Prema vijestima koje možemo pročitati u vezi ARM-a, čini se da će najnoviji procesori biti najviše orijentirani ka učenju i umjetnoj inteligenciji.

ARM je, kao što već znamo glavni proizvođač procesora ili SoC (System on a Chip ili sustav i kojemu je na jednom socketu ili utoru na matičnoj ploči uređaja smješteno nekoliko procesora, kao što je grafički procesor, radna memorija, senzor za signal za internet, audio kartica i još neke stvari, no o tome što je to SoC ili System on a Chip sustava za ‘pametne’ uređaje, phablete, tablete i pametne telefone.

Više o SoC-u ili System on a Chip pročitajte ovdje.

To znači da je gotovo sigurno i da vaš uređaj (osim ako se ne radi o nekom ”Kinezu” nepoznatog porijekla) u sebi ima jedan ARM procesor. Danas gotovo da i nema mobitela, tableta ili phableta koji nije napajan i od strane ARM-ovih jezgri, što je definitvno dobra stvar, jer se ARM kroz godine kroz koje djeluje, pokazao kao vrhunski proizvođač vrhunskih procesora.

Odlična stvar kod ARM-a jest ta što je firma nedavno otkrila svoje procesore iduće generacije. Radi se o Cortex A-75 i Cortex A-55 procesorima, svaki za drugačiji razred uređaja. Cortex A-75 procesori će naravno biti rezervirani za ”high-end” uređaje, dok će nešto slabiji Cortex A-55 biti rezerviran za uređaje srednjeg razreda.

O čemu se točnije radi i koji su sve razlozi zbog kojih ćemo se sigurno moći veseliti prvoj četvtini iduće godine, saznajmo u nastavku.

 

CORTEX A-75

 

Novi ARM procesori će u usporedbi sa ”starijim” biti bolji u svakom aspektu

Prema onome što možemo iščitati iz vijesti i najava (koje su, kao i uvijek grandiozne), ARM svojim novim procesorima za uređaje iduće generacije obećaje ‘neviđenu snagu i moć’ performansi i to pogotovo kroz Cortex A-75 jezgre, koje bi prema svemu sudeći trebale pružiti čak i do 20% bolje preformanse i to po jednoj jezgri (u usporedbi sa dosadašnjim Cortex A-73).

 

CORTEX A75

 

Osim toga, ARM se hvali i obećaje da će Cortex A-75 biti sposoban donijeti čak do 50% bolje performanse i bolji kad kod višejezgrenog rada (odnosno kod rada uređaja kada su za rad potrebne sve jezgre), što je opet veliko poboljšanje u odnosu na dosadašnje. Još jedna važna stvar na koju se ARM posebno osvrnuo u svojim vijestima i najavama jest vijest vezana uz umjetnu inteligenciju.

Jezgre novog procesora će nuditi i do 16% brži prijelaz informacija, kao i do 30% povećanje u performansama i u radu kod uređaja koji imaju velike zaslone i ”detaljnije” rezolucije.

 

DynamicIQ tehnologija kao platforma za implementaciju umjetne inteligencije na pametnim uređajima nove generacije

To naravno nije kraj novostima i poboljšanjima koja nas očekuju. Treba reći da će nove jezgre novih procesora biti prve koje će biti izrađene i osmišljene na novoj i dosad nikad viđenoj ARM-ovoj DynamicIQ platformi. Radi se o puno boljem i učinkovitijem rješenju u pogledu fleksibilnijeg načina obrađivanja podataka (kao što i sam naziv kaže).

DynamicIQ daje puno veću slobodu pri odabiru koje će se jezgre koristiti pri radu – uključujući i ”1+7” konfiguraciju prema kojoj će jedna jezgra sa ARM Cortex A-75 raditi na način da će njezin radi biti usporediv sa čak sedam A55 jezgri.

Proizvođači chipseta će moći koristiti 4+4, 2+6, 1+3 ili bilo koju drugu konfiguraciju i to na jednom socketu, što će značiti da će proizvođači chipseta imati još veću mogućnost kod povećavanja performansi i učinkovitosti rada SoC-a na način da će svaki proizvođač moći sam odabrati i tako još bolje prilagoditi kako on želi da procesor njegovog uređaja radi, ovisno o tome je li uređaj smješten na višem, srednjem ili nižem razredu po kvaliteti.

 

arm procesori

 

Cortex A-53 jezgre se danas koriste u širokom spektru uređaja; od Moto G4 Playa do Moto Z Playa (ovo su samo primjeri). Prema nekim informacijama, više od 1.5 milijardi uređaja je danas opremljeno sa Cortex-A53 procesorima, što znači da je Cortex-A53 jedan od najbolje prodavanih i najuspješnijih ARM-ovih procesora (ako ne i najuspješniji) uopće.

 

Cortex-A55 kao nasljednik A-53 procesora uz značajna poboljšanja kod potrošnje i uštede

Cortex-A55, dogoočekivani nasljednik Cortex-A53 procesora, prema vijestima koje dolaze od ARM-a, nudi velika poboljšanja u odnosu na svog prethodnika. Neka od tih poboljšanja se odnose na povećanje od 15% u energetskoj učinkovitosti, dvostruko bolje performanse memorije i čak do deset puta bolja bolji prijenos podataka u odnosu na Cortex A-53.

ARM je isto tako napomenuo da jedna jezgra Cortex-A55 procesora može pružiti slične performanse kao i jedna jezgra na A-53, ali uz uštedu energije do čak 30% u opcijama u kojima je ”energija i potrošnja energije važnija od performansi”. Ono što je još važnije u vezi A-55 procesora jest ta da će A-55 moći raditi na način da će bez ikakvih problema moći podržavati i AR i VR.

 

tablica armovih procesora

 

ARM je isto tako dao informacijuvezanu za Bifrost GPU arhitekturu sa Mali-G71 grafičkom karticom, najavljujući značajna poboljšanja preformansi i rada u odnosu na raniji Midgard dizajn.

Mali-G72 nudi mnogo novih stvari u pogledu boljeg rada i kvalitetnijeg primanja informacija od strane procesora, uključujući i poboljšanje u radu performansi do čak 20%, kao i do čak 25% bolju energetsku učinkovitost (što znači da bi nova grafička kartica trebala ostvariti i do 25% bolju uštedu energije).

 

Hoće li novi Snapdragon 845 biti napajan preko Cortex-A75 jezgri?

Prema nekim vijestima i najavama postoji velika mogućnost da će najnoviji Qualcommov Snapdragon 845 biti napajan kroz Cortex-A75 jezgre. Snapdragon 835 koristi umjetno stvoren dizajn koji u sebi objedinjava Cortex-A73 jezgre, tako da nije iznenađenje da bi novi SoC, koji bi trebao izaći, kako je to već običaj, iduće godine, mogao u sebi imati najnoviju ARM-ovu tehonologiju koja će osiguravati savršen spoj vrhunskih preformansi i kvalitete.

Uređaji koji će u sebi imati nove procesore bi trebali biti pušteni u prodaju negdje u prvoj četvrtini 2018. godine. Dotad nam ostaje da čitamo najave i vijesti i da uživamo u Cortex jezgrama i Snapdragon chipsetovima.

Piše: I.H.

Komentiraj