Bez obzira tražite li komponente za vaš slijedeći PC ili planirate kupiti gotovo računalo ili laptop, jedno od najvažnijih pitanja koje se nameću jest – koji procesor kupiti? Amd ili Intel procesor? Od intelovih procesora koji od ova dva? Konfiguraciju sa i5 procesorom ili skuplju varijantu sa i7 procesorom? . Najkraći odgovor bi bio ”ovisi”, no taj odgovor i neće baš puno pomoći, tako da smo u nastavku članka napisali ukratko sve ono što trebate znati i o i5 i o i7 Intelovim procesorima.

 

Računalo i5 procesor ili računalo i7 procesor

Svojom šestom generacijom procesora (Skylake) stvari se u biti nisu puno promijenili od četvrte generacije (Haswell). I7 je u biti četverojezgreni procesor koji ima mogućnost ‘Hyper-Threading-a’ sa varijantom Intel HD 510 ili 530 integrirane grafičke kartice. Za većinu ljudi, poglavito za gamere, i5 procesor bi trebao biti sasvim dovoljan, iz razloga što je i7 procesor koji više služi za složenije funkcije kao naprimjer, zahtjevno editiranje videa, post-produkciju glazbe te ostale zadatke koji zahtijevaju istovremen rad što je više moguće jezgri.

intel-procesori
Porcesor i5 ili i7 koji odabrati?

Što se tiče grafike, HD 510 GPU može pokrenuti 12 jedinica (EU-ova), brzine od 300Mhz do maximalnih 950 MHz klokirano, dok HD 530 može 24, a brzina je 350 – 1150 (boosted) MHz. Ako vam grafička treba za bilo kakav složeni zadatak, 510-ka nije preporučljiva, teško će pokretati novije igrice a ako i uspije morat ćete igrati u najnižim rezolucijama i grafičkim detaljima. Još uvijek stoji ona tvrdnja kako niti jedna Intelova integrirana grafička kartica nije dovoljno snažna za složene zadatke (osim L4 Iris Pro verzija, od kojih niti jedna nije dostupna za svakodnevne korisnike). Pravi gameri bi uvijek trebali odabrati grafičku karticu koja ima svoju vlastitu memoriju (tzv. ”dedicated memory”, jer su puno snažnije od onih integriranih koje imaju tzv. ”shared” ili dijeljenu memoriju).


Najnoviji Intelov i5 procesor, čiji je osnovni radni takt na 3.2 GHz-a, a cijena mu je oko 1500,00 kn. Ovaj procesor koristi najnovije matične ploče Socket 1150.

Jedna od značajnijih razlika između stolnih i prijenosnih računala (o drugima ćemo nešto reći kasnije) je u biti kako Intel pozicionira ono što oni nazivaju ‘Hyper-Threading’ drugim rječima kao maksimalna iskoristivost radnog takta u jezgri procesora). Gotovo svi Intelovi i5 procesori posljednje šeste generacije procesora za stolna računala su četverojezgreni procesori koji nemaju Hyper-Threading, dok su i7 procesori isto tako četverojezgreni procesori ali koji imaju Hyper-Threading (Intelov i5-4570T je jedina iznimka ovome zato što se radi o dvojezgrenom procesoru koji ima Hyper-Threading sposobnost). Stariji i5 procesori i i7 procesori su najviše mogli ići na 32 GB radne memorije, dok Skylakeova obitelj ovo podiže na 64 GB.

 

A što je s performansama stolnih računala?

Da bih najbolje i najpreciznije mogao usporediti i5 i i7, pokrenuo sam Anandtechov test bace podataka procesora. Bez obzira što Anandtech nema sve podatke o baš svakom procesoru kojeg Intel i AMD izbace, svejedno imaju poprilično dobar odabir. Odabrao sam Intelov i5-4690K i i7-4770K.

4770K ima Hyper-Threading, osnovni radni takt na 3.5 GHz, s Turbo mogućnošću na 3.9 GHz, sa 8 MB L3 cachea. I5 procesor ima isti radni takt, nema Hyper-Threading i samo 6 MB L3 cachea, što je otprilike najbolji par procesora za usporedbu koji je bio dostupan.

