AMD i Nvidia imaju široku ponudu grafičkih kartica, bilo da je riječ o posve novim čipovima ili pak starim u novom ruhu. Stoga smo odlučili direktno sučeliti konkurente iz oba tabora u pojedinom cjenovnom razredu sa video karticma koje su nam bile dostupne. And the Winner Is?

 

Stiže jesen, a s njom i neki novi i dugo očekivani naslovi, pa se gameri spremaju obnoviti svoj „vozni park“, tj. pojačati računalo novom grafičkom karticom. Mi smo u ovom broju odlučili sučeliti grafičke kartice temeljene na aktualnim grafičkim procesorima iz Nvidie i AMD-a iz jačeg srednjeg i gornjeg tržišnog razreda. Zapravo one kartice koje će sigurno moći pokrenuti najnovije igre bez žrtvovanja razine detalja ili novih grafičkih tehnologija.

AMD ili Nvidia: Sučeljavanja na vrhu

Cilj je bio zapravo prikazati performanse koje nude rješenja iz oba suprotstavljena tabora ovisno o cjenovnom razredu odnosno grafičkom procesoru koji je temelj kartica u određenom segmentu tržišta. Obzirom da manje-više sve kartice temeljene na istom čipu nude podjednake performanse ovo je više prikaz mogućnosti pojedinih čipova nego samih kartica koje su ovdje zapravo da prezentiraju mogućnosti pojedinog grafičkog procesora. Ono što je još važnije svi ovi grafički procesori u potpunosti podržavaju Direct X 12.

grafičke kartice directx 12
Najnoviji Microsoftov API (programsko sučelje) trebao bi donijeti osjetan skok u performansama obzirom na daleko bolje iskorištenje mogućnosti glavnog procesora,ali i dostupnih resursa grafičkih procesora

Riječ je o grafičkim procesorima odnosno karticama čija se cijena kreće od oko 2000 kn ili više i koje zahtijevaju da cjelokupan hardver vašeg računala bude dorastao zadatku. U ovom broju donosimo i test nove Intelove Skylake arhitekture, pa je sada možda i pravi trenutak za nadogradnju ili kupovinu potpuno novog računala za igranje.

Kako biste adekvatno uživali u novijim igrama sve naravno mora biti glatko i brzo, a to će omogućiti upravo osam grafičkih čipova koje danas sučeljavamo. U srednjem razredu su čipovi koji su idealni za Full HD gaming (ili do 1920 x 1200 piksela rezolucije) – iz zelenog tabora je to GTX960, a iz crvenog R9 380 (refreshani R9 285).

Kartice koje sučeljavamo su MSI GTX960 Gaming 2G i Sapphire R9 380 Nitro. Riječ je o karticama koje su cijenom vrlo slične, te u domaćim trgovinama informatičke opreme koštaju do 2000 kuna. Sposobne su potjerati sve današnje naslove u punim detaljima na Full HD rezoluciji (ili 1920 x 1200 u našem slučaju). Kao što ćemo iz usporedbe rezultata vidjeti, R9 380 je nešto nadmoćnija, rastrošnija, ali i stotinjak kuna skuplja.

 

AMD ili Nvidia: Od 1080p do 4k

U razredu iznad, tj. onome gdje se cijene kartica kreću oko 3000 kuna sučelili smo grafičke procesore Radeon R9 390 i GeForce GTX970. Ove su kartice namijenjene igranju na nešto višoj 1440p rezoluciji, pa smo i mi tome prilagodili testove u odnosu na prva dva, slabija modela. R9 390 nije ništa drugo nego refreshani R9 290 (Hawaii), a GTX970 sa sobom donosi breme u obliku dobro poznatog poznatog 4 odnosno 3,5 GB problema.

Kartice koje smo ovdje usporedili su bile Gigabyteova GTX970 G1 Gaming i novo pridošla Sapphire R9 390 Nitro 8 GB. Ovdje se unatoč vrlo sličnim cijenama R9 390 nametnula kao bolja kupnja zbog nešto boljih performansi, ali i izdašnih 8GB videomemorije koja pripomaže kod visokih rezolucija. Jedina prava mana R9 30 modela je znatno veća potrošnja energije.

U cjenovnom razredu koji se kreće oko 4000 kuna imamo samo jednog pravog izazivača a to je R9 390X. Naravno, njoj je najprirodniji protivnik GTX980 pa smo ju dodali u usporedbu, no ovdje je riječ o kartici koja kod naskošta oko 4800 kuna, te je njen pravi cjenovni suparnik tek Radeon R9 Fury kojeg nismo stigli na vijeme osigurati za ovaj test.

Bilo kako bilo, R9 390X i GTX980 imaju vrlo slične performanse pri čemu je jedino 390X puno veći potrošač energije. Gledajući isplativost kupovine R9 390X modela za igranje na rezoluciji od 256×1440 piksela, ipak moramo preporučiti nabavku običnog R9 390 modela jer performansama ne zaostaje znatnije, a ipak je jeftiniji.

Obje su ove kartice zbog velike količine memorije pogodne i za korištenje tehnologije Virtual Super Resolution, gdje simuliramo 4K rezolucije na monitorima nižih stvarnih rezolucija.

