Titan Xp je najnoviji Nvidia top-of-the-line GPU, koji će se prodavati za 1200$. Ova grafička kartica se temelji na Pascal GP102 čipu, koji se također ugrađuje u NVIDIA Quadro P6000 sa cijenom od 5000$, tako da možete gledati na Titan xp kao relativno „jeftinu“ kupovinu.

Nova kartica koristi 3.840 otključanih CUDA jezgri, što je otprilike 10% više u odnosu na dosad najboljih 3.584 u 1080 Ti. Dolazi sa 12 GB GDDR5X RAM-a, ista količina kao i kod predhodnog modela, ali na 11.4GHz, za razliku od prijašnjih 10GHz. To je i više nego dovoljno da se nosi i sa najzahtjevnijim igricama kao da su najobičniji Tetris.

Titan Xp pomiče granice kod grafičkih kartica, ali je veliko pitanje dali je isplativo dodatno ulaganje od 500$ koliko trebate platiti više u odnosu na već vrhunsku GTX 1080i, koja se prodaje za oko 700$, i koju možete overclockirati na gotovo iste performanse koje sada ima Titan Xp.

Nedavno si prikazana i prva mjerenja Titan Xp-a, jedan od prvih sretnih vlasnika najnovije TITAN XP grafičke kartice, korisničkog imena xramzal na Redditu je objavio slike i performanse najjačeg NVIDIA flagship modela grafičke kartice.

titan xp firestrike performanse

NVIDIA-TITAN-Xp-Benchmark-FireStrike

 

Prema njegovim objavljenim podacima novi TITAN je oko 10% brži od GTX 1080 Ti. Imajte na umu da je ovo prvo mjerenje sintetičkih performansi, dok se stvarna mjerenja obično razlikuju u određenim postocima.

NVIDIA TITAN XP FireStrike benchmark pokazuju rezultat od  približno 32.000 bodova, što je i više od 10% boljih performansi u odnosu na GTX 1080 Ti. TITAN XP će koštati oko 1200$, tako da će rijetki gameri imati sreće isprobati je.

Novi  TITAN XP će raditi na frekvenciji od 1974 MHz zahvaljujući automatskom boostanju GPU-a. Na ovoj frenkvanciji Titan XP će biti u mogućnosti isporučiti nevjerovatnih 15,1 TFLOPsa.

Mnogi komentari po forumima i reditu idu u smjeru da se zapravo i ne isplati toliko ulaganje za par posto bržih performansa. Nvidia oduvijek radi kvalitetne grafiške kartice ali ih i skupo prodaje. Nadamo se da će se i AMD uključiti u sam vrh ponude, a bombastične najave za novu Vegu idu u tom pravcu.

U svakom slučaju treba se još malo strpiti jer će biti zanimljivo vidjeti konkretne usporedne testove ova dva proizvođača grafičkih kartica.

Piše: D.Ž.

Komentiraj