Intel Core i5-2500K ili AMD Ryzen 3? AMD-ov ”jeftinjak” koji osvaja tron najboljeg u razini ”budget-friendly” procesora…

 

AMD i Intel, dvije vrste procesora i dvije vrste da tako kažemo- i mentaliteta, ovisno o tome kakav procesor više preferirate. Intel je sa svojim procesorima poznat po uspjesima koje je uspio ostvariti i to ponajviše iz razloga na koji Intelovi chipsetovi obrađuju podatke za razliku od AMD-ovih konkurenata.

Jedan od takvih, vrlo uspješnih Intelovih procesora je Intel Core i5-2500K ”Sandy Bridge”, procesor koji je dugo vremena bio smatran jednim od najboljih ”mid-range” ili bolje rečeno ”budget” procesora, ako ”budget” ili sintagma ”cjenovno pristupačan” uopće postoji kada govorimo o Intelu.

Ovu godinu su zasad obilježili novi AMD-ovi Ryzen procesori baš kao i nova generacija Intelovih procesora s kojima je Intel htio napokon pobijediti i u onome u čemu je AMD dosad bio ”u vodstvu”, a to je obrađivanje podataka kroz više jezgri odjednom. S obzirom da neki korisnici traže i ”budget-friendly” procesore koji će u sebi objedinjavati kvalitetu, pouzdanost i sve ono dobro što donosi nova generacija procesora, ali po pristupačnijoj cijeni, AMD se odlučio i na takvu seriju procesora, kakva je AMD Ryzen 3 serija.

Je li AMD Ryzen 3 dovoljno dobar da zamijeni sada već ”stari” Intelov Core i5-2500K i znači li to da će ovim potezom AMD zasjesti na tron najboljeg u pogledu ”budget-friendly” chipsetova – pročitajte u nastavku.

 

Intel Core i5-2500K ili AMD Ryzen 3

 

Bilo je to davne 2011. godine…

Godina dana u svijetu tehnologije, pogotovo u posljednih desetak godina kada nove komponente izlaze gotovo dvaput godišnje, pogotovo u pogledu računala i pametnih telefona, predstavlja vječnost. Šest godina predstavlja vrijeme u kojemu se puno toga moglo i nije moralo promijeniti.

2011. godina je godina koja je bila poznata u svijetu tehnologije po mnogočemu, a jedna stvar po čemu je bila poznata jest što je te godine Intel na tržište odlučio izbaciti drugu generaciju ”Core” procesora, odnosno ”Sandy Bridge” seriju. Dva najbolja procesora iz te serije su svakako bila Intel Core i7-2600K i Intel Core i5-2500K.

Razlika između ova dva procesora je bila takva što je naravno i5 bio smatran ”slabijim” bratom, što se ogledalo u performansama. S radnim taktom od 3.3 GHz (Turbo Core do 3.7 GHz), četiri jezgre i samo četiri threada (zbog toga što i5-2500K nije imao Intelovu Hyper Threading tehnologiju kao što je bio slučaj kod i7 verzije, što se najviše vidjelo u radu u kojem je bilo potrebno više jezgri i threadova ili ”virtualnih” jezgri), i5 je bio smatran, bez obzira na sve, jako kvalitetnim i za ono vrijeme dosta snažnim četverojezgrenim procesorom. L3 cache memorija od 6 MB uz potrošnju struje od 95 watta, Intel i5-2500K ”Sandy Bridge” dugo vremena je smatran jednim od najboljih procesora srednjeg ranga.

 

AMD Ryzen 3

 

AMD Ryzen serija 3 i novo doba procesnih mogućnosti

Prije nekoliko mjeseci AMD je na tržište izbacio novu Ryzen seriju procesora, od kojih je jedna od njih i serija 3 (to jest ”budget-friendly” serija procesora). Ovim potezom AMD je htio osvojiti još veći broj korisnika jer je serijom 3, koja je slabija serija, htio pokazati svojim i sadašnjim i potencijalnim novim korisnicima kako je moguće posjedovati procesor koji će u sebi imati najnoviju tehnologiju obrade podataka i procesor koji će moći pokretati sve najnovije naslove igara po povoljnoj cijeni, odnosno po nečemu što Intelu nikada nije bilo naročito važno.