AMD ili Nvidia: Fury protiv Maxwella

Prijelaz sa 1440p gaminga na u 2015. godini su obilježili AMD-ov Radeon R9 Fury X i Nvidijina GeForce GTX980 Ti. Riječ je o dvjema iznimno moćnim, ali i skupim karticama (oko 6000 kuna) koje su neprikosnoveni vladari high enda (ukoliko ne računamo egzotiku kao što su R9 295X2 i Titan X) i prvi izbor za vlasnike 4K monitora.

grafičke kartice nvidia ili amd
Nvidijina arhitektura Maxwell ponajprije se ističe odličnim omjerom performansi po trošenom vatu energije i temelj je svih ovih Nvidijinih grafičkih procesora serije 90

 

4K rezolucija donosi novi doživljaj igre i sliku visoke oštrine i detalja, a svi oni koji si to mogu priuštiti uživaju u novoj evoluciji igranja. GTX980 Ti ovdje je minimalno brža i sposobnija kartica, dok R9 Fury X ipak donosi tiši i ugodniji rad. Njen nedostatak u odnosu na Ti je paket koji vuče sa sobom u obliku cijevi, radijatora i ventilatora vodenog hlađenja. AMD i dalje neće dozvoliti proizvođačima izdavanje posebno dizajniranih Fury X modela pa će ovakva situacija ostati i nadalje.

grafičke kartice amd fiji gpu
Pogled na ogroman AMD-ov grafički procesor Fiji oko
kojega možemo vidjeti i memorijske čipove, pri čemu se kroisti tehnologija HBM (High Bandwith Memory)

 

Ipak, na tržištu se pojavila i nešto oslabljeni Radeon R9 Fury gdje partneri imaju punu slobodu u dizajniranju i proizvodnji akrtica i nadamo se kako ćemo vam prvi test ove nove kartice donijeti već u listopadskom broju. Kada je riječ o overclockingu ovih modela, moramo reći kako je Fury X dosta ograničen po pitanju grafičkog procesora, te pogotovo novog tipa HBM memorije. GTX980 Ti ovdje nema nikakvih sličnih problema i riječ je o izvrsnom overclockeru čije performanse mogu još dosta porasti u odnosu na Fury X.

Grafičke kartice: Direct X 12 mnogo obećava

S najavljenim novim izdanjima igara kao što su NBA 2K16, Tom Clancy`s Rainbow Six Siege, Wasteland 2, Anno 2205, Need for Speed, Call of Duty: Black Ops III, Fallout 4, Star Wars Battlefront, Just Cause 3 koje nas čekaju do kraja ove godine potrebno je pripremiti naše računalo za nove i zahtjevne igre.

Uz to, ove godine se desila još jedna zanimljiva stvar za gamere a to je izlazak Windowsa 10 i DirectX 12 API-a. Novi API programerima donosi direktniji pristup hardveru, bolje iskorištavanje mogućnosti glavnog procesora, grafičkih resursa i samim time veći broj sličica u seknudi i manju potrošnju energije. Zvuči kao AMD-ov Mantle?

Da, upravo su te nove funkcionalnosti i pokupljene iz Mantlea. Za sada je najavljeno nekoliko igara kao što su Ashes of the Singularity, Deus Ex: Mankind Divided, Fable Legends, Gears of War: Ultimate Edition, Sea of Thieves (zadnje tri su Microsoftove), a i za Ark: Survival Evolved je najavljen DX12 patch. Najbolje od svega je činjenica kako većina modernih grafičkih procesorima bilo Nvidijinih bilo AMD-ovih podržava Direct X-u 12 (barem onu osnovnu funkcionalnost).

Predstojeća zima će svakako biti jako zanimljive za gamere, a svatko po svojim potrebama i mogućnostima može iz ove ponude kartica koje smo testirali izabrati nešto i biti siguran kako će na 1080p, 1440pi naravno 4K rezolucijama bezbrižno uživati u tim novim igrama.

 

grafičke kartice apphire Radeon R9 380 Nitro

Grafičke kartice: Sapphire Radeon R9 380 Nitro

Radeoni R9 380 su zapravo preimenovane R 9 285 kartice i u suštini nisu znatno drugačije od njih. Nešto su im tek povećani radni taktovi. Sapphireova je Nitro R9 380 4GB pak potpuno novi model, jer do sada nisu imali Nitro kartice u ponudi. Dolazi s novim sustavom hlađenja i tvornički overclockiranim taktom grafičkog (Tonga) procesora.

AMD ovu karticu reklamira za 1440p igranje no ukoliko se stvarno želimo igrati na toj rezoluciji, kod najzahtjevnijih naslova ćemo ipak morati žrtvovati poneki grafički detalj.

Tonga u novom ruhu

Naziv Nitro podrazumijeva potpuno novi tip hladnjaka koji kombinira aluminijske listove sa četiri bakrena toplovodne cijevi, velikim Dual Ball Bearing 100 mm ventilatorima (Dual-X), te kvalitetnijim komponentama koje uključuju Black Diamond prigušnice.

Kartica je duga tek malo ispod 24 cm, s tim da plastični pokrov hladnjaka nadilazi sami tiskanu pločicu. Taj pokrov ujedno služi i kao nosač za dva ventilatora koji rade u hibridnom načinu rada.

Ventilatori su do temperature grafičkog procesora od oko 51°C (prema GPUZ-u) u stanju mirovanja, da bi se iznad toga pokrenuli i ubrzali do oko 1330 okretaja u minuti pri čemu je rad i dalje bio iznimno tih (izmjerili smo maksimalnih 38 dB). Temperatura tada i pri dugotrajnim opterećenjima nije prelazila 68 °C, što nije loš rezultat s obzirom na tišinu rada. Tako je novi rashladni sustavu potpunosti zadovoljio naša očekivanja.

