Želite najbolju matičnu ploču sa LGA 1151 socketom? Ili najbolju matičnu ploču sa Z170 čipsetom za overclockiranje vašeg procesora?

Ako tražite dobru matičnu ploču sa gaming performansama za Intel-ove procesore 6. generacije, kao što su Core i3-6100, i5-6600k i ostali, donosimo vam naš odabir ploča. Da napomenenom da su ovi procesori, u ovom trenutku, manje više “best buy” investicija i vrijede vaših novaca, a isporučuju vrlo dobre performanse. Kada spominjemo gaming računala uvijek se prvo vodi rasprava oko grafičke kartice, no netreba zapostavljati matičnu ploča, jer ona aktivno sudjeluje u potencijalu vaših komponenti i isporuci traženih performansi.

Sada se Intel-ovi Skylake procesori mogu koristiti samo na matičnim pločama sa Intel LGA 1151 socketom i na sreću ima dovoljno matičnih ploča na tržištu za svačiji džep. Unastavku možete pogledati izbor matičnih ploča za svačiji džep, od 500kn pa do 2200kn.

Ovisno o vašim potrebama i budžetu možete odabrati bilo koju od matičnih ploča navedenih u nastavku, za sastavljanje gaming računala solidnih performansi i umjerenog budžeta. Sa ovim matičnim pločama ide DDR4 RAM memorija, jer one ne podržavaju DDR3, ali to je svakako prednost, jer je DDR4 memorija brža i zahtijeva manje energije, odnosno radi na 1.25V u usporedbi sa 1.5V, što je standard DDR3 memorije.

Pojašnjenje u vezi čipseta (jako važno prije nego što nastavimo dalje)

Prije prelaska na popis, želimo pojasniti osnovni koncept čipseta za Intel LGA 1151 matične ploče. Naći ćete ukupno 6 čipseta i to: H110, B150, Q150, H170, Q170 i Z170.

Svaki čipset ima različite specifikacije i različite mogućnosti. Prvih 5 gore pomenutih čipseta su ograničeni po pitanju overclockinga. To znači da ne možete mnogo overclockirati svoj procesor i memoriju, čak i ako imate otključan procesor. Samo Z170 chipset ima tu značajku.

Matične ploče sa Z170 čipsetom su jedini izbor ako želite sastaviti vrhunsko ili barem solidno računalo na kojem možete overclockati procesore poput Core i5-6600K ili Core i7-6700K. Kupnja drugih čipseta neće mnogo pomoći. Ostali čipseti su dobri sa procesorima poput Core i3-6100, Core i5-6500, itd.

Značajke svakog čipseta su također različite. Matične ploče sa H110 čipsetom su matične ploče sa osnovnim značajkama pogodne za niskobudžetna računala jer imaju samo nekoliko portova i slotova za komponente. One imaju najviše 2 DIMM slota i do 6 USB 2.0 i 4 USB 3.0 portova.

Ako idete na čipsete kao što su B150, Q150, H170 i Q170, dobivate više USB 2.0/USB 3.0 i SATA portova. Broj DIMM slotova i PCI slotova se također povećava. Matične ploče sa B150, Q150 i Q170 čipsetima su korisne za poslovne i sigurnosne namjene, a one sa H i Z oznakama su dobre za svakodnevne aktivnosti i gaming.

Samo matične ploče sa Z170 čipsetom imaju maksimalni broj USB 3.0 i SATA 3 portova i PCI-E slotova koji se koriste za grafičke, zvučne i Wi-Fi kartice. No one su također dostupne u različitim rasponima cijena, ovisno o vašim potrebama. Matična ploča sa 4 PCI-E X16 slota će koštati više od matične ploče koja ima samo 2. A cijena se povećava i sa kvalitetom ugrađenih komponenti, i značajkama kao što su trajnost, kondenzatori, hlađenje i sl.

Gigabyte Micro ATX H110M-S2V

 

Gigabyte Micro ATX H110M-S2V

Cijena: oko 500kn

Za budžetska računala, ova matična ploča sa H110 čipsetom je najjeftinija od svih i ima 2 DIMM slota koji podržavaju do 32 GB memorije. Ovo je vrlo osnovna ploča i dobiti ćete samo jedan PCI-E x16 slot za grafičku karticu, par USB portova i 4 SATA porta. Ono što nudi definitivno vrijedi i privući će kupce kojima ne treba ništa više.

Prije svega, kada pogledamo memorijsku kompatibilnost, vidimo da podržava DDR4 memoriju do 2133Mhz, što je polazna točka za DDR4 memorije. Dakle, ne kupujte memorije sa velikim radnim taktom. 2133Mhz je sve što vam treba za igre i njena frekvencija neće povećati FPS.

