Većina iz gaming zajednice se fokusira samo na Intel matične ploče i zapravo ignoriraju AMD AM3+ matične ploče. AMD procesori, kao što su FX-8350 ili FX-6300, su dobri budžetski procesori za gaming i također se mogu overklokati, poput Intel Core i5 i i7 otključanih procesora.

AM3 procesori koriste matične ploče sa AM3 socketom i ovisno o vašem budžetu možete izabrati neku koja ispunjava vaše zahtjeve. Ako želite samo nekoliko SATA i USB portova, kao i jedan PCI-E x16 slot za grafičku karticu, postoje matične ploče za ove najosnovnije zahtjeve, a postoje i zahtjevnije matične ploče koje podržavaju više grafičkih kartica i imaju puno portova i mogućnosti.

Početi ćemo sa najboljom jeftinom matičnom pločom za AMD i dati ćemo vam pregled, tako da se možete odlučiti na kupnju prema svojim potrebama i mogućnostima.

 

Gigabyte AM3+ GA-78LMT

Cijena: oko 350kn

Gigabyte AM3+ GA-78LMT

 

GA-78LMT je vrlo bazična matična ploča za AM3 procesore koja je djelomično otključana za overkloking memorije i procesora. Ova matična ploča podržava 1333+ MHz overklokanu DDR3 memoriju i ima 4xDIMM slota koji podržavaju do 32GB memorije. Usporedbe radi, ova značajka nije dostupna kod Intel LGA 1150 H81M-P33 matične ploče, iako obje imaju gotovo iste cijene.

Ima ukupno 6 SATA portova i 4 USB 3.0 porta koji podržavaju brzine prijenosa do 5 GB/s. Ona također ima 1xHDMI, 1xDVI i 1xVGA priključak za zaslon, što je dostatno za sve vrste monitora. Ova matična ploča je najbolja za gaming računala koja koštaju od 2200 do 3500 kuna i biti će najbolja u kombinaciji sa FX-6300 procesorom.

Najbolja stvar kod ove matične ploče je da zbog različitih lokacija SATA portova možete vaše računalo održavati urednijim. Ako vaše kućište ima prolaze za kabele blizu portova, možete povezati vaše hard diskove ili SSD-oe na najbliži port. Iako je ova matična ploča dosta stara, prednji USB 3.0 priključak ispod PCI slota je vrlo praktičan i poželjan.

Za zvučne i WiFi kartice, imate PCI slotove, jedan je PCIx1, a drugi je PCI slot pune dužine. Oba se mogu koristiti za različite svrhe. Ali imajte na umu da je ova ploča dobra samo za procesore kao što su FX-4300 ili FX-6300, a iznad toga nećete moći iskoristiti pun procesorski potencijal.

Vezani članak: Najbolji AMD gaming procesor

 

 

ASUS M5A97 LE R2.0 AM3+

Cijena: oko 650kn

ASUS M5A97 LE R2.0 AM3+

 

Ovo je najbolja AM3 matična ploča u odnosu na cijenu. Ona ima niz velikih značajki kao što su Quad CrossFireX podrška i puno PCI slotova. Memoriju možete proširiti do 32GB i možete je overklokati do 2133 Mhz. Ova matična ploča ima 970 čipset koji je čini pogodnom za overclocking, ali je najbolja za osnovni overclocking.

Možete koristiti FX-6300, FX-8320 ili FX-8350 procesore na ovoj matičnoj ploči, a možete ih i stabilno overclockati iznad 4,2 Ghz sa jeftinijim kulerom. No, da biste išli preko 4,5 Ghz trebate bolji zračni kuler sa velikim hladnjacima ili čak vodeno hlađenje. Ali kako je ova matična ploča sama po sebi jeftina, ne možete očekivati ​​da bilo tko postavi vodeno hlađenje na nju, osim onih koji nemaju novca za nadogradnju matične ploče, ali žele veće brzine.

Ona također ima puno USB i SATA portova, što je čini nadogradivom u budućnosti. Najbolja osobina kod ASUS matičnih ploča je da dobivate UEFI BIOS program koji je jako jednostavan za uporabu. Možete ga koristiti za overclocking procesora i memorije, lakše nego iz BIOS-a.

Nakon što smo pogledali opcije za hlađenje, vidimo ukupno 4 priključka za ventilatore. Jedan za CPU i tri za ventilatore kućišta koji se također mogu koristiti i za radijatore. No, ono što nismo našli na ovoj matičnoj ploči su izlazni portovi za zaslon. Ovdje nisu prisutni DVI, HDMI, VGA ili DP, što će vas prisiliti da kupite posebnu grafičku karticu. Ali pošto je jeftina i ima sve ostale značajke, možete očekivati ​​da jedna ili dvije stvari nedostaju.

Vezani članak: AMD ili Intel za gaming koji odabrati?

 

MSI 970 AM3+ GAMING

Cijena: oko 800kn

MSI 970 AM3+ GAMING
Zajedno sa značajkama kao što je podrška za 32GB memorije i CrossfireX, ova matična ploča ima mnoge dodatne značajke kao što su Audio boost 2.0, koji poboljšava kvalitetu zvuka. Ima Killer E2200 Ethernet Game, umrežavanje koje poboljšava online igre i smanjuje lag.

