Slaganje PC-a može biti složen proces, pogotovo ako nemate iskustva, jer postoji bezbroj kombinacija dijelova od kojih ga možete sastaviti. Tu je i problem odabira komponenti koje su međusobno kompatibilne, ali i problem cijene, potreba i slično.

Kad je riječ o procesoru, možete birati između dvije kompanije: AMD i Intel. Ove tvrtke proizvode procesore za skoro svako računalo na svijetu, no to im je jedina sličnost. Sad, kako odlučiti između njih dvoje?

Probat ćemo objasniti ključne razlike između AMD-a i Intela, koje će vam u konačnici pomoći kod odabira pravog procesora.

amd procesor
Najnoviji AMD AM3+ FX-8350 Wraith 8 Cores 4.2Ghz procesor, dostupan za 1300kn

 

Intel ili AMD: Vrijednost za novac

Obje kompanije imaju procesore u svim cijenovnim kategorijama, no AMD je u pravilu jeftiniji. Najjeftini su AMD Sempron, Athlon i dvojezgreni procesori serije A, koji koštaju oko 250kn. Intelov Celeron ima dvije jezgre i košta oko 300kn. No to ne znači nužno da AMD pruža bolju vrijednost za novac. Recenzenti se općenito slažu da Intel pruža nevjerovatnu procesorsku moć za uloženi novac, čak i u nižim rangovima. Općenito ćete dobiti bolji procesor za svoj novac ako kupite Celeron, Pentium ili Core.

Postoje dvije važne iznimke kod ovog pravila. AMD nudi četverojezgrene procesore za puno manje novca od Intela. Možete ih nabaviti za samo 300kn. U teoriji, možda vam je bolji izbor AMD ako koristite softver kojem pogoduje veći broj jezgri, a ne možete si priuštiti Core i5 s četiri jezgre.

AMD također pruža mnogo bolju integriranu grafiku od Intela, u bilo kojem cijenovnom rangu. Konkretno AMD A10-7870K može pokretati većinu igrica sa niskom ili srednjom razinom detalja u Full HD rezoluciji. Nije premoćan, ali je daleko bolji od svih Intel HD Graphics sučelja, pa će vam to bili bolji izbor ako želite igrati League of Legends na malom buđetu.

Intel ili AMD: Overclocking

Većina procesora ima fiksni radni takt, koji je u pravilu namješten na razinu koja će osigurati stabilnost i optimalne performanse. Korisnici često žele dobiti bolje performanse tako da izvrše „overclocking“, koji povećava radni takt procesora.

AMD podržava overclocking bolje od Intela. Serija A pruža ovu mogućnost za samo 300kn, a postoji nekoliko AMD-ovih čipova bez ograničenja za manje od 700kn. Intel ima samo jednu opciju overclock-anja a buđetu, a to je Pentium G3258, za 500kn. To čini vrlo dobro, jer većina testova otkriva mogućnost povećanja radnog takta sa 3.2 na čak 4.5GHz.

Intel ne nudi ovu opciju u srednjoj klasi, za razliku od AMD-a. Neće se svatko složiti da ova značajka čini AMD boljim izborom, a i ovisi o tome koliko truda mislite uložiti u overclocking.

Postoji nekoliko vrhnuskih Intelovih čipova koji podržavaju overclocking, neki od njih s 8 ili 10 jezgri. Oni su mnogo brži od bilo kojeg standardnog AMD-a, pa kad ih se overclock-a, definitivno dominiraju. Ne postoji brži procesor koji možete kupiti za kućnu upotrebu.

Intel ili AMD: Performanse za igranje

Igranje je jedno područje u kojem je izbor procesora malo kompliciran. AMD nudi mnogo procesora u obliku APU-a, što znači da dolaze s integriranom Radeom grafikom na istom čipu. To je odlična vrijednost za novac kod igranja sa ograničenim buđetom. I Intel ima integriranu grafiku, ali ona nije ni blizu AMD-ovom radeonu.

No problem je sljedeći: AMD-ovi procesori nisu brzi poput Intelovih, i to može naštetiti vrhunskom igranju. Intelovi i5 i i7 mogu puno bolje iskoristiti vrhunsku grafičku karticu ako si možete priuštiti veći buđet za sklapanje računala. Razlika između AMD-a i i3 ili i5 iste cijene može biti čak 30-40 fps-a, ako koristite vrhunsku grafičku karticu.

Iz tog razloga ne preporučamo AMD za ozbiljno igranje.

 

intel ili amd

 

Intel ili AMD: Potrošnja električne energije

AMD se muči u držanju koraka s Intelom, i to mnogo više nego što bi ste možda pretpostavili. Još uvijek su konkurencija, a da bi to i ostali, moraju trošiti manje struje.