Zato što je ovo jako jeftina matična ploča, pogodna je za gaming računalo koje će vas koštati ukupno 3500-4500 kuna. Međutim, ako želite imati jači gaming stroj, možete je kombinirati sa i7-6700 procesorom.

Kada pogledamo što je prisutno na ovoj ploči, zapravo nema mnogo toga na raspolaganju, ali opet ima sve što treba. Tu je jedan 4-pinski priključak za ventilator za napajanje jednog stražnjeg/prednjeg ventilatora kućišta i još jedan za napajanje procesorskog hladnjaka. Nema dodatnih priključaka za napajanje ventilatora radijatora. To znači da ste ograničeni na zračno hlađenje, ali ne zaboravite da je ovo najjeftinija ploča za Skylake platformu, a također podržava sve Intel procesore od Pentium do i7.

No, postoji nekoliko drugih dobrih stvari koje smo pronašli. Ova matična ploča podržava 8-pinski power priključak koji je koristan za overclocking nezaključanih procesora tako što daje više snage. Naravno da će overclocking biti ograničen na otključanim procesorima, ali barem ćete imati neku prednost. U usporedbi sa istim Haswell matičnim pločama, kao što je MSI H81M P33, ova značajka je doista korisna, čak i za jača računala.

Druga dobra osobina je prisutnost dva prednja USB 2.0 priključka i jednog prednjeg USB 3.0 priključka na srednjem desnom dijelu matične ploče. Dodatni USB priključak može biti koristan bilo kada, kao i USB 3.0 i možete ih koristiti ako imate kućište koje ima USB 3.0 priključke na prednjem panelu.

Sveukupno, matična ploča je mala i ima sve osnovne značajke koje će vam trebati kako bi sastavili budžetsko gaming računalo, koje vam neće isprazniti džep.

Gigabyte ATX GA-Z170XP-SLI

 

Gigabyte ATX GA-Z170XP-SLI

Cijena oko 1100kn

Iznad 1000 kuna, naći ćete matične ploče sa čipsetom H170 ili Z170, za DDR4 RAM memoriju. Pošto nismo uključili B170 i Q170 matične ploče na popis, jer one nisu napravljene samo za igranje, uzeti ćemo u obzir samo H i Z čipsete. Nakon traženja matičnih ploča sa H170 čipsetom, našli smo samo 1-2 matične ploče koje koštaju oko 1100 kuna ili manje, a koje imaju isto ili čak i manje mogućnosti nego Gigabyte H110M matična ploča koja je gore navedena, i zato smo ih u potpunosti isključili sa popisa.

Naravno, H170 čipset matične ploče ima veću sposobnost overclockinga procesora, ali ako možete dobiti Z170 čipset po istoj cijeni i sa boljim specifikacijama, onda ne vidimo razloga da kupite H170 matičnu ploču.

Za cijenu iznad 1000 kuna lako možete pronaći nekoliko Z170 matičnih ploča koje imaju prilično dobre mogućnosti, ali Gigabyte GA-Z170XP-SLI je stvarno dobar izbor. Uz to što ima značajke obične Z170 matične ploče, ima tri PCI-E X16 slota za grafičke kartice koji podržavaju 2x Nvidia SLI i 3x AMD CrossfireX.

Ako kupite matičnu ploču kao što je ASRock Z170 PRO4S koja košta manje, oko 900kn, onda ste ograničeni na samo 2x AMD CrossFireX i bez SLI kompatibilnosti. Dakle, ovdje je vrlo važno odabrati bolju matičnu ploču.

Na ovoj matičnoj ploči možete puno overclockati i trebali biste kupovati samo otključane i5 ili i7 procesore. Najbolji procesori su i5-6600K i i7-6700K, ako želite u potpunosti koristiti overclocking. Matična ploča ima 8-pinski CPU power priključak na gornjem lijevom dijelu, koji će vam omogućiti da izvučete snagu do 91 wat. No, za korištenje toliko puno snage i overclocking vašeg procesora do 4,5 Ghz ili više, potrebno je koristiti vodeno hlađenje, koje srećom ova matična ploča podržava, jer ima ukupno 3 porta za ventilatore sustava.

Na matičnoj ploči vidimo puno PCI-Express slotova, PCI x1 slotova i PCI-E X16 slotova koji drastično povećavaju kompatibilnost komponenti u odnosu na obične Micro ATX matične ploče poput Gigabyte H110M. Ove slotove možete koristiti za zvučne kartice, WiFi kartice, kao i SSD-e koji će ubrzati vaše računalo i raditi na nekoliko puta većoj brzini od tradicionalnih SATA SSD-ova.

Uz ove PCI-e slotove matična ploča dolazi sa SATA express portovima koji su bolje sučelje od standardnih SATA 3.0 i pružaju veće brzine za SSD, iako sada ne postoji SSD kompatibilan sa njima na temelju našeg istraživanja. Ali ako želite imati veće brzine u odnosu na SATA 3.0 sučelje, na sreću postoji jedan M.2 priključak prisutan odmah ispod CPU socketa.