Grafikon ispod je napravljen da bi se najbolje mogli usporediti ova dva procesora, gdje su i geometrički i aritmetički pokazatelji dosta blizu jedni drugima. Podijelio sam podatke u tri dijela – uobičajen rad, performanse u igranju videoigara sa Nvidia GTX 770 i Nvidia GTX 770 u SLI-ju.

ukupne performanse procesora Intelov i5-4690K protiv i7-4770K, u tablici 100% je izdjenačeno…

intel-procesori-koji-odabrati
Prosječne performanse između i5-4690K i i7-4770K. Podaci sa Anandtechovog testa procesora.
Intel procesori usporedba performansi u odnosu na i5 4690.
Intel procesori usporedba performansi u odnosu na i5 4690.

 

Postoje neke razlike u podacima o kojima treba nešto reći. Prosječni pokazatelji za svakodnevnu upotrebu (‘General Purpose’ ratio) ne pokazuje sposobnosti Hyper-Threadinga koji ipak mogu uvelike utjecati na rad mnogih aplikacija. Postoji mnoštvo aplikacija gdje Hyper-Threading ne pravi neku veliku razliku, ponešto aplikacija gdje HT čak smanjuje performanse (iako nikada više od 8%) te dio aplikacija u kojima HT daje dodatnih 10-30%. Ako postavimo okvir od 3% za test pisanja, tada će Hyper-Threading omogućiti pobjedu i7 procesora u 21 od sveukupno 36 testova. U sveukupno 14 testova su i5 i i7 podjednaki, dok i7 gubi u samo jednom testu (x264).

U radu i iznimnom iskorištavanju rada procesora, Hyper-Threading ponekad zaista može biti od enormne pomoći, ponekad ne pomaže baš puno a gotovo nikada ne ‘odmaže’. Što se tiče gaminga, stvari su tu malo drugačije. U gamingu Hyper-Threading nikada neće povećati jedan segment performansi, iako je utjecao na rad igre BioShock Infinite tako što je povećao minimalan broj fps-a za 11% (što znači da je ovdje i5 pobijedio i7). U slučaju surfanja, performanse su 2% niže ako se koristi HT. U SLI gamingu vidimo sličan obrazac, iako ovaj puta drugačije igre imaju drugačiji utjecaj na performanse. Minimalan broj frameova (sličica) za Sleeping Dogs bio je 10% viši na i5 procesoru (56 u usporedbi sa 61.8) i 5% viši u Battlefieldu 4 (86.4 u usporedbi sa 82.9). Ono što ovo znači u biti jest da, unatoč tomu što Hyper-Threading neće zasigurno štetiti u većini igara, ali također neće mnogo ni pomoći. Dok su u podacima navedenima iznad korištene performanse Haswell obitelji Intelovih procesora, to nema nikakve veze zato što se niti kod Broadwell niti kod Skylake generacija ništa značajno nije promijenilo. Ono što se može zaključiti jest to da oba procesora daju slične rezultate, što u biti znači da i5 procesor nudi sličnu razinu performansi kao i7 procesor pogotovo u igranju igrica. Preporuka: ako ste gamer, radije uložite u grafičku karticu nego u i7 procesor.

 

A AMD procesor?

Iako AMD formalno nije dio ovog članka, no budući da znam da mnogi pitaju i za AMD, usporedio sam FX-9590 i i5-4690K i vijesti nisu baš dobre za ljubitelje AMD-a. Postoji nekoliko testova u kojima AMD zaista može zablistati, kao što je WinRAR, x265 dekodiranje, višejezgreni Cinebench (11.5 i R15) i 7zip. No sve u svemu, FX9590 se ne može nositi sa 4690K u niti jednom testu koji mjeri pojedinačni rad, što u biti znači da AMD gubi u svakome testu koji ne može dosegnuti do osam jezgri ili počinje s jednom jezgrom.

amd-procesor-fx-9590

U pogledu gamerskih performansi, razlika između AMD procesora i Intel procesora je puno manja nego u pogledu uobičajenih testova rada procesora. AMD FX8350 i FX 9590 su sasvim sposobni pokretati igre na prihvatljivim razinama fps-a (brzina sličica u sekundi), no FX 9590 nikada neće pobijediti i5-4690K u bilo kojem od testova. I kod procesora vrijedi koliko para toliko muzike. Ako želite napraviti gamersko računalo koristeći AMD procesor, naravno možete, no sve u svemu i5 procesor ipak pobjeđuje AMD.