Intelov Pentium G3258 ima potrošnju od 53 watta. AMD-ov A6-7400K, koji je u istom cijenovnom rangu, troši 65 watta. Unatoč tome, testovi su pokazali da je Pentium mnogo brži u skoro svakom segmentu.

intel procesor
Intel Pentium G3258 je izašao 2014 godine

 

Kad je riječ o stolnom računalu, Intelov čip će biti mnogo brži, a trošit će manje struje. To vjerovatno nećete primjetiti na računu od HEP-a, ali će zato AMD biti mnogo glasniji i topliji.

Ako kupujete laptop, onda će ova razlika u potrošnji bit veoma vidljiva jer će utjecati na trajanje baterije. Sustavi temeljeni na Intelu traju mnogo dulje na jednom punjenju. Ova slabost je kompletno izbacila AMD iz tržišta prijenosnika. Već spomenuti APU ćete rijetko vidjeti u laptopima skupljim od 3500kn i ne bi smo vam preporučili kupnju skupog laptopa ako ima AMD-ov čip.

Zaključak

Ova borba između AMD-a i Intela traje već 20 godina, a u zadnji par godina je postala prilično jednostrana. Noviji Pentium i Core procesori su polako izbacili AMD čak i iz nižih cijenovnih kategorija.

Ako raspolažete većim buđetom, Intel je očit izbor. To vrijedi sve dok vam buđet nije toliko nizak da je najjeftiniji Core i5 s četiri jezgre preskup. Najbolje od AMD-a nije ni blizu najboljem od Intela.

Ako imate manji buđet, onda pogledajte malo AMD. Nude više jezgri i bolju integriranu grafiku za one koji ne mogu izdvojiti više od 1200kn za procesor. Ta osobina drži AMD u igri, unatoč lošijim performansama. Primjerice, A10-7870K brže obrađuje videozapise od Intelovog i3 sa sličnom cijenom. Također dolazi s puno boljom grafikom.

Intelovi čipovi su mnogo štedljiviji, tiši i hladniji. Ove osobine su bitne i kod stolni računala, ali i za izbor laptopa, jer će vam baterija dulje trajati.

amd-zen-procesor

 

No možda postoji svijetlo na kraju tunela za obožavatelje AMD-a. Početkom 2017. se očekuje nova Zen arhitektura, a prema dostupnim informacijama nam se čini i više nego obećavajućom. Ako bi ste radije kupili AMD, vrijedi sačekati Zen. Zen bi mogao jako dobro parirati i mnogo skupljim Intelovim procesorima, a naročito na polju gaminga.

 

 
Dakle zaključujemo sljedeće: Intel je općenito bolji. Postoje situacije u kojima je AMD bolji izbor, no kompanija je spala na to da ovisi o određenoj, maloj skupini korisnika. Ako se ne možete odlučiti, samo uzmite Intel. Vjerovatno je bolji izbor za vas.

Piše D.P.

 

2 Komentari

 1. Ajme majko onome ko te posluša, jer onaj tko po ovome tekstu bude kupovao procesor, mogla bi mu lako doći kuća na ovrhu radi kredita za računalo na kojemu će igrati igrice!

  Dakle, ovaj tekst treba malo pojasniti.
  Što se tiče Extreme gaiminga, tu svakako ulaze isključivo Intelovi procesori I7 (Cijene od 3000 kn plus) bez konkurencije, AMD nema uopće ponudu u toj kategoriji.
  U svim ostalima, pa tako i u High-End kategoriji imamo AMD FX 8350 i AMD A10-7890 po cijeli od 120$ odnosno 900 kn , dok Intelovi procesori u navedenoj kategoriji su I3 i I5 ali po cijeni od 1600 kn i više.
  Bitno je napomenuti još neke činjenice, poput toga da su matične ploče za Intel procesore u pravilu skuplje 30-40% te da je važno dobro odabrate i ostale komponente računala za optimizaciju i brzinu cijeloga sustava.

  Još samo jedan mali osvrt. Intel je financijski među najjačim tehnološkom kompanijama na svijetu dok je AMD daleko ispod. Intel je samim time i sponzor većini najvećih svjetskih internet i tiskanih tehnološkim časopisa i portala, i Intel će zahvaljujući tom, uvijek imati “bolje” rezultate i performanske svojih proizvoda od AMD-a. Svijet je grublji nego vam se prikazuje.

  poZDrav!

 2. Ja sam lično u prošlosti koristio i intel i amd i definitivno je intel mnogo bolji. Trenutno koristim intel core i5 6400 i imam samo reči hvale. I zvucace neverovatno ali temperatura procesora dok samo radi OS je svega 20 stepeni celzijusa na fabričkom kuleru.

Komentiraj