U modernim računalima je neophodno postojanje cirkulacije vrućeg zraka koje nastaje prilikom rada računala, kako se vrući zrak ne bi nagomilao i pregrijao hardver, što dovodi do gašenja računala ili još gore različitih kvarova u računalu.

Kako bi dočarali koliko je to važno možemo uzeti primjer procesora. Matrica na gornjoj strani procesora koncentrira veliku količinu toplinkse energije na malom prostoru, jer kroz njega teče velika struja obzirom na veličinu prostora.

Kako biste dobro ohladili zagrijavanje procesora uzrokovano velikom količinom struje na malom prostoru, uvijek prilikom ugradnje procesora, trebate nanijeti sloj termičke paste, i prikladni ventilator koji će vrući zrak sa proceosra odvoditi što dalje od samog procesora, kao i drugih osjetljivih dijelova računala.

zračno hlađenje ventilator
Ventialtor 60x60x10mm 12v

 

Kako biste nešto ohladili, trebate ventilator, koji ima zadatak stvoriti dobru cirkulaciju zraka unutar kućišta računala. Ako uzmemo primjer automobilskog motora, hlađenje funkcionira pomoću rashladne tekućine koja cirkulira kroz cijevi smještene oko motora i rashladnog ventilatora s prednje strane koji vuče hladni zrak prema motoru kako bi ohladio vrući zrak iz okolice motora. Nešto vrlo slično imamo i na računalima kod takozvanog vodenog hlađenja.

Iako je vodeno hlađenje kod računala još efikasnije od zračnog, rashlađivanje računala zrakom je najpopularnija metoda hlađenja, jer je jeftina i pouzdana.

zračno hlađenje procesora
Ventialtor za procesor

Ventilatori s kućištem se zajedno s hladnjacima za procesore koriste u kućištu osobnih računala, a kako bi se osigurao dovoljan protok zraka kroz kućište, često se jedan ventilator postavlja u prednji dio kućišta kako bi povlačio zrak u sebe, a drugi se stavlja na stražnji dio kućišta ili iznad prvog ventilatora kako bi tjerao topli zrak van kućišta.

Dodatni ventilatori se često koriste pokraj tvrdog diska, jer se tvrdi diskovi također jako zagrijavaju pri većim brzinama rada, kao i dugotrajnijem korištenju. Primijetit ćete kako na vašoj matičnoj ploči imate više čipova unutar čipseta, koji imaju raznorazne funkcije, a oni trebaju opet mnogo snage za svoj rad, slično kao i glavni procesor, zbog velike koncetracije elektronike na malom prostoru, što posljedično dovodi do zagrijavanja. Neki prodavači zato nude manje ventilatore koji se postavljaju na spomenute čipove ili mostove kako bi ih učinkovito hladili.

 

Grafičke kartice Sapphire Radeon R9 390 Nitro

Grafičke kartice su još jedan veliki generator zagrijavanja unutar kušišta računala, zbog svojeg grafičkog procesora koji takožer treba veliku struju. A tu su i ugrađeni memorijskim moduli unutar grafičke kartice. Zato i većina grafičkih kartica dolazi s ventilatorom za hlađenje koji ih hladi tijekom rada i omogućava normalno funkcioniranje.

Hlađenje osobnog računala radi na sličan način, a glavna zadaća je pravilno postaviti hladnjake i ventilatore kako bi učinkovito hladili računalo. To znači da ih treba postaviti tako da stvaraju dovoljan protok zraka za normalno hlađenje računala. Cirkulirajući zrak odvodi topli zrak dalje od procesora, ali gdje odvodi taj topli zrak?

Često takav topli zrak ne izlazi van kućišta računala, tako da ponovno cirkulira i grije sav unutarnji hardver. Zbog toga je pametno ugraditi dodatni ventilator na kučište, koji će odvoditi takav zagrijani zrak van kučišta.

 

Zračno hlađenje računala

Ovisno o broju uređaja koje trebate rashlađivati, možete instalirati jedan ili dva dodatna ventilatora, čija je funkcija zapravo stvaranje protoka zraka preko komponenta kako bi se odveo topli zrak izvan kučišta računala.

Standard za većinu današnjih računala zajedno s procesorskim ventilatorom uključuje i jedan ili dva ispušna ventilatora koji će izbaciti topli zrak iz kućišta. Treba napomenuti da i ventilatori ugrađeni u napajanje, ne samo da hlade napajanje, nego i vuku zrak iz unutrašnjosti PC kućišta prema napajanju i izbacuju ga van, čime doprinose cijelokupnom hlađenju računala.

zračno hlađenje

 

Dodatni ventilator se postavlja na prednji ili gornji dio kućišta kako bi donio hladniji zrak, što stvara cirkulaciju i miješanje s toplim zrakom prije nego što ovaj bude izbačen kroz ispušne ventilatore.

Naravno uvijek se postavlja i pitanje buke. Obično manji ventilatori koji se brže vrte prozvode veću buku od većih koji se sporije vrte. Budući da su dodatni ventilatori za protok zraka većinom veliki oni se sporije vrte i ne pridonose mnogo ukupnoj buci računala.