Ispod rashladnog sustava se nalazi poznati grafički procesor Tonga koji je napravljen u 28 nm procesu, koji ima pet milijardi tranzistora na površini od 366 milimetara kvadratnih.

Respektabilne performanse

Ima 28 compute jedinica sa 1792 Stream procesora, a tu je i 112 teksturnih jedinica, 32 ROP-a i 128:1 Z/Stencil kompresiju. AMD-ov tvornički takt je maksimalnih 970 MHz, pri čemu GPU na ovoj Nitro kartici radi na lagano overclockiranih 985 MHz. Pri tome ima Pixel propusnost od 31.5 Gpix/s, a Texel propusnost od 110.3 Gtex/s.

grafičke kartice apphire Radeon R9 380 Nitro test

 

Sapphire je za ovu karticu odlučio koristiti Hynixovu GDDR5 memoriju brzine 1450 MHz (5.8 Gbps efikasno) koja s GPU-om komunicira putem 256-bitne sabirnice. Maksimalna teoretska propusnost pri tome iznosi 185, 6 GB/s.

Kartica preko PCIe slota dobiva 75W, a preko dva 6-pinska PCIe Power konektora još 150 W. Tako je ukupna snaga koju može povući 225 W, dok je službeni TDP ipak nešto niži (AMD-ov referentni je 190W). Kartica ima i dvostruki BIOS (UEFI), a video izlazi uključuju jedan DVI-D, jedan DVI-I, jedan HDMI i jedan Display Port 1.2.

Podržane su neke stare ali i neke nove tehnologije kao što su – LiquidVR, Freesync, Eyefinity, VSR, a sa strane API-a DX12, Mantle (Vulkan) i OpenGL.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 11 i OpenGL 4.3, grafički procesor Radeon R9 380 (Tonga), 1792 stream procesora, radni takt grafičkog procesora 985 MHz, 256-bitna memorijska sabirnica, 4 GB GDDR5 memorije radnog takta 1450 MHz, priključci: 2x DVI/ HDMI/ DisplayPort, dva 6-pinska naponska priključka

USTUPIO:  Microline, 01 27 97 700  www.sapphire.com
CIJENA  1900 kn
ZAŠTO KUPITI performanse, kvaliteta izrade, učinkovit i tih rashladni sustav, količina videomemorije
KLJUČNI NEDOSTACI nešto veća potrošnja energije u odnosu na konkurenciju
OCJENA 4/5

 

grafičke kartice MSI GTX960 Gaming 2G

Grafičke kartice: MSI GTX960 Gaming 2G

Nvidijinu GTX960 predstavlja MSI-eva kartica Gaming 2G koja dizajnom tiskane pločice u potpunosti prati referentni Nvidijin dizajn. Hladnjak je pak poznat iz drugih modela koji je za ovu seriju poboljšan, pa sada nosi ime TwinFrozrV.

Njegovi su Torx ventilatori specijalnog dizajna koji donosi bolje performanse, a tu je i SuperSU dizajn toplovodne cijevi, te tehnologija Zero Frozr koja uključuje ventilatore tek kada grafički procesor dosegne određenu temperaturu. GPUZ nam je pokazivao kako se ventilatori pokreću tek na oko 62 – 63°C i zavrte do oko 800 okretaja pri čemu su vrlo tihi (izmjerili smo ispod 40 dB). Tako je cjelokupan rashladni sustav vrlo efikasan i tih (maksimalna temperatura je bila oko 64°C).

Mainstream Maxwell

Grafička procesor GM206 kojeg ovdje i uspoređujemo ima 8 SMM blokova i 1024 CUDA jezgri, dva 64 bitna memorijska kontrolera i 2GB GDDR5 memorije. Čip ima 64 teksturne jedinice te 32 ROP jedinice, a L2 priručne memorije je 1024KB.
MSI-eva kartica je tvornički ubrzana i osnovni takt GPU-a je podignut na 1216 MHz, a boost takt iznosi 1279 MHz.

Pregledom GPU-Z loga smo utvrdili kako je kartica pod opterećenjem najčešće radila na 1328.9 MHz što je dosta brže od deklariranog. Memorija radi na 1752 MHz ili nešto malo preko 7 GBps što je zapravo referentna vrijednost uz propusnost 112,2 GB/s. MSI kao i do sada kupcima nudi Gaming App koji donosi tri načina rada.

 

grafičke kartice MSI GTX960 Gaming 2G test

Gaming mode, OC mode i Silent mode. Video izlazi su kao i kod referentnog modela, baš kao i podrška za sve tehnologije koje GM206 donosi. TDP referentnog modela je 120 vata pri čemu će ovaj MSI-ev ipak malo više trošiti zbog podignutih taktova, a maksimalna količina snage koju može povući je 225 vata. 75 preko PCIe sučelja, te 150 vata preko 8-pinskog priključka, što naravno odudara od referentnog dizajna.
Jeli 2 GB memorije dovoljno?

GTX 960 ima novi sustav za prikaz slike koji podržava rezolucije do 5K na četiri ekrana istovremeno, što uključuje i podršku za četiri 4K MSR ekrana. GTX960 podržava i HDMI 2.0 standard. Novost je i podrška za H.265 (HEVC) kodiranje i dekodiranje, jer je GTX980 podržavala samo kodiranje, a nativna je i podrška za HDCP 2.2 preko HDMI-a.