Ploča izgleda vrlo zanimljivo sa PCB-om crne boje i dodatnim crvenim detaljima za MSI logo. Dolazi sa dobrim dodatnim mogućnostima za overclocking procesora i memorije. U odnosu na prethodnu, imate više mogućnosti za overclocking i ploča cilja na FX-8000 seriju procesora. FX-8150, FX-8320E i FX-8370E su neki od kompatibilnih procesora, koje možete koristiti na ovoj matičnoj ploči za gaming računalo do 4500 kuna.

Ali za procesore poput FX-8350 ili FX-8370 bi trebali kupiti barem matičnu ploču sa 990FX čipsetom kao naprimjer ASRock Fatal1ty 990FX Killer, čija je cijena oko 1000kn, da otključate puni potencijal procesora.

Tako da je ova matična ploča od 800 kuna samo za niskobudžetne igrače koji žele dobro 1080p iskustvo sa jednom grafičkom karticom u kombinaciji sa FX-8000 procesorom. Ako namjeravate koristiti CrossfireX, ne savjetujemo vam to jer FX-8000 serija nije toliko snažna da obrađuje CrossFire.

Kada pogledamo opcije hlađenja, na raspolaganju imamo jedan 4-pinski port za ventilator procesora na vrhu i na lijevoj strani 3-pinski port za ventilator sustava. Postoji jedan 4-pinski port za ventilator iznad SATA portova, kao i iznad PCIx1 slota. Još jedan sustavni 3-pinski port je prisutan na dnu. Dakle, nalazi se pristojna količina priključaka za pravilno hlađenje hardvera.

SATA portova ima 6 ukupno, te su spojeni na PCB pod kutom od 90 stupnjeva za lakše povezivanje, no ako nemate šire kućište, to može predstavljati problem za ispravno usmjeravanje kabela, ali sa dobrim kućištem, nećete imati problema sa savijanjem kablova.

 

Gigabyte AM3+ 990FXA-UD3 R5

Cijena: oko 1050kn

Gigabyte AM3+ 990FXA-UD3 R5

 

Ova matična ploča ima čipset o kojem smo govorili prije, a to je 990FX koji se koristi za overclocking procesora kao što su FX-8320, FX-8350 i FX-8370 do punog potencijala. Pošto je TDP ovih FX procesora niži od FX-9000 serije procesora, čipset bi trebao dobro obaviti posao. No, ipak, matična ploča podržava FX-9000 seriju i kompatibilna je sa FX-9590, što je najbolji procesor iz AMD-a kod AM3 serije.

Ovo je prva matična ploča na listi koja podržava CrossFireX, kao i SLI. Možete kombinirati dvije Nvidia ili dvije AMD grafičke kartice da povećate ukupne performanse u igrama. Korištenje FX-9590 i dvije grafičke kartice, kao što je AMD RX 480, definitivno će vam donijeti ozbiljne performanse na 1440p, kao i na 4K. Ali zato što Zen procesori dolaze uskoro, mi ne preporučamo ovu ploču entuzijastima jer će ograničiti mogućnosti nadogradnje.

Osim tih značajki, matična ploča nema nikakve dodatne značajke kao što su power, reset, Overclocking ili BIOS prekidači, ali cijenu podiže 990FX čipset. Ako platite malo više nego za 970 čipset, biti ćete u mogućnosti da koristite vrhunske procesore kao što je FX-9590 i dobiti ćete puno USB i SATA portova.

 

ASUS Crosshair V Formula-Z AM3+ 990FX

Cijena: oko 2200kn

ASUS Crosshair V Formula-Z AM3+ 990FX

 

Ova matična ploča ima 990FX čipset baš kao i prethodna i odlična je za overclocking. Ona je najbolja za sastavljanje vrhunskog gaming stroja i može se koristiti sa procesorima poput FX-9570 ili 9590 koji troše puno struje, ali i pružaju vrhunske performanse.

Ova matična ploča se više trudi oko estetike, zanemarujući pritom cijenu i omjer uloženo – dobiveno. Ova luksuzna matična ploča ima ukupno 8 SATA 3 portova, čime povećava mogućnost za nadogradnju uređaja za pohranu. Odmah ispod 24-pinskog konektora za napajanje se nalazi USB 3.0 prednji priključak, za razliku od prethodnih koje imaju priključak na dnu što ih čini boljim izborom za održavanje urednog kućišta.

Matična ploča podržava quad SLI i možete postaviti 3x AMD CrossFireX ili 3x Nvidia SLI. Dakle, ovo je stvarno izvrsna ploča za sastavljenje vrhunskih gaming računala. No, činjenica da FX-9590 ili slična 9000 serija procesora troši puno energije, kombinirajući ih sa više GPU-ova ćete morati kupiti napajanje od 1000 wati, što će dodatno povećati ukupne troškove računala. Dakle, ovo definitivno nije za budžetske igrače.

Ona ima power, reset i BIOS prekidač u gornjem desnom kutu što omogućuje jednostavno rješavanje problema. Zbog toga je ova matična ploča dostojna da se uključi na ovaj popis. Asus sa ovom pločom stvarno nije štedio ni na čemu pa tako dolazi sa mnoštvom USB 2.0 i USB 3.0 portova koje zapravo nitko neće biti u mogućnosti iskoristiti.

No, tu je i jedna mana. Matična ploča podržava do 32GB memorije overclockane do 2400 MHz. Bez obzira na taktove, ovo je jako slično prethodnima. Ali ipak, tko će koristiti toliko memorije na tako staroj platformi.

Piše: D.M.

Komentiraj