Nasljednik dobro nam poznatog 4770K procesora trebao bi donijeti bolje performanse, smanjeno zagrijavanje i poboljšani overclocking potencijal

Intel je još početkom svibnja na tržište izbacio osvježenu liniju svojih Haswell procesora koju su upravo tako i nazvali – Haswell Refresh. Riječ je u osnovi o identičnim procesorima predstavljenim prošle godine, s tom razlikom da su samo malo ubrzani, a riječ je najčešće o 100MHz višem taktu. Tada u tom inicijalnom predstavljanju nisu bili i K modeli zanimljivi entuzijastima i overclockerima, a njihovo je lansiranje bilo predviđeno za početak lipnja.

Piše: Krešimir Matanović

Devils Canyon

I stvarno, na Tajvanskom IT sajmu Computex konačno su svijetu pokazali i K modele, koji su do tada nosili kodno ime Devil`s Canyon. Riječ je o modelima i7-4790K i i5-4690K, koji zamjenjuju ekvivalentne i malo sporije 4770K i 4670K modele. O tehničkim detaljima ćemo malo kasnije, a za sada spomenimo samo kako i7 donosi čak 500 MHz viši i osnovni, ali i turbo radni takt, a i5 samo za mršavih 100 MHz.

I premda su oba ova modela zanimljiva, jedan je drugi ipak više zagolicao maštu onih koji nemaju ili ne žele izdvojiti veću količinu novca za procesor. Riječ je o tzv. Anniversary Pentium modelu kojime Intel slavi 20 godina Pentium branda. Riječ je o potpuno otključanom procesoru s dvije jezgre koji ima bazni takt od 3.2 GHz, HD grafiku, omogućen Quick SyncVideo i ima 3MB Smart Cache memorije.

Ovaj Pentium nosi naziv G3258, ima TDP od 53W te preporučenu cijenu za 1000 komada od samo 72 dolara. Overclockeri koji su se već dočepali svojih primjeraka nerijetko postižu brzine od 5 GHz na zraku, pa sve do 6.8 GHz uz pomoć tekućeg dušika.

No, vratimo se na našu temu, a to je Devil`s Canyon odnosno i7-4790K. Riječ je o procesoru čiji je osnovni radni takt podignut na 4 GHz, a koji uz pomoć Turbo tehnologije radi i do 4.4 GHz (dvije jezgre). Procesor ima četiri jezgre i podržava HyperThreading, te ima kao i model prije njega 8 MB priručne memorije zadnjeg stupnja. Memorijska podrška je ista – dva kanala DDR3 memorije brzine do 1600 MHz, a TDP je porastao za 3 W, na 88 W. Grafička je jezgra ista, HD 4600 s brzinom od 1250 MHz, a procesor podržava i 16 PCI Express stazica, AVX i AES, te SSE4.1 i 4.2 instrukcije.

Brži i hladniji

Najveća novost se zapravo krije ispod haube i to doslovno. Intel je nešto veće zagrijavanje 4770K modela između ostalog pripisao lošem materijalu između jezgre procesora i IHS-a. Sada su za 4790K pripremili novu generaciju tzv. Polymer Thermal Interface Material-a (NGPTIM) koji poboljšava prijenos topline, a novi su i kondenzatori s donje strane pakiranja procesora koji omogućuju bolju isporuku struje jezgrama. Ove bi izmjene trebale donijeti niže radne temperature, ali i bolji overclocking potencijal.

Kada pogledamo performanse vidimo kako je 500 MHz razlike donijelo lijep napredak u performansama, no isto tako je i potrošnja dosta povećana i to u prosjeku za oko 20 vata. Performanse su u prosjeku porasle između 11 i 13% ovisno o aplikaciji, što nije loše. Ovdje treba naglasiti kako je Gigabyteova Z79X-SOC Force ploča forsirala sve četiri jezgre, tj. svih osam threadova na 4.4GHz, baš kao što je forsirala i 4770K na 3.9GHz. To je značilo i kako mu je automatski davala viši napon i to čak do 1.3V.

Temperature pak ne možemo direktno uspoređivati jer je naš 4770K od prvog dana imao problema s većim zagrijavanjem. Ipak, pod Noctuom D15 je ovaj novi 4790K radio na oko 70°C, dok se 4770K penjao i do 75°C.

Jeli bolji overclocker?

Tu dolazimo i do najvažnijeg dijela, onoga kojeg smo svi s nestrpljenjem čekali a to je overclocking. Je li išta bolji od 4770K modela? Zapravo, kao i kod njega, sve ovisi o sreći. To možemo reći jer smo vidjeli svakakve rezultate s ovim procesorom prije zaključenja ovoga teksta. Za početak je naš primjerak sasvim lako postigao 4.5 GHz pri 1.3V što se od njega i očekivalo. Bio je savršeno stabilan pod dugotrajnim opterećenjem OCCT-om, a potrošnja se tada povećala na oko 180 vata za cijeli sistem. Krenuvši dalje, podigli smo napon na 1.35V i množitelj na 47. To je rezultiralo taktom od 4.7GHz i procesor se i ovdje pokazao stabilnim premda su se temperature penjale i do 88°C. Pri tome smo VRIN napon držali na 1.9V, RING napon na 1.175V, te System Agent, I/O Analog i I/O Digital napone na +0.1V od nominalne vrijednosti. Procesor se bez problema probudio i na 4.8 GHz i premda je prošao sve testove (benchmarke), pao je na testu stabilnosti nakon 25 min (OCCT).

Tako s pravom možemo reći kako za overclocking nije znatno bolji od svog prethodnika, i kako će maksimalni OC takt ovisiti ponajprije o sreći, tj. kakav primjerak odaberemo. Nazivno 4790K donosi do 13% bolje performanse, dok je cijena ista. S druge strane overlclocking potencijal nije toliko značajno poboljšan.

SPECIFIKACIJE
4-jezgreni procesor s podrškom za HyperThreading, osnovni radni takt: 4 GHz, Turbo takt: 4.4 GHz, L3 cache: 8 MB, TDP: vata, Intel HD 4600 integrirana grafika, podrška za dvokanalni pristup memoriji brzine do 1600 MHz, podrška AVX i AES, te SSE4.1 i 4.2 instrukcije

USTUPIO
Intel
www.intel.com

CIJENA
oko 2300 kn

ZA
performanse, nešto niže zagrijavanje u odnosu na prethodnika

PROTIV
overclocking performanse nisu značajno bolje u odnosu na prethodnika

OCJENA
4/5

Komentiraj