MSI je odradio standardno dobar posao i napravio tihu i brzu karticu koja će zagorčati život konkurenciji. Hladnjak prati kod konkurencije ranije viđeni trend zaustavljenih ventilatora sve do određene temperature, a kada se oni jednom i zavrte vrlo su tihi i potpuno nenametljivi. Kartica je kvalitetna i robusna, a u dizajnu tiskane pločice i regulacije napajanja prati referentni Nvidijin model.

Tvornički overclocking je u nekim naslovima podigao performanse na razinu tvornički overclockiranih R9 380 kartica, koje su joj direktna konkurencija.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12 i OpenGL 4.3, grafički procesor GTX960, 1024 stream procesora (CUDA jezgri), radni takt grafičkog procesora 1216 MHz (Boost do 1279 MHz), 128-bitna memorijska sabirnica, 2 GB GDDR5 memorije radnog takta 1753 MHz, priključci: 1x DVI/ 1xHDMI/ 3x DisplayPort

USTUPIO  Microline, (01) 9 27 97 700  www.msi.com
CIJENA  1837 kn
ZAŠTO KUPITI  odnos performansi i potrošnje energije, tih rad, kvalitetna izvedba, dobar overclocking
KLJUČNI NEDOSTACI  128-bitna memorijska sabirnica, samo 2 GB videomemorije
OCJENA 3/5

 

grafičke kartice Gigabyte GTX970 G1 Gaming

Grafičke kartice: Gigabyte GTX970 G1 Gaming

Predstavljanje Nvidijinih GTX970 na tržištu je popratila i neslavna afera vezano uz svega 3,5 GB dostupne videomemorije koja radi punom brzinom što je svakako naštetilo prodaji tih kartica. Ipak, GTX970 se zadržala na tržištu, ljudi je i dalje kupuju, pa smo je naravno sasvim legitimno usporedili sa cjenovnom konkurencijom u obliku novih Radeona R9 390.

Pouzdani hladnjak

Hladnjak Windforce na GTX970 G1 kartici je jedan od najpouzdanijih hladnjaka na grafičkim karticama prema nekim neovisnim istraživanjima, i to puno govori. Gigabyte je tu pogodio magičnu formulu uz izdržljivost ventilatora, ne pretjerano veliku buku, a i dalje vrlo učinkovito hlađenje. Na ovoj G1 kartici nalaze se tri dobro poznata ventilatora, smještena u aluminijski okvir koji ima i svoj stražnji dio i koji se pretvara u pasivni hladnjak za stražnju stranu kartice.

Ispod okvira je smješten masivni aluminijski rebrasti hladnjak podijeljen u tri dijela koji su međusobno povezani četirima bakrenim toplovodnim cijevima. Uz mrvicu veću buku nego kod nekih modela zbog brzine ventilatora koja doseže i 1900 okretaja u minuti, temperatura nikada ne prelazi 59 °C što je izvrstan rezultat.

Grafički procesor kodnog imena GM204 na ovoj kartici radi na 1178 MHz osnovnog i 1329 MHz boost takta što je sasvim respektabilan tvornički overclocking. Istovremeno 4 GB video memorije radi na referentnih 1753 MHz (tj. barem onih 3,5GB radi).

Memorijske zavrzlame

Kartici su za dodatno napajanje potrebna samo 2x 6-pinska naponska priključka, što znači kako je maksimalna snaga koju može povući 225 vata, što će dobro doći prilikom overclockinga. Kartica ima čak šest video izlaza – dva DVI-a, tri DisplayPorta i jedan HDMI, pri čemu kartica daje sliku na maksimalno 4 monitora odjednom.

Kartica podržava poboljšanja u Multi-Frame sampled AA (MFAA), te tehnologije kao što su Dynamic Super Resolution (DSR), Voxel Global Illumination (VXGI), G-Sync, DirectX 12 i sve ostalo viđeno kod novih Maxwella.

Kartica je i odličan overclocker, pa smo tako bez podizanja napona došli do krajnjih i stabilnih 1325 MHz osnovnog i 1476 MHz boost takta. Stvarni je takt pri tome išao i do maksimalnih 1539 MHz što je odličan rezultat. Memoriju smo uspjeli podići na 1948 MHz odnosno skoro 7.8 Gbps efektivno. Pri tome su performanse porasle za solidnih 12 %.

grafičke kartice Gigabyte GTX970 G1 Gaming test

 

Gigabyte je tako ponovno napravio vrlo kvalitetan proizvod s vrlo efikasnim hlađenjem i odličnim performansama. Naravno, onaj memorijski problem s početka priče ne može biti zaboravljen zbog kojeg i prodaja pati, te zbog kojega su Radeon R9 290 i njegov nasljednik R9 390 ipak bolja kupnja.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12 i OpenGL 4.3, grafički procesor GTX970, 1664 stream procesora (CUDA jezgri), radni takt grafičkog procesora 1178 MHz (Boost do 1329 MHz), 256-bitna memorijska sabirnica, 4 GB GDDR5 memorije radnog takta 1753 MHz, priključci: 2x DVI/ HDMI/3x DisplayPort