SATA 3.0 portovi, kao i SATA express portovi su postavljeni pod kutom od 90 stupnjeva kako bi se lakše povezali. Ali budite sigurni da koristite dovoljno široko kućište da dovedete kabele kroz otvore. To će eliminirati savijanje kablova i kućište će izgledati čišće.

Postoje još neke dobre osobine kao što su prisutnost USB 3.1 porta i sva tri osnovna izlazna porta za zaslone kao što su HDMI, VGA i DVI, ali da ne duljimo dalje, želimo završiti upravo ovdje sa zaključkom da je ovo bude jedna od najboljih “best buy” (omjer uloženo/dobiveno) Z170 matičnih ploča na tržištu.

ASUS Z170-A ATX

 

Vezani članak: Najbolje AMD AM3+ matične ploče za gaming

 

ASUS Z170-A ATX

Cijena: oko 1250kn

Ako nas pitate koji brend proizvodi najbolje matične ploče, odgovor bi bio ASUS. Pa krenimo redom, izvuči ćemo neke značajke ove matične ploče, a koje nemožete nači u predhodnoj Gigabyte GA-Z170XP-SLI. Zajedno sa značajkama kao što su overclocking i 2x NVIDIA SLI, ova matična ploča ima još dvofazni TPU prekidač koji vam pomaže overclocking CPU-a bez ulaženja u BIOS.

Ili možete jednostavno otvoriti AI Suite 3 softver kada se pokrene Windows. Proces je vrlo jednostavan. Možete odabrati koliko jezgri želite overclockirati, pomjerite klizač i kliknete Primijeni. Bez ikakvog daljnjeg odlaganja, odabrani broj jezgara će biti overclockan prema kapacitetu procesora koji se overclockira na fiksnom naponu. Ovo je vrlo jednostavno, ali morate spremiti profil ako ne želite ovo činiti svaki put kada se pokrene Windows.

asus AI Suite 3

 

Druga dobra stvar u vezi ove matične ploče je prisutnost nekoliko portova za ventilatore sustava. Ima 4 porta za ventilatore sustava, kao i dva dodatna porta, jedan za ventilator radijatora, i jedan za pumpu. Dakle, u potpunosti je kompatibilna sa AIO kulerom ili prilagođenim vodenim hlađenjem. Sa ostalim značajkama, ovo je također i najbolja matična ploča za sustav hlađenja.

Jedna zamjerka je da ima samo jedan prednji USB 3.0 priključak, na desnoj strani na sredini, dok Gigabyte GA-Z170XP SLI ima dva, a takve priključke uvijek za nešto trebate. Na dnu matične ploče ispod zadnjeg PCI-E X16 slota se nalazi prekidač napajanja predviđen za jednostavna resetiranja.

gaming matična ploča asus

Matična ploča također ima dva M.2 utora za SSD u odnosu na jedan kod GIGABYTE GA-Z170XP SLI, a dolazi nam i Display port. Za samo 150 kuna više dobivate neke premium značajke. Zato se Asus smatra jednim od najboljim proizvođačem matičnih ploča.

ASUS Rog Maximus VIII Hero Z170 ATX

 

ASUS Rog Maximus VIII Hero Z170 ATX

Cijena: oko 1900kn

Ovo je high-end matična ploča za entuzijaste koja podržava DDR4 memoriju overclockanu na masivnih 3733 Ghz. Napravljena je od kvalitetnih materijala, posebice kondenzatora koji su NexFET MOSFET 10K Black Metallic kondenzatori za veću pouzdanost. Ona je potpuno premium matična ploča na kojoj se nije štedjelo.

Hlađenje i sve u vezi energetske učinkovitosti ove matična ploča je nekako bolje u odnosu na prethodne. Sve značajke kao što su multi-GPU podrška i puno USB 3.0 portova su dostupne. Matična ploča je opremljena superiornom FX tehnologijom za najbolju kvalitetu zvuka slušalica.

Ali jedna stvar koja nas je iznenadila je prisustvo čak 8 SATA 3.0 portova. To je puno SATA portova od kojih se 4 SATA porta mogu koristiti za SATA Express veze. Možete pohraniti tonu podataka kroz povezivanje puno hard diskova ili SSD-a. Ne samo da postoji puno SATA portova, nego postoje i čak tri M.2 NVME SSD slota ispod SATA Express portova. Lokacija ovih priključaka je na jednom mjestu, tako da lako možete upravljati svim SSD-ovima ili tvrdim diskovima.

Hladnjak i sami izgled ove matične ploče su daleko bolji nego kod bilo koje od prethodnih matičnih ploča, a uključuje i RGB LED osvijetljeni Asus ROG logo. Hladnjak na vrhu pokriva procesorski power port i CPU ventilator, ventilatore radijatora i portove za pumpu za vodu što daje uredniji izgled računala.

