Dugo se čekao izlazak AMD Radeon RX 480 grafičke kartice za gamere, kao respektabilni odgovor NVIDIA paleti skupljih grafičkih kartica. Sa njenim izlaskom na tržište digla se velika prašina u svijetu gamera jer bi trebala nuditi mnogo toga po umjerenoj cijeni. AMD Radeon RX 480 je dostupna na Amazonu po cijeni od 200$ za verziju od 4 GB i 240$ za verziju od 8 GB, kod nas cu cijene nešto više, počinju od 1900kn. AMD je sa RX 480 pokazao da ima konja za trku tako da se nastavlja rat grafičkih kartica između AMD-a i Nvidie. Oba proizvođača nude grafičke kartice koje se baziraju na ogromnom skoku od dvije generacije u odnosu na ono na što smo naviknuti zadnjih nekoliko godina. Dobrodošli u budućnost.

najbolje-graficke-karticeI dok je Nvidia nastupila ‘silom i snagom’, i to sa svojom supersnažnom GeForce GTX 1080 (600$) i još snažnijom verzijom Nvidia GTX1080 Founders Edition (800$),  i nešto slabijom GTX 1070 (380$) osvojila svoje korisnike, AMD se odlučio na gerilski ‘način ratovanja’ te je odlučio osvojiti srca i želje svojih korisnika drugačijim pristupom, mnogo pristupačnijim pristupom. Radeon RX 480 je prva grafička kartica koja može ‘vrtjeti’ igre u VR-u bez potrebe izdvajanja ogromne količine novca (200$ je u usporedbi sa 600, složiti ćete se puno manje). Ono što jest podjednako impresivno jest činjenica da se radi o grafičkoj kartici od 200$ koja pruža izvrsno gamersko iskustvo na 1080p sa fantastičnim performansama na rezoluciji od 2560×1440. Ova grafička vrlo lako pobjeđuje grafičke kartice posljednje generacije kao što su Radeon 380 i Geforce 960.

amd-rx-480-usporedba
Zanimljiva usporedba performansi grafičkih kartica u odnosu na cijenu. AMD Radeon RX 480 je uvjerljivo pobjedio.

 

 

AMD Radeon RX 480: Upoznajte Polaris

Većina snage i pojačanja na ovu grafičkoj kartici dolazi iz Polarisa i njegovih novih jezgri, s kojima nas već šest mjeseci bombardiraju razno razni naslovi sa IT portala, kao što se sad šuška o slijedećoj AMD-ovoj generaciji Vega 10 grafičkih čipova. Sama industrija grafičkih kartica je zapela na jezgrama od 28nm koje se koriste još od davne 2011. godine, no nove grafičke kartice su preskočile generaciju od 20nm. Polaris jezgre su jezgre od 14nm, a zajedno sa svojom ”FinFET” tehnologijom čini da ti sićušni tranzistori rade još i bolje (Nvidia-ine nove grafičke imaju Pascal jezgre od 16nm koje isto tako imaju FinFET tranzistore).

rx-480
Četvrta generacija AMD-ovih čipova Polaris su napravljeni na 14nm tehnologiji..

Sa pomicanjem tehnologije na tranzistore od 14nm AMD-u omogućava stavljanje još više tehnologije u samu grafičku karticu. Kao što možete vidjeti u gornjoj tablici, Radeon RX 480 sadrži 2304 procesora, što je AMD-ov ekvivalent Nvidia-inoj CUDA tehnologiji jezgri, iako je praktično nemoguće usporediti ove dvije tehnologije jer se radi o dvijema različitim arhitekturama. Bivša AMD-ova perjanica Radeon R9 380 imala je 1792 procesora, a snažnija verzija- R9 380X imala je 2048. Broj jedinica se sa 28 na R9 380 na RX 480 povećao na 36.

Još jedna dobra stvar koju je AMD uspio popraviti jest brzina radnog takta. Predefinirana brzina Radeon RX 480 je 1266 MHz, sa osnovnom brzinom od 1120 MHz, dok se njezin prethodnik zadržao na 970 MHz. Ovo sve zajedno znači veliki skok u odnosu i na same performanse, što je naravno izvrsna vijest za sve gamere.

Za sve gamerske maratonce još jedna važna informacija u vezi Polarisa. Još neke dobre stvari i poboljšanja koja Polaris donosi su poboljšana geometrija, poboljšana učinkovitost shadera, nadograđena memorija, kompresija delta boja, itd.

AMD je u ovih 200$ uključio i povećanu RAM memoriju od 4Gb. Starije verzije. R9 380 i GeForce GTX 960 su bile verzije od 2 GB radne memorije (s time da su verzije od 4 GB kasnije postale isto tako dostupne). No, Radeon RX 480 je grafička kartica od 4 GB radne memorije, dok su verzije od 8 GB dostupne kod nas po cijeni od 2200kn, ili na Amazonu za 240$.

Radi se o tradicionalnoj GDDR5 memoriji, a ne o egzotičnoj širokopojasnoj memoriji koja se može pronaći u Radeon Fury seriji (ili pak novija GDDR5X memorija koja se može pronaći u Nvidia GTX 1070 i 1080 verzijama). S time što su odlučