Već svi znamo da SSD diskovi osjetno poboljšavaju performanse računala, i da su osjetno brži od starijih tvrdih diskova (HDD). Međutim, i među SSD diskovima postoje razlike u brzini, pa ako želite odabrati najbrži SSD, najprije morate znati dvije stvari. Koji priključak za SSD imate na raspolaganju i koji protokol.

Generalno gledajući poboljšanje performansi nikada ne ovisi samo o hardveru. Brži hardver je samo jedan strana medalje kod makismalnih performansi, jer je u konačnici potreban i sofisticiraniji softver kako bi se iskoristio taj brži hardver. To vrijedi i za SSD-ove. S PCIe potencijalna propusnost raste dramatično, ali da bi potpuno iskoristili ovo brže sučelje, trebamo softversko rješenje koje je posebno optimizirano za SSD i PCIe.

 

SSD vrste priključka

Postoje tri različita priključka za SSD disk. Najčešći priključak je SATA, uobičajen je i najrašireniji kako kod stolnih računala tako i kod laptopa. Sljedeći je tkzv. M.2, koji je fizički mnogo manji pa je razumljivo korišteniji kod prijenosnih računala i Ultrabookova. Konačno, tu je i PCIe priključak koji se koristi isključivo kod stolnih računala.

SSD vrste protokola


S druge strane, imamo dvije vrste protokola kod SSD diskova, pomoću kojih računalo komunicira sa SSD diskom. Ukratko za on koji neznaju: NVMe i AHCI su dva različita protokola koje računalo koristi za komunikaciju s uređajima za pohranu.

AHCI je stariji i sporiji protokol, nastao još u vrijeme kada su prevladavali mehanički tvrdi diskovi. AHCI (Advanced Host Controller Interface) datira još iz davne 2004. i osmišljen je upravo za hard diskove. Iako to ne isključuje novije SSD-ove, AHCI je optimiziran za visoko latentne rotirajuće medije, za razliku od nisko latentnih nerotirajućih medija za pohranu kakvi su SSD diskovi. Kao rezultat toga, AHCI protokol ne može u potpunosti iskoristiti sve prednosti SSD-ova, a budući da je budućnost u fleš memorijskoj pohrani (kao što su NAND i MRAM), industrija je morala razviti softversko sučelje koje uklanja granice AHCI-a.

Dok je NVMe, nastao kasnije, posebno dizajniran za SSD diskove. NVMe, je kratica za “Non-Volatile Memory Express”. Razvio ga je industrijski konzorcij od preko 80 stručnjaka, a razvoj su vodili najveći tehnološki giganti poput Intela, Samsunga i LSIa.

NVMe je izrađen posebno za SSD i PCIe, a kako softverska sučelja obično žive barem jedno desetljeće prije nego što ga se zamjeni, NVMe je baš dizajniran da bude u stanju zadovoljiti potrebe industrije dok se krećemo u buduće memorijske tehnologije, (tj. vjerojatno ćemo ga vidjeti kod RRAM i MRAM tehnologija koje su predviđene za ulazak na tržište memorija do 2020. godine).

U većini situacija, SSD sa NVMe protokolom je prilično brži u usporedbi sa sličnim pogonom na AHCI protokolu. Brzina može biti čak nekoliko puta veća tako da isti disk na NVMe protokolu ima brzinu od 1500 MBps dok bi na AHCI protokolu imao 500MBps.

Kod M.2 SSD diskova imamo taj brzi NVMe i AHCI, dok je SATA samo na AHCI protokolu. Manje više, sva stolna računala podržavaju SATA i PCIe SSD, dok većina starijih prijenosnih računala podržavaju samo SATA.

 

Pogledajte najbrže SSD-ove kod SATA, M.2 i PCIe sučelja.

Najbrži SATA SSD

SATA ostaje najčešći priključak za tvrdi disk. Koristi AHCI protokol a nalaze se u većin svih vrsta stolnih računala. Za prosječnog korisnika, što se tiče brzine, SATA SSD bi trebao biti dovoljan.