Prijenosna računala: Mobilni i5 procesor protiv mobilni i7 (Skylake, Kaby Lake)

Došli smo i do segmenta prijenosnih računala, koji procesor izabrati za laptop?

Zahvaljujući mogućnosti od čak tri vrste procesora, situacija je malo kompliciranija. Sada uz već postojeće M-procesore postoje i novi i5 i i7 procesori, s time da su M-procesori ograničeni na M3 obitelj, a u novim i5 i i7 procesorima Intel je stvorio zaseban brand.

i7 nam dolazi u dvije varijante i7-7y75 na 3,60GHz i i7-7500U na 3,50GHz. Iako oba procesora izgledaju slično, imaju isti cache i gotovo istu brzinu radnog takta, čak i slične grafičke kartice, ipak se razlikuju u operacijskom TDP-u i na taj način pružaju drugačije performanse. Kolika je u stvarnosti razlika ne možemo znati bez provedenih testova, no ako uzmemo u obzir iskustvo iz prošlosti razlika bi trebala biti u OEM dizajnu i toplinskim ograničenjima. No ako gledamo današnju upotrebu tada možemo zaključiti da se M-procesori ne drže baš dobro – OEM-ovi često daju procesorima dodatnu visoku rezoluciju i vrlo tanku šasiju, što u konačnici dovodi do osrednjeg trajanja baterije.

i5 procesor nalazi se u sličnoj situaciji…

Ako gledate na i5 M-procesore tada bi vam htjeli preporučiti da odradite domaću zadaću i da provjerite recenzije pojedinih sustava. Iako M-sustav može ponuditi bolji vijek trajanja baterije nego njihovi i5/i7 suparnici, treba znati da to ipak uvelike ovisi o proizvođaču. Zapamtite, ekran koji je jako tanak i koji daje vlo visoku rezoluciju slike znači i ograničeniji vijek trajanja baterije, koji će vas u konačnici koštati isto onoliko koliko biste mogli izvući sa procesorom nižeg TDP-a, s obzirom da procesori viših performansi i troše više struje.

Druga značajna razlika između i5 i i7 procesora jest razlika u mobilnom aspektu. Prije Skylakea, gotovo svi Intelovi procesori na mobilnoj verziji su bili dvojezgreni ispod razine i7. Sada postoji skupina i5 mobilnih dijelova koji nude četiri jezgre bez Hyper-Threadinga.

iris-pro-graphics
Intelova najjača Iris Pro grafika je dostupna u oba Core i5 i Core i7 mobilna procesora

Razlika između ove tri jezgre jest u tome što jedna od njih podržava Intelov Iris Pro Graphics, dok ostale dvije podržavaju samo Intelove HD grafičke kartice. Iris Pro 580 EDRAM, je grafička kartica koji ima 128 MB L3 cachea i ako želite kupiti mobilni procesor (procesor za laptope op.a.) koji će u sebi imati najkvalitetniju grafičku karticu i četverojezgreni procesor, ovo je taj i5 koji želite imati.

Izvan ove tri jezgre još uvijek postoji osnovno pravilo, koje kaže kako su većina  i5 procesora za laptope, kao i i3 procesori u biti dvojezgreni procesori koji imaju Hyper-Threading sposobnost.

Značajke koje razdvajaju mobilni Core i5 i Core i7 procesor:

  • Više jezgri: Većina Intelovih i7 procesora su četverojezgreni sa Hyper-Threading sposobnošću, što u stvari nije univerzalno pravilo, budući da Intel isto tako nudi nekoliko dvojezgrenih procesora koji isto tako imaju Hyper-Threading.
  • Veći radni takt: Intelov dvostruki mobilni i7 obično ima veći radni takt nego njihovi i5 suparnici, čak i na istome TDP-u.
  • Više cachea: I7 procesori imaju ili 6 ili 4MB cachea. I5 ovdje gubi. Stariji procesori (prije Broadwell generacije – 5.generacija), često su imali 3 MB, dok Skylake i Kaby Lake imaju ponekad 4-6 MB. No, više cachea ipak ima samo malen utjecaj na sveukupne performanse.
  • Više iskoristive memorije: Mnoštvo starijih i7 i i5 procesora su bili ograničeni na 16 GB memorije, ali Skylakeom se to mijenja; njegovi procesori podržavaju 32 ili čak 64 GB memorije, iako je i 16 GB sasvim u redu za veliki broj korisnika. Ako mislite da ćete trebati više, provjerite što vaš procesor može na službenoj Intelovoj web stranici u bazi podataka.