USTUPIO  Microline, (01) 27 97 700  www.gigabyte.com
CIJENA  2700 kn

ZAŠTO KUPITI  omjer performansi i potrošnje energije, efikasan hladnjak, nove softverske mogućnosti
KLJUČNI NEDOSTACI  relativno bučna pod opterećenjem, samo 3,5 GB videomemorije radi punom brzinom
OCJENA 4/5

 

Grafičke kartice Sapphire Radeon R9 390 Nitro

Grafičke kartice: Sapphire Radeon R9 390 Nitro

Sapphire je sa serijom 300 uveo novi model grafičke kartice koji se proteže od jeftinijih prema skupljim R9 modelima prozvan Nitro. Riječ je o dorađenom sistemu hlađenja u odnosu na starije serije, nešto promijenjenom dizajnu i bojama, pa otuda i novo ime. Naravno, Nitro imenovanje nije odabrano slučajno a treba sugerirati kako je riječ o Nitro Charged karticama koje dolaze sa tvornički overclockiranim radnim taktovima grafičkog procesora i vidememorije.

Nitro za gamere

Hladnjak na Nitro kartici je zapravo vrlo sličan onima Vapor-X i Tri-X modelima iz prethodnih serija i riječ je o moćnom aluminijskom hladnjaku as 10 mm bakrenim toplovodnim cijevima i Vapor-X komorom koja nasjeda na sam grafički procesor.

Na vrhu masivnog hladnjaka nalaze se tri ventilatora koji su zadovoljavajuće tihi i učinkoviti s tehnologijomIntelligent Fan Control II koja ih zaustavlja kada je temperatura dovoljno niska. Razloga za većim promjenama hladnjaka nije bilo jer je sustav i na starijim R9 290 modelima radio odlično, a najviša zabilježena temperatura na ovome Nitro modelu je bila 76°C. Jasno je kako je žrtvovana nešto viša radna temperatura kako bi kartica bila što je moguće tiša.

Grafički procesor kojeg je potrebno hladiti je dobro poznati Hawaii koji je napravljen u 28 nm proizvodnom procesu i koji na površini od 438 mm kvadratnih ima 6,2 milijardi tranzistora. Posjeduje je 2560 shadererskih procesora, 64 ROP jedinice i 160 teksturne jedinice. Na ovoj kartici grafički procesor radi na konstantnih 1010 MHz.

Videomemorije ima čak 8 GB na kartici što će osigurati učitavanje velikog broja tekstura pri vrlo visokim rezolucijama poput recimo Ultra Hd rezolucije. Memorija radi na 1.500 MHz odnosno 6 Gbps efektivno, a komunikacija s grafičkim čipom se odvija putem 512-bitne sabirnice.

Grafičke kartice Sapphire Radeon R9 390 Nitro test

Kartica kao i ranije ima jedan Dual Link DVI, jedan HDMI i tri DisplayPort video izlaza. Podržava identične tehnologije kao i R9 290 i tu nema apsolutno ničeg novog. Standardna je podrška za LiquidVR, Freesync, DirectX 12, Eyefinity, CrossFire, a tu je i poznati Dual BIOS. Sapphire se hvali i kvalitetnim komponentama kao što su Black Diamond prigušnice, te 16k- satni kondenzatori.

Performanse su joj sasvim solidne i iznad konkurencije, pa je tako i znatno isplativija kupnja. Kartica je i solidan overclocker a mi smo ju uspjeli „natjerati“ do 1125 MHz za grafički procesor i 1700 MHz za memoriju. Ovo je donijelo dodatnih 10-tak posto povećanja performansi.

Sapphire R9 390 Nitro je kvalitetan proizvod, koji ima dobre radne karakteristike, vrlo dobre performanse na rezoluciji od 256×1440 piksela i svakako je bolji izbor od konkurentne GTX970. Problem u našim očima predstavlja jedino činjenica kako nije ništa drugačija od prethodnih R9 290 kartica.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12.1 i OpenGL 4.4, grafički procesor R9 390 (Hawaii), 2560 shaderska procesora, radni takt grafičkog procesora 1010 MHz, 512-bitna memorijska sabirnica, 8 GB GDDR5 memorije radnog takta 1500 MHz, priključci: 1x DL-DVI/ 1xHDMI/ 3x DisplayPort

USTUPIO  Microline, (01) 27 97 700  www.sapphire.com
CIJENA  2886 kn
ZAŠTO KUPITI  performanse, količina videomemorije, podrška za DX12, solidan overclocking potencijal
KLJUČNI NEDOSTACI  potrošnja energije, ne donosi ništa novo u odnosu na R9 290
OCJENA 4/5

 

Sapphire Radeon R9 390X Tri-X

Grafičke kartice: Sapphire Radeon R9 390X Tri-X

Dosljedan kakav jest, Sapphire je obnovio i svoj dobro poznati R9 290X Tri-X, promijenio boju hladnjaku i nazvao ga R9 390X 8GB Nitro. AMD im naravno nije dao izbora kada su jedina prava novost u ovogodišnjoj postavi Fury X kartice. Zato su se u Sapphireu snašli najbolje što znaju kako bi još malo kapitalizirali na novim proizvodima.