Ovo bi mogao biti i jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg bi se novi korisnici i mogli odučiti na AMD-ov Ryzen 3 umjesto na Intelove procesore istog ranga. Recimo, oba AMD Ryzen procesora iz serije 3 su na tržištu dostupna po cijeni od otprilike 700 kuna (1200 model košta 670, dok 1300X košta oko 800), dok je Intel Core i5-2500K na tržištu dostupan po cijeni od 1200 kuna, što je zamalo dvostruko više od AMD Ryzen 3 1200 modela. Treba uzeti u obzir da je cijena AMD procesora takva bila od datuma izlaska, a da je Intel i5 za vrijeme izlaska koštao oko 1500 kuna.

 

Intel Core i5-2500K

 

AMD Ryzen 3 ili Intel Core i5-2500K?

Istina je da je Intelov i5-2500K dugo vremena slovio kao jedan od najboljih (ako ne i najbolji i najkvalitetniji) procesora srednjeg ranga koji je bio adekvatan i idealan za one koji su željeli igrati nove naslove igara fluentno i na ”pristojnoj” količini frameova po sekundi. Ipak, čini se da se to ove godine promijenilo., barem prema onome što pokazuju AMD-ovi Ryzen 3 procesori.

Čak je i AMD Ryzen 3 1200 model bolji u radu od 2500K modela, pogotovo ako uzmemo u obzir njegovih 8 MB L3 cache memorije u usporedbi sa 6 MB koliko ima 2500K model. Ryzen 3 1200 ima osnovni radni takt od 3.1 GHz s mogućnošću povećavanja na 3.4 GHz, uz potrošnju energije od 65 watta te četiri jezgre i četiri threada pobjeđuje Intelov 2500K model.

Ako uzmemo u obzir cijenu Ryzen 3 1200 modela (670 kuna) i cijenu 2500K modela (oko 1200 kuna), bez obzira na to što je prošlo šest godina otkako je na tržište izašao 2500K model, sigurno je da je AMD uspio u naumu osvajanja ”budget-friendly” tržišta.

Snažnija verzija Ryzen 3 serije procesora, AMD Ryzen 3 1300X isto tako ima četiri jezgre i četiri threada, s time da je radni takt stavljen na 3.5 GHz (Turbo Core na 3.7 GHz) uz istu potrošnju energije od 65 watta i cache memoriju od 8 MB također pobjeđuje Intelov i5-2500K i čini ga potpuno zamjenjivim. Neki će reći- napokon.

 

usporedba ryzen 3 i i5

 

Ako niste zadovoljni sa svojim Intel i5-2500K – AMD Ryzen serija 3 je idealna za vas – i to uz puno nižu cijenu od očekivanog

AMD je svojom serijom 3 Ryzen procesora htio tržištu pokazati kako je moguće i izvedivo postići to da korisnici mogu imati i ”ovce i novce”, odnosno da mogu posjedovati kvalitetan procesor koji će moći savladavati sve moderne zahtjeve, ali uz pristupačnu cijenu. Intel je kada se govori o cijenama još uvijek miljama iznad AMD-a. Zbog čega je to tako i koji su razlozi toga što svaki novi (ili stari, kao što je 2500K model) Intelov model procesora treba koštati barem dvostruko više od AMD-ovih nije tema ovog članka.

Ako imate kojim slučajem Intelov 2500K model i htjeli biste adekvatnu zamjenu bez potrebe ulaganja prevelike svote novca- odaberite neki od dvojca iz AMD-ove Ryzen 3 serije. Ako želite nešto više, pokušajte sa Ryzen 5 serijom. No to je ipak neka druga kategorija. Bilo kako bilo, iako AMD nije uspio osvojiti tržište na način na koji je možda planirao, ono u čemu je svakako uspio je osvajanje dijela ”budget-friendly” tržišta ili onih kupaca kojima je pristupačnost cijene ipak važnija od količine jezgri i threadova.

Piše: A.M.

Komentiraj