Kolike performanse vaših i5 i i7 procesora ćete postići uvelike ovisi i o sposobnosti hlađenja vašeg laptopa i može li procesor sam sebe hladiti ili ne. Prije smo rekli nešto o Intelovom OEM-u i kako on daje više slobode u odnosu na definiranje njihovih vlastitih TDP-a i temperature. No tu se dešava čudna situacija u kojoj kupnja bržeg M-procesora u biti rezultira lošijim performansama, s obzirom da procesor često prelazi dozvoljeni stupanj topline i tako se sam usporava da bi se ohladio. Tako da se u stvarnosti ne dešava sve baš kako dobijemo na papiru.

Intelove najsnažnije Iris Pro integrirane grafičke kartice su dostupne za oba i-procesora za laptope.

Ako želite procesor koji ima za naglasak nižu potrošnju, u tom slučaju odaberite onaj procesor koji ima niži radni takt. Intel je definirao TDP kao ”prosječnu potrošnju struje za vrijeme uobičajenog rada u određenom vremenskom intervalu”. Procesor s većim taktom jest procesor koji će se i brže zagrijati.

 

Koji procesor kupiti?

Trenutno na stranim online shopovima i5 (Haswell, 4430) se može nabaviti za 1300kn, dok je najnoviji Skylakeov i5-6400 dostupan za 1400 kn. Preporučujemo Haswellov, s obzirom da ima osnovni radni takt od 3GHz, no s obzirom da je platforma starija nećete moći nadograditi čip s najnovijim bazama podataka – ako je nekome stalo do ovoga uopće. Malo je nevjerojatno za vidjeti kako se Haswellov hardver još uvijek drži , s obzirom da je prošla već jedna godina od izlaska Skylakea, a Intel obično jako brzo prestane posvećivati pozornost svojim starijim modelima.

Najjeftiniji i7 kod nas košta oko 2600,00kn (i7-4770S), i ne postoji baš neki određeni razlog zbog kojeg bismo vam mogli preporučiti i7 procesor u odnosu na i5 procesor. I7 može biti brži, no mnoge aplikacije se kreću oko četiri jezgre. Mnogi su se nadali da će AMD sa svojim Zenom oživiti tržište, no sve dok taj procesor i službeno ne bude pušten u prodaju, možemo reći da smo zaglavili sa onime što nam Intel nudi, a u tom pogledu za većinu ljudi je i5 procesor definitivno bolje rješenje.

Teže se odlučiti za mobilne procesore. Slabije hlađenje će naštetiti svakom laptopu, a procesori koji se nalaze u mnogim laptopima na tržištu jako se teško hlade. U pogledu gaminga na laptopima, osobno preferiram i5 procesor u odnosu na i7 procesor i to iz razloga što će očuvati vijek trajanja baterije i još uvijek ponuditi sve u svemu dobre performanse. Iako je procesor samo jedan segment, znajte da snažan procesor neće donijeti očekivano povećanje u snazi sve dok laptop nije napravljen na način da može ‘podnijeti’ takav procesor.

Ako razmišljate o kupovini laptopa koji ima Kaby Lake ili Skylake procesor ili čak neki procesor starije generacije, moje mišljenje jest da biste trebali kupiti noviji procesor. Ako želite povećati vijek trajanja baterije tada bih vam preporučio ekran s nižom rezolucijom i snažniju grafičku karticu ako želite povećati igraće sposobnosti vašeg laptopa. Što se samog gaminga tiče, razlika između Haswell i Skylake generacije je zanemariva, no zato je razlika između Nvidia GTX 970M i 960M znatno veća.   

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here