Memorije kao u priči

Ovdje im Nvidia nije ni pokušala zagorčati život jer je GTX980 u prosjeku i do 1000 kn skuplji, a donosi vrlo slične performanse. Pa što onda drugo preostaje nego preimenovanje starih i još uvijek dobrih modela. Radeoniu R 390 i 390X modeli se reklamiraju kao idealni za 2560×1440 rezoluciju, premda će neke manje zahtjevne igre sasvim solidno potjerati i na Ultra HD rezoluciji. Naravno, za kvalitetniji 4K gaming ipak će trebati posegnuti za R9 Fury X ili pak GTX980.

Nitro je kao što smo rekli ništa drugo nego drugačije obojani Tri-X 8GB iz prethodne generacije dugačak 308 mm i pritom zauzima više od dva utora na matičnoj ploči. Naravno neke su stvari ipak promijenjene, pa sada Nitro ima Intelligent Fan Control 2.0.

Pokrov hladnjaka je aluminijski u tamno sivoj boji s narančastim detaljima, a ispod njega se nalaze dva velika aluminijska hladnjaka kroz koje prolaze bakrene toplovodne cijevi. Za efikasno odvođenje topline se brinu tri tiha ventilatora (two ball bearing) i njihova već spomenuta inteligentna kontrola koja ih drži ugašenim do određene temperature procesora.

Hawaii još može

Grafički procesor koji se nalazi na kartici je također dobro poznati Hawaii XT sa 2816 Stream procesora, a na ovom modelu radi na 1055 MHz. Čip ima 64 ROP jedinice, te 176 TMU-a.

VRAM GDDR5 memorije je 8192 MB koja je nešto ubrzana u odnosu na starije serije i radi na 1500 MHz odnosno 6 Gbps efektivno. Uz pomoć Sapphireove Trixx aplikacije za overclocking smo grafički čip uspjeli dodatno natjerati na 1130 MHz, a memoriju na 1650 MHz. Performanse su pri tom rasle, no ne više od 10% u prosjeku.

grafičke kartice Sapphire Radeon R9 390X Tri-X test

Kartica kao i R9 390 Nitro ima jedan Dual Link DVI, jedan HDMI i tri DisplayPort video izlaza. Podržava tehnologije kao što su LiquidVR, Freesync, HD3D, DirectX 12, OpenGL 4.5, OpenCL 2.0, Eyefinity, VSR, TrueAudio, CrossFire i Dual BIOS. Kao i kod slabijeg modela ugrađene su kvalitetne komponente, Black Diamond prigušnice i 16k satni kondenzatori.

I tako je reciklirana R9 390X ni kriva ni dužna postala, tj. ostala najbolji izbor u kategoriji do 4000 kn kuna i uz korištenje 1440p rezolucije. I to samo zahvaljujući konkurenciji koja je preskupa. Sapphire naravno ima punu preporuku kod nabavke jer kao i uvijek proizvodi kvalitetne i brze kartice.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12.1 i OpenGL 4.4, grafički procesor R9 390X, 2816 shadera, radni takt grafičkog procesora 1055 MHz, 512-bitna memorijska sabirnica, 8 GB GDDR5 memorije radnog takta 1500 MHz, priključci: 1x DL-DVI/ 1xHDMI/ 3x DisplayPort

USTUPIO  Microline, (01) 27 97 700  www.sapphire.com
CIJENA  3800 kn

ZAŠTO KUPITI  performanse, rashladni sustav, količina videomemorije
KLJUČNI NEDOSTACI  potrošnja energije
OCJENA 5/5

 

grafičke kartice MSI GTX980 Gaming 4G

Grafičke kartice: MSI GTX980 Gaming 4G

Za usporedbu sa R9 390X karticom se logično nameće nešto starija, no i dalje vrlo aktualna GTX980 kartica, koja još uvijek ima odlične performanse.
MSI-evu GTX980 karticu odlikuje dobro poznati hladnjak TwinFrozr, unaprijeđen s Torx ventilatorima, SuperSU toplovodnom cijevi i hibridnim načinom rada. Kartica je vanjskim izgledom zanimljivo koncipirana s crno – crvenim elementima na plastičnom poklopcu hladnjaka.

Efikasni GM204

Ispod plastike se nalaze nosači dvaju ventilatora koji su u radu do određene temperature potpuno isključeni (do oko 62°C), nakon čega se uključuje jedan pa nakon još par stupnjeva i drugi ventilator. Ovo omogućuje bešuman rad prilikom malog opterećenja i vrlo tih pod punim opterećenjem.

Ispod ventilatora je kompleksan sustav aluminijskog rebrastog hladnjaka kroz kojeg su provedene tri toplovodne cijevi, od kojih je jedna u S obliku za povećani disipacijski kapacitet. Hladnjak je vrlo efikasan i temperatura GPU-a se ni pod najvećim opterećenjima ne penje iznad 66°C.

GM204 koji pogoni karticu ima 16 SMM-a, 2048 CUDA jezgri (shaderskih procesora), 16 geometrijskih jedinica, 128 teksturnih i 64 ROP jedinica. U njemu se nalazi 5,2 milijarde tranzistora na površini od 398 mm kvadratnih, a proizvodni je proces 28 nm. Nvidija tvrdi kako ovaj grafički procesor ima dva puta više performansi po vatu od prethodnog GK104. L2 priručne memorije ima 2048KB.

