Odlično opremljena i cjenovno pristupačna ploča namijenjena korištenju sa najnovijim AMD-ovim procesorima

Već se duže vremena nismo bavili pločama namijenjenim AMD-ovim FX procesorima, jer se zapravo ništa zanimljivo ni oko njih, ni oko procesora nije dešavalo. Ipak, jesenas je AMD predstavio neke nove modele, od kojih dva testiramo i u ovom broju, pa su proizvođači malo osvježili i ponudu matičnih ploča. U suštini su to one iste, dobro poznate 990FX ploče koje su sada dobile dodatke u obliku M.2 Gen2 utora kako bi održale korak s vremenom.

Za AMD-ove entuzijaste

Najjače ASRockove ploče nose ime poznatog profesionalnog gamera Fatal1ty-a, pa ih nalazimo i u AMD i u Intel segmentu. 990FX je „najjači“ AMD-ov chipset za FX procesore i logičan je odabir za sve naprednije korisnike i entuzijaste. Killer ploča dolazi u crno, crvenoj kombinaciji boja koja podsjeća na Asusovu ROG seriju. Izgled i raspored komponenata na ploči tako ocjenjujemo vrlo visokom ocjenom, i vjerujemo kako će biti popularna među kupcima.

Killer-ica donosi i neke zanimljivosti poput Hi-density naponskog priključka za procesor, 15 mikrona pozlatu na kontaktima za grafičke kartice, dodatni SLI/CFX priključka za napajanje, popularni Killer LAN, Purity zvuk i Fatal1ty port za miša.Jedinica napajanja dizajnirana je za overclocking, sa 8 + 2 faznim dizajnom, digitalnom naponskom kontrolom, Premium Gold kondenzatorima i kvalitetnim Glass Fabric PCB-om visoke gustoće. Ploča podržava maksimalno 64 GB radne memorije brzine do 2450MHz.

Opremljenost za pet

Sa strane proširivosti tu su tri PCIe 2.0 x16 slota od kojih dva rade u x16 brzini, a jedan u x4 s podrškom za Quad CFX i Quad SLI, te dva PCIe 2.0 x1 slota. Tu je i pet SATA 6Gbps portova, jedan M.2 gen 2 Socket 3, te sedam USB 3.0 i deset USB 2.0 portova.

Za mrežu se brine Qualcomm Atheros Killer E2200 gigabitni kontroler sa softverskom podrškom za prioritiziranje mrežnog prometa. Zvučne efekte osigurava Realtek ALC1150 čip, sa EMI zaštitnom maskom, izoliranim dijelom na PCB-u, diferencijalnim pojačalom i pojačalom za slušalice te DTS podrškom. Zvučne performanse su tako na vrlo visokoj razini za jedno integrirano rješenje i gameri će biti zadovoljni.

S ovom smo pločom paralelno testirali dva procesora – FX-8370e i FX-8320e, pri čemu se Killerica pokazala kao pouzdana i stabilna, s tek jednim problemom vezanim za BIOS (ploča bi se smrznula prilikom resetiranja iz Windowsa), što se lako može ispraviti novom revizijom. U svemu ostalom, pa i u overclockingu je bila vrlo stabilna.
UEFI sučelje, baš kao i softver su u zaostatku za konkurencijom i na tome ASRock još mora raditi. No, ukoliko tražite solidnu ploču, s dobrom opremom, visokim mogućnostima, dobrim OC potencijalom i po povoljnoj cijeni Killerica se nameće kao dobar izbor.Krešimir Matanović

SPECIFIKACIJE
Podrška za Socket AM3 i AM3+ procesore; podrška za 4x DIMM utora za DDR3 memoriju, maksimalnog kapaciteta 64GB, i maksimalne brzine 2450 MHz; 2x PCIe 2.0 x16; 1x PCIe 2.0 x4; 2x PCIe 2.0 x1; Gigabit LAN kontroler – Killer E2200; Realtek ALC1150 8-channel HD Audio, 5x SATA 6Gb/s; 1x M.2 PCIe; 7x USB3.0, 10x USB2.0; ATX Form Factor.

USTUPIO
M SAN Grupa, (01) 36 54 900
www.asrock.com

CIJENA Na upit

ZA
opremljenost, zvučni podsustav, mrežni podsustav, OC potencijal, performanse, cijena

PROTIV
problemi s BIOS-om, UEFI sučelje i softver još nisu na razini konkurencije.

OCJENA
3/5

Komentiraj