako, nakon high-end Haswell-E platforme, uvodi DDR4 memoriju u ovaj srednji tržišni segment. Sve to naravno prati novi chipset Z170 i nove matične ploče bazirane na njemu.

Skylake arhitektura donosi nekoliko ključnih novosti. Prva je uklanjanje naponskog kontrolera (FIVR) sa procesora i povratak istog na matične ploče, kao kod Ivy Bridgea, što će ponovno rezultirati skupljim/kompleksnijim jedinicama napajanja na matičnim pločama, pa će se proizvođači hvaliti sa 16-faznim jedinicama. Uklanjanje FIVR-a bi trebalo rezultirati nižom ukupnom temperaturom procesora i malo boljim overclocking mogućnostima. Zatim je tu i novi memorijski kontroler koji podržava DDR3L i DDR4 memoriju. Skylake ima šesnaest PCIe 3.0 stazica i novu DMI 3.0 sabirnicu kojom komunicira s chipsetom. DMI 3.0 ima propusnost od 8 GT/s (oko 4GB/s).

Zanimljivo je i kako Skylake ima tri zasebna clock generatora, po jedan za CPU, GPU i RAM pa je tako ponovno omogućeno overclockiranje baznog takta od 100 MHz u koracima od po 1 MHz.

Ovo će naravno najbolje doći onima koji će kupiti zaključane i3 i i5 modele.

14 nm i nova arhitektura

Kada je riječ o promjenama u CPU arhitekturi njih ima dosta i orijentirane su na različite optimizacije. Hyper Threading je također doživio određene promjene pa je sada efikasniji. Zahvaljujući ovim poboljšanjima broj instrukcija koje procesor može odraditi povećan je sa 192 out-of-order instrukcija kod Haswella na 224 kod SkyLakea.

Nova, deveta generacija integeiranih grafičkih procesora je također doživjela određene promjene i to u vidu podrške za DirectX12, a tu je i podrška za OpenGL 4.4 i OpenCL 2.0. Zadržano je ista fleksibilna arhitektura sa uArch particioniranjem. Lansirani Skylake procesori dolaze s GT2 konfiguracijom (24 izvršne jedinice), dok će postojati i GT1 i GT3e verzije. GT1 u jeftinijim procesorima (npr. Celeronima) i GT3e u nekim skupljim mobilnim Skylake modelima. Nadogradivost ide i dalje pa je moguća i GT4 verzija dodavanjem tzv. slice-a te naravno eDRAM-a kao i kod GT3e. Novost je i promjena u nazivima integriranih grafičkih rješenja, pa se sada zove HD 530 što će zbuniti mnoge jer je kod Haswella bila HD 4200, a kod Broadwella Iris 6200.

Jeli došlo vrijeme za nadogradnju?

I premda mi u ovom broju testiramo samo jači Core i7-6700K, u prodaji se trenutno može naći i slabiji i5-6600K koji radi na nešto nižim taktovima, te ne podržava Hyper Threading. I7-6700K je trenutno vrh ponude i on donosi četiri fizičke CPU jezgre i osam logičkih. Osnovni radni takt je 4 GHz, a maksimalni Turbo takt iznosi 4,2 GHz. Grafički procesor je u izvedbi GT2, sa 24 izvršne jedinice a radi na maksimalnih 1150 MHz. TDP ovog procesora je nešto viši i od Devil`s Canyona (88 vata), te iznosi 91W.

Procesor ima istu arhitekturu priručne memorije kao i Broadwelli odnosno Haswelli, ali je zanimljivo za primijetiti kako je L2 memorija sada 4-way, a ne 8-way. L3 memorija je kao i do sada 16-way i ima je 8MB. Procesor podržava DDR3L memoriju brzine 1600 MHz, ali i DDR4 brzine 2133 MHz. No s obzirom da je memorijski množitelj neovisan DDR4 zapravo nije limitirana brzinom.

SkyLake Core i7-6700K donosi odlične performanse koje ipak nisu osjetno bolje od Corea i7-4970K odnosno najbržeg desktop Haswella (4.4 GHz), no primjetno je povećanje IPC (Instructions per Cycle) performansi, te performansi po utrošenom vatu energije. U kratkom vremenu koje smo imali s novim procesorom prije izlaska ovoga broja nismo uspjeli detaljno provjeriti overclocking potencijal, no bez većih problema smo dosegli 4.6 GHz pri naponu od 1.35V samo podizanjem množitelja, što nije loš rezultat. Procesor se pritom pojačano zagrijava, pa je svakako potrebno osigurati i dobro hlađenje.

Skylake svakako predstavlja dobar pomak unaprijed i nadogradnju možemo preporučiti svima koji imaju računala sa Ivy Bridge i starijim procesorima jer donosi mnoštvo novosti, ali i vidljive pomake u performansama. Intelov Core i7-6700K za sada ima dosta visoku cijenu na našem tržištu, svakako puno višu od preporučenih 350 USD, pa bi oni koji nadograđuju mogli svakako baciti pogled i na Core i5-6600K koji je i do 1000 kuna jeftiniji.

Tablica-int

SPECIFIKACIJE
14-nanometarski proizvodni proces, četverojezgreni procesor (s podrškom za Hyper Threading – 8 logičkih jezgri), socket 1151, podrška za DDR4-1866/2133 i DDR3L-1333/1600 @ 1.35V memoriju maksimalnog kapaciteta 64 GB, DMI3: 8 GT/s, osnovni radni takt: 4 GHz, Turbo takt: 4,2 GHz, L3 cache: 8 MB, integrirani grafički procesor Intel HD 530, podrška za DX12 i OGL 4.4, podržane instrukcije: SSE4.1/4.2, AVX 2.0, TDP: 91 W

USTUPIO
Intel
www.intel.com

CIJENA
oko 3200 kuna

ZA
općenite performanse, performanse po utrošenog vatu energije, vrlo dobar overclocking potencijal

PROTIV
zagrijavanje, početna cijena na našem tržištu, zahtjeva novu matičnu ploču

OCJENA
4/5

Komentiraj