Brza i štedljiva

Video memorije ima 4 GB (GDDR5), a komunikacija se s GPU-om odvija putem četiri 64-bitna kontrolera što čini ukupnu širinu sabirnice od 256-bita. GM204 koristi treću generaciju memorijske kompresije (Delta Color) što podiže propusnost za 25 %. U praksi to znači kako je propusnost zbog kompresije sa 7 Gbps na koliko radi memorija, iskoristiva do oko 9.3 Gbps efektivno. To direktno utječe na performanse pri visokom anti-aliasing filtriranju.

Na MSI-evoj je kartici tvornički overclockiran grafički procesor i radi na osnovnom taktu od 1216, te boost taktu od 1317 MHz (po GPUZ-u i do 1342 MHz). Četiri gigabjta GDDR5 memorije s GPU-om komunicira preko 256-bitne sabirnice, a radi na brzini od 1753 MHz (7 GBps).

grafičke kartice MSI GTX980 Gaming 4G test

 

Kartici su za dodatno napajanje potrebna dva 8-pinska PCIe priključka što je odmak od referentnog dizajna, pa je deklarirani TDP od 165 vata ovdje ipak nešto viši, uz maksimalnih 375 vatakoliko kartica može povući. Ipak realna potrošnja je znatno manja čak i kada overclockiramo. U svemu ostalom je ova kartica tipičan primjerak iz GTX980 obitelji i kao takva odličan izbor za sučeljavanje s novo predstavljenim R9 390X karticama koje nisu ništa drugo nego reciklirani R9 290X modeli.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12 i OpenGL 4.3, grafički procesor GTX980, 2048 stream procesora (CUDA jezgri), radni takt grafičkog procesora 1216 MHz (Boost do 1317 MHz), 256-bitna memorijska sabirnica, 4 GB GDDR5 memorije radnog takta 1753 MHz, priključci: 1x DVI/ HDMI/3x DisplayPort

USTUPIO Microline, (01) 27 97 700  www.msi.com
CIJENA  4500 kn

ZAŠTO KUPITI  odlične performanse, umjerena potrošnja energije, tih i efikasan hladnjak, nove softverske mogućnosti, oveclocking potencijal
KLJUČNI NEDOSTACI  visoka cijena na našem tržištu
OCJENA 5/5

 

Grafičke kartice Nvidia GeForce GTX 980Ti

Grafičke kartice: Nvidia GeForce GTX 980Ti

Nvidia nije znatnije mijenjala dizajn GT980 Ti modela u odnosu na prethodni GTX980. Riječ je i dalje o monolitnom dizajnu aluminijskog poklopca ispod kojeg se nalazi moćan bakreni rashladni sustav te brzi turbinski ventilator kojem je za Ti model malo promijenjen način rada pa sada puno brže odlazi u više okretaje i samim time je osjetno bučniji u odnosu na GTX980. To je cijena koja je plaćena za zadržavanje potpuno istih rashladnih kapaciteta te dimenzija kartice, a pritom se koristi znatno moćniji grafički procesor.

Maxwell u punom sjaju

Ispod hladnjaka se nalazi taj moćni GM200 koji ima čak 8 milijardi tranzistora. Napravljen je u sada već vrlo zrelom TSMC-ovom 28 nm proizvodnom procesu. Unutarnja mu je arhitektura (Maxwell), sazdana od šest procesnih klastera, tj. 22 SMM-a (streaming multiprocessor), tj. impresivnih 2816 CUDA jezgri (shadera). Za razliku od bliskog srodnika Titan X-a to su samo dvije SMM jedinice, odnosno 256 CUDA jezgri manje.

Za razliku pak od GTX980 (SM204) to je čak 38% više CUDA jezgri. Uz to, tu su i 176 teksturne jedinice i 96 ROP jedinica, te 50% više L2 memorije nego kod GTX980 – 3MB. Dodatno, svaka SM jedinica ima 96KB dedicirane dijeljene memorije, a za L1 odnosno funkcije spremanja tekstura tu je i 48KB memorije po SM-u.
Takt grafičkog procesora je 1000 MHz u osnovi, i 1075 MHz u boostu (texture fillrate iznosi 176 GigaTexela u sekundi).

Jasno, ovo je maksimalni takt na maksimalnom TDP-u od 250 vata, a proizvođač navodi kako će GPU raditi i brže u ovisnosti o aplikaciji, tj. opterećenju. Mi smo pregledom GPU-Z loga utvrdili kako je u svim igrama koje smo isprobali najviši maksimalni takt iznosio 1189 MHz, premda se najčešće kretao između 1164 i 1177 MHz.

Vraški brza i skupa

GM200 ima šest 64-bitnih memorijskih kontrolera pa se ukupna komunikacija odvija putem 384-bitne sabirnice, a memorija je sa 4GB i 6 Gbps brzine na GTX980 skočila na 6GB i 7 Gbps efektivne brzine (1750 MHz). Ukupna je propusnost pri tome skočila sa 224 GB/s na 336,5 GB/s.

Grafičke kartice Nvidia GeForce GTX 980Ti test

 

Kao i kod GTX980 pet je video izlaza – 3x DisplayPort, 1x HDMI i 1x Dual-Link DVI. Kartica je namijenjena Ultra HD rezoluciji pa je tu i HDMI 2.0 podrška, a uz poznatu delta color kompresiju treće generacije, povećanu priručnu memoriju, jači GPU i pojačani memorijski podsustav to je svakako i moguće.