 

Samsung 850 Pro 256 GB SSD

 

Samsung 850 Pro 256 GB SSD (1100kn)

Kao i u mnogim drugim aspektima, Samsung i dalje nastavlja vladati SSD tržištem. Njihovi SSD-ovi nude vrhunske značajke i performanse. Stoga ne čudi da je Samsung 850 Pro SSD jedan od najboljih SATA SSD diskova dostupnih na tržištu. Na disku ćete pronaći 3D NAND tehnologiju. 3D NAND, ili V-NAND tehnologija, nudi nevjerojatnu brzinu i stabilnost. Prema benchmark mjerenjima Samsung 850 Pro SSD ima u sekvencijskim brzinama čitanja oko 550 MB/s i maksimalnim sekvencijskim brzinama zapisivanja oko 520MB/s. Uz to, 850 Pro dolazi u različitim kapacitetima, od 128GB pa sve do čak 2TB.

Samsung 850 je dobio i mnoge pohvale iz aspekta  pouzdanosti, i značajke kao što su poboljšane performanse kroz tkzv. “Rapid Mode “, uz jake enkripcije. Međutim, softverski alat “Magician SSD toolkit”  je namjenjen samo za Windowse. Nije dostupan na drugim operativnim sustavima kao što su MAC-OS ili Linux.

Naravno sve to skupa ne dolazi baš jeftino, tako da verzija od 256 GB dostupna je za 1100,00kn, dok je najveća verzija od 2TB SSD dostupna za nemalih 6000,00kn. Budimo realni, možete kupiti prilično dobro računalo za tu cijenu. Definitivno postoje i jeftinije mogućnosti sa sličnim performansama.

Samsung 850 EVO SSD nudi slične performanse po nižoj cijeni. Tako da 250GB 850 EVO se prodaje po cijeni od oko 800kn. Ipak, Samsung 850 Pro je najbrži SSD dostupan na tržištu, posebno u kombinaciji s brzim načinom rada “Rapid mode”. Ali ako ne možete iskoristiti “Rapid mode”, kao većina nas jer radi samo na sustavu Windowsa, razmislite o pristupačnijoj 850 EVO varijanti SSD diskova.

 

Plus

 • -3D NAND tehnologija
 • -Rapid mode
 • -Izvrsna enkripcija
 • -Raspon opcija pohrane (do 2TB)

 

Minus

 • -Skup
 • -Softver Samsung Magician koji se koristi samo za Windows

 

Najbrži M.2 SSD

M.2 je smanjena varijanta SSD diska (small form factor). Ovaj disk je znatno manji od tradicionalnih SATA diskova. U ponudi se nalaze dvije svrste M.2 diskova a to su M.2 SATA diskovi, i NVMe M.2 diskovi. PCIe i SATA SSD-ovi imaju svoje prednosti i nedostatke, a ovisno o vrsti računala za koju ćete ga koristiti, određuje koji vam je najbolji. M.2 dolaze u dvije veličine: 2280 i 2240.

 

Samsung 960 EVO M.2

 

Samsung 960 EVO M.2 (1100KN)

Samsung sa svojim performansama dominira SATA SSD-ovima. Stoga i ne čudi što se i Samsungove microSD kartice, nalaze među najkvalitetnijim i najbržim. Samsung 960 EVO M.2 SSD je M.2 2280 SSD. U rasponu je od 250GB do 2TB, imate dosta mnogo opcija za veličinu pohrane.

Ovaj SSD je M.2 PCIe SSD koji koristi TLC NAND. Kao i 960 Pro, EVO ima ista termičke rješenja poput tankong bakrenog hladnjaka za odvođenje topline i odličnog kontrolera. Prema rezultatima benchmarka 960 EVO M.2 nadmašuje 960 Pro verziju za 2MB kod sekvencijskog prijenosa čitanja/pisanja, i za 2MB slučajnog čitanja/pisanja i 4K slučajnog prijenosa čitanja/pisanja.

Sa svojim velikim izborom veličine pohrane i izvrsnim becnchmark rezultatima testova, Samsung 960 EVO je nevjerojatno brz M.2 SSD. Također možete uzeti u obzir Intelov SSD 600p, koji je mnogo sporiji od Samsunga ali je zato jedan od najpristupačnijih M.2 SSD-ova. Tako da najmanju varijantu Intela možete pronaći za već 570kn.