Buku stvaraju ležajevi na osovini ventirlatora i kvaliteniji ventilatori imaju i kvalitetnije ležajeve, pa time i proizvode manju buku. Postoje i ventilatori sa promjenjivim brzinama koji omogućavaju da im smanjite brzinu kako biste smanjili i buku.

Cijene ventilatora se kreću od samo 30-40kn do čak 500 kn, ovisno o veličini i specifikacijama ventilatora. Ako želite buku totalno eliminirati onda vam treba vodeno hlađenje.

 

Vodeno hlađenje računala

Hlađenje vodom, je za naprednije korisnike ili korisnike s overklokiranim računalom kojima ne smeta sve instalirati ispočetka ili koji znaju na koji način ovo hlađenje radi.

U ovom slučaju vi ćete zapravo instalirati vodenu pumpu / radijatorski sustav u kućište na sličan način kao hlađenje koje se instalira u automobile.

Zašto biste hladili računalo vodom umjesto uobičajenim zračnim hlađenjem? Glavni razlog u prilog vodenom hlađenju je jače hlađenje koje voda omogućava, jer tekućina brže prima i prenosi toplinu od zraka. A drugi važan razlog je što će sustav raditi mnogo tiše nego samo sa ventilatorima.

S ovim sustavima možete bolje kontrolirati sustav hlađenja, čime ćete moći još bolje ubrzati svoj sustav overklokiranjem, kao i produžiti životni vijek trajanja komponenti u računalu. Jer kao što svi znamo toplina je jedan od glavnih neprijatelja elektroničkih komponenti.

 

Dijelovi sustava vodenog hlađenja računala:

 

vodeno hlađenje CPU Blok

CPU blok – Ovaj dio je namjenjen za glavni procesor računala i uklanja toplinu iz procesora. To je zapravo komad bakra s tekućinom koja kruži oko procesora i na taj način odvodi toplinu. Element ima rupičastu unutrašnjost kroz koju tekućina lako cirkulira, i sadrži otvore na hladnjaku koji služe za povezivanju uređaja cijevima.

Northbridge blok – Ovo je dodatna opcija za hlađenje dodatnog Northbridge procesora koji ima svrhu komunikacije između glavnog procesora i memorije. Sam čip se previše ne zagrijava, osim ako mislite overklokirati sustav.

vodeno hlađenje gpu blok

 

Blok grafičke kartice ili GPU blok – Još jedan neobavezni dio koji zamjenjuje hladnjak na vašoj grafičkoj kartici. Radi slično kao i procesorski blok, a postavlja se na grafičku karticu.

 

Pumpa – Ona pogoni tekućinu kroz vaš sustav. Pri kupnji trebate obratiti pažnju na protok koji stvara, pritisak, zagrijavanje i buku. Sve je važno, a pritisak i protok su najvažniji, jer o njima ovisi broj blokova i udaljenost na koju trebate pumpati vodu kroz vaše kućište.

 

vodeno hlađenje radijator

Radijator – Radi baš kao i automobilski radijator ili popularno zvani kiler, koji uklanja toplinu iz vode tako što vodeni tok pretvara u pojedinačne kapljice, a zatim se voda mnogo brže i lakše ohladi u manjim količinama.

Ventilatori i pokrovi – Pokrovi služe pričvršćivanju ventilatora na radijator, a ventilator se postavlja 3 do 4 centimetara dalje od radijatora, kako bi povlačio zrak u smjeru suprotnom od radijatora.

 

vodeno hlađenje tank

Spremnik vode ili tank – On služi kao spremište viška vode; nije obavezni dio opreme, ali je poželjno instalirati ga, jer omogućava lakše održavanje sustava. Kao u automobilu, spremnik treba biti hermetički zatvoren kako zrak ne bi ušao u njega.

Tekućina – Ne možete koristiti bilo koju tekućinu ili vodu. Obična voda je zapravo dobar provodnik topline ali stvara probleme poput kamenca, rast algi i slično. Zato se koristi destilirana ili deionizirana voda, nije skupa a dostupna je u svim trgoivnama. Postoje i razni aditivi koji se mogu staviti u vodu da se pospješi hlađenje, ali i kao atraktivni ukrasi da oboje vodu koje nebi preporučili. Postoje i mineralna ulja koja se koriste za vodena hlađenja.

Štipaljke – Nisu obavezne, ali pomažu držanju cijevi na mjestu.

vodeno hlađenje cjevovod

Cjevovod – Međusobno povezuje blokove i druge dijelove sustava, i prenosi tekućinu.

Zaključak

Kao što možete vidjeti u ovom kratkom pregledu, za vodeno hlađenje računala trebat ćete nabaviti veći broj dijelova kako biste sastavili dobar sustav hlađenja. Sa vodenim hlaženjem netrebate pokriti sve komponente, može biti i djelomično samo za procesor ili grafičku karticu. Različiti sustavi imaju različite cijene, poput 500kn za Coolermasterovo vodeno hlađenje procesora ili Hydro H100i v2 Corsair kompletno vodeno hlađenje po cijeni od 1350kn.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here