Uz hardverska poboljšanja i unapređenja tu su novosti i u softverskom dijelu. Uz poznate novotarije kao što su MFA, DSR i VXGI predstavljene sa GTX980 karticom, sada su tu i novosti kod G-Sync podrške, DX12 feature level 12_1, te Gameworks VR-a. GTX980 Ti je svakako vrlo impresivna kartica i tajna želja svih svjetskih gamera.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12.1 i OpenGL 4.4, grafički procesor GTX980Ti, 2816 stream procesora (CUDA jezgri), radni takt grafičkog procesora 1000 MHz (Boost do 1075 MHz), 384-bitna memorijska sabirnica, 6 GB GDDR5 memorije radnog takta 1750 MHz, priključci: 1x DL-DVI/ 1xHDMI/ 3x DisplayPort

USTUPIO  Nvidia  www.nvidia.com
CIJENA  oko 5800 kn

ZAŠTO KUPITI  vrhunske performanse, kvaliteta izrade, količina memorije, softverske tehnologije koje podržava
KLJUČNI NEDOSTACI  poprilično bučna pod opterećenjem, visoka cijena

OCJENA 5/5

 

Grafičke kartice AMD Radeon R9 Fury X

Grafičke kartice: AMD Radeon R9 Fury X

Fury X kartica je karakteristična po maloj dužini od samo 19 cm, a kao što znamo na nju se nadovezuje radijator vodenog hlađenja s otprilike 40 cm dugim upletenom gumenim cijevima, pa su ukupne dimenzije ipak dosta velike jer u kućištu treba pronaći mjesto za montažu radijatora i njegovog 120 mm ventilatora.
HBM- memorija budućnosti

Dizajn kartice je industrijski jednostavan, profesionalan, moderan i elegantan. Oklop sadrži nekoliko elemenata koji su napravljeni od aluminija i finiširani ili u sjajnom mirror crnom niklu ili tzv. crnom soft-touch-u. Gornju ploču drže četiri hex vijka a AMD je partnerima ostavio slobodu izrade svojih jedinstvenih pokrova po čemu će ipak malo moći personalizirati proizvod, jer će ostatak biti uvijek u referentnom izdanju.

Fury X kartica je posebna po tome što donosi zatvoreni tip vodenog hlađenja pri čemu su vodeni blok i pumpa smješteni na GPU i HMB čipovima te na VRM-u, a radijator i 120 mm Nidec-ov ventilator se nalaze na drugom kraju 40 cm dugih cijevi. Kartica je projektirana tako da prilikom tipičnog gaming scenarija GPU ne prelazi temperaturu od 50°C, a buka je ispod 32 dBA.

Mi smo izmjerili maksimalnu temperaturu nakon jednog sata igre od 58°C, a maksimalna se buka kretala na vrlo tihih 39 dB. Ovime je kartica i službeno vrlo tiha, te čak 10-tak dB tiša od konkurentice GTX980 Ti što smo potvrdili vlastitim mjerenjem. Ipak, oklop kartice i radijator su pri tome vrlo topli dan dodir.

Fiji hlađen vodom

Novi grafički procesor Fiji koji se nalazi na Interposeru je masivan i znatno veći od Hawai XT čipa, a broji vrlo visokih 4096 stream procesora. Napravljen je u 28 nm proizvodnom procesu od strane TSMC-a.

Čip radi na frekvenciji od 1050 MHz pri čemu daje 8.6 TFLOPS-a računske snage (single precision). Ima 256 teksturnih jedinica (tex. fill rate je 268.8 GT/s), 64 ROP-a (pix. fill rate je 67.5 GP/s), te ima 256:1 Z/Stencil kompresiju. HBM memorije je ukupno 4 GB, koja s GPU-om priča putem 4096 bitne sabirnice i radi na 500 MHz, odnosno efektivnih 1 Gbps. Zbog velike širine sabirnice propusnost joj je visokih 512 GB/s.

Grafičke kartice AMD Radeon R9 Fury X test

Kartica ima dva 8-pinska priključka za dodatno napajanje, pa je tako maksimum koji može povući 375 vata. Tipična potrošnja će ipak biti znatno niža oko 275 vata, a ostatak bi dobro trebao doći prilikom overclockinga. VRM je šest fazni (400 Ampera), a kartica podržava SVI 2 telemetriju i DualBIOS tehnologiju.

Video izlaza su četiri – tri Display Porta 1.2 (MST Hub) i jedan HDMI 1.4a. Kartica podržava maksimalnih šest monitora u Eyefinity-u, a ostale tehnologije koje podržava su FreeSync, CrossFire, Virtual Super Resolution i Frame rate targeting control. Sa strane API-a tu je podrška za DirectX 12 i Vulkan/Mantle.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12 i OpenGL 4.5, grafički procesor Radeon R9 Fury X (Fiji), 4096 stream procesora, radni takt grafičkog procesora 1050 MHz, 4096-bitna memorijska sabirnica, 4 GB HBM memorije radnog takta 500 MHz (1 Gbps efektivno), priključci: 3x DisplayPort 1.2 i 1x HDMI 1.4a, dva 8-pinska naponska priključka

USTUPIO AMD www.amd.com
CIJENA oko 5000 kn

ZAŠTO KUPITI  performanse, HBM videomemorija, vodeno hlađenje, vrlo dobre performanse na Ultra HD rezoluciji
KLJUČNI NEDOSTACI  potrošnja energije, 4 GB videomemorije bi moglo biti ograničavajući faktor, nema HDMI 2.0
OCJENA 5/5

Piše: K.M.

Komentiraj