 

Plus

 • Veliki izbor opcija pohrane od 250GB do 2TB
 • Nadmašuje Samsung 960 Pro u određenim segmentima
 • TLC NAND
 • Značajke termičkog upravljanja sa energetski učinkovitim kontrolerom

 

Minus

 • Cijena

 

Najbrži PCIe SSD

Kao što smo na početku spominjali, PCIe je još jedna vrsta priključka kod SSD diskova. Određeni M.2 SSD-ovi dolaze s PCIe priključcima. SSD diskovi sa PCIe priključcima najčešće dolaze za desktop računala. Dok mnoga stolna računala nemaju podršku za M.2 faktor, AIC (Add-In Card) kartice omogućuju korisnicima da priključe ovakav SSD na PCIe priključak. Postoje adapteri za M.2 SSD-ove za one koji se odluče za samostalnu ugradnju.

 

Plextor M8Pe AIC

 

Plextor M8Pe AIC (950kn)

Plextor M8Pe dolazi u različitim konfiguracijama i mogućnostima pohrane. M8Pe (Y) dolazi s dodatnom karticom (AIC) i s hlađenjem za kontroler. Od kapaciteta pohrane, Plextor M8Pe nudi raspon od 128GB do 1TB. Prema mnogim relevantnim testovima M8Pe se pokazao kao izvrstan izbor NVMe SSD diska za zahtjevnije krosinike. Uz kvalitetne komponente koje mu prognoziraju dugi životni vijek, tu je i AIC masivni hladnjak, sa odličnim performansama.

M8Pe ima brzinu prijenosa podataka od 16GB, sa sekvencijalnim čitanjem od 70 sekundi pri 2,4 MB/s. Sekvencijalno zapisivanje podataka od 1,3 MB/s za 40 sekundi što odgovara 52 GB. Međutim, na razini od 1TB NVMe podaci su bili osjetno slabiji pod laganim opterećenjem. Samsung 960 Pro i OCZ RD400 nadmašuju Plextor, ali oni nisu AIC SSD. Na njih možete ugraditi adapter, ali u mjeri u kojoj se konfiguriraju PCIe SSD-ovi, stoga je Plextor M8Pe trenutno najbolji dostupan u ovoj kategoriji SSD diskova. Kao alternativu, možete uzeti u obzir Intel AIC 750 seriju koja daje slične performanse u AIC formi, ali je malo teže dobavljiv kod nas.

 

Plus

 • Dobre performanse čitanja/pisanja
 • Masivni hladnjak štiti od toplinskog oštećenja
 • AIC forma
 • MLC NAND
 • Dobra cijena
 • Kapaciteti od: 128GB do 1TB

 

Ovi najbrži SSD-ovi su svakako poželjne nadogradnje

Već smo mnogo pisali kako je najbolje i najisplativije rješenje za ubrzanje windowsa ili ubraznje cijelokupnog računala nadogradnja na SSD disk. Mnogima su još uvijek cijene previsoke, ali je činjenica da svremenom konstantno opadaju, barem one slabije varijante SSD diskova.

Iako je jedno vrijeme cijena SSD diskova čak i rasla zbog velike potražnje na tržištu, naposljetku se sve to izniveliralo pa možemo očekivati i daljnji pad cijene SSD ova. Ali činjenica jest da SSD-ovi nude nenadmašna poboljšanja brzine u odnosu na tradicionalne tvrde diskove.

Mnogi su probali ugraditi SSD diskove u svoje starije laptope i stolna računala i rezultati su uglavnom pozivini, uz primijetnu razliku brzine. Windowsi će vam se dizati u nekoliko sekundi a ne minuta. Čak i najsporiji SATA SSD s maksimalnom brzinom od “samo” 600MB/s je ogroman napredak u odnosu na tvrdi disk. Mnogi servisi imaju koristi od SSD diskova, uključujući i web hosting, jer web stranice na SSD disku mnogo brže rade nego na hard disku.

Kada se odlučite za kupovinu SSD diska naučite što je SSD disk i kako oni rade, upoznajte se i s pojmovima koji su vezani uz SSD tehnologiju.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here