Prema njemačkom IT portalu Heise, NVIDIA priprema novu generaciju GPU-a pod nazivom “Ampere”, koju planiraju predstaviti na GTC 2018 u ožujku iduće godine. Iako trenutno nema mnogo dostupnih detalja, glasine potvrđuju da će NVIDIA skočiti direktno iz Pascala u Ampere, barem što se tiče najpopularnije serije GeForce kartica.

 

Nvidia-GPU-Ampere

 

Iako su ovo neslužbene glasine, jer znamo za činjenicu da je Volta GPU službeni nasljednik za Pascal GPU-ove, prema NVIDIA službenim planovima, pa ih treba uzeti sa dozom rezerve. Na službenim stranicama NVIDIA, Ampere GPU se za sada ne spominje, a “road map” prikazuje zadnje Volta GPU-e i tek se treba ažurirati. Volta je inače već predstavljena na GTC 2017 ranije ove godine i dostupna je na tržištu od rujna 2017. godine.

 

NVIDIA road map 2018

 

Prodaja Volta GPU-ova ide jako dobro pogotovo u poslovnim segmentima clodinga i AI tehnologija. A tu su i proizvodi poput električnih vozila Tesla V100 u koje se ugrađuju također Volta GPU-i. Dakle, ako sve ide po službenom NVIDIA planu, dobit ćemo Voltu početkom sljedeće godine za stolna računala u serijama GeForce i Quadro.

Međutim glasine govore nešto drugačije i govore o potpuno novom čipu pod nazivom Ampere, koji bi trebao biti namjenjen baš za segment široke potrošnje i stolnih računala. U svakom slučaju bilo Volta ili Ampere, mnogo toga se očekuje početkom iduće godine od strane NVIDIA i to nas svakako veseli.

Piše: D.Ž.

Komentiraj