Za hlađenje ima nekoliko priključaka uključujući 6 (2+4) pinski konektor odmah iznad PCI-E x1 slota i produžni priključak za ventilator na dnu za dodavanje više ventilatora kućišta. I sve to se može kontrolirati pomoću softvera i BIOS-a. Tako da imate puno mogućnosti za hlađenje, od običnih 120/140 mm ventilatora do vodenog hlađenja.

Na dnu kućišta vidimo još jedan gumb koji je predviđen za reset što je vrlo važno ako želite da otklonite problem izravno iz svog kućišta jer gumb za uključivanje može samo pokrenuti sustav ili ga isključiti u potpunosti. Desno od toga je CLR_CMOS gumb koji omogućuje rješavanje problema još lakše. Možete jednostavno resetirati BIOS ako vaš sustav ne pokazuje nikakvu sliku na zaslonu, nakon mijenjanja BIOS postavki. Nema potrebe da dirate dva CMOS pina pomoću jumper-a da biste poništili BIOS.

Kada pogledate BIOS, vidjećete da je to najbolji BIOS koji ste ikada koristili. Nije lako prvi put ako nikada niste koristili Asus BIOS. No, postoji puno opcija za podešavanje svega od jednostavnog XMP overclockinga do Fan Xpert za definiranje željene brzine ventilatora. Također možete kreirati vaš vlastiti prilagođeni profil za sve svoje ventilatore, ako želite. Mi smo ga koristili neko vrijeme, ali onda ne možete koristiti unaprijed definirane AI Suite 3 profile ventilatora. A ako ih budete koristili, izgubiti ćete grafikone ventilatora koje ste postavili u BIOS-u. No, tu su 4 profila: tihi, standardni, turbo i maksimalni, ovisno o tome što želite činiti.

Postoji još popis značajki ove ploče, ali smo ovdje naveli najvažnije tako da možete procijeniti zašto biste je trebali kupiti.

MSI Enthuastic Gaming Intel Z170A Xpower titanium Edition

MSI Enthuastic Gaming Intel Z170A Xpower titanium Edition

Cijena: oko 2500kn

Ovo je vrhunska ploča. Znamo da će vam se svidjeti na prvi pogled. Srebrna boja izgleda tako prekrasno i pokriva cijeli PCB sa nešto crnih dijelova na hladnjaku i slotovima. Ovo je matična ploča za entuzijaste i ima neodoljive dodatne značajke za jednostavno funkcioniranje. Iako nećete dobiti dodatni FPS u igrama, postoje neke jednostavne operacije za overclocking.

Prije svega, ova ploča podržava 2x Nvidia SLI i 4x AMD CrossFireX. Ona također podržava Quad Nvidia SLI i Quad AMD CrossFireX. Ipak Quad SLI se ne isplati, tako da je multi-GPU podrška kao kod normalne matične ploče sa Z170 čipsetom.

Međutim, MSI je pokušao da je učini što atraktivnijom, i ne samo da je cijela ploča srebrno/crna, nego ima i XMP LED vodove između memorijskih slotova i CPU soketa. Ti vodovi svijetle crveno i pokazuju koliko je memorija overclockana i je li stabilna ili ne. Ovo je samo za uljepšavanje matične ploče i mora se priznati da izgleda dobro.

Praktične značajke za overclocking su riješene na zanimljiv način. Na desnoj strani na dnu matične ploče su power/reset tipke i crveni brojčanik za overclocking. Samo ga okrenete u smjeru kazaljke na satu za potrebni overclocking, kao da ste pojačali radio prijemnik.

Uz ovu značajku MSI matična ploča također ima OC prikaz koji možete vidjeti u gornjem desnom kutu, a može se koristiti za napredni overclocking. To uključuje različite gumbe kao Easy button 3, Direct OC, Multi-bios II, V-check 2 za smanjenje takta, promjena BIOS-a, praćenje i održavanje stabilnih taktova.

z170 matične ploče

Za napajanje procesora tu je 8+2 pinski power port koji je i više nego dovoljan za napajanje čak i i7-6700K, gdje trebate samo 4+4 pinski power konektor za overclocking. MSI ovdje ima za SSD dva SATA Express i ukupno 4 M.2 slota: 2 ispred prvog PCI-E x1 slota i 2 ispred trećeg PCI-E x1 slota. No, dodavanje NVME SSD-a će biti teško, nakon što instalirate grafičku karticu. Morat ćete ukloniti grafičku karticu prije instaliranja ovih NAND SSD-a. To bi bilo jednostavnije, da je napravljeno kao i kod prethodnih matičnih ploča, da se M.2 slotovi nalaze negdje u blizini SATA slotova.

 

Piše: D.M.

 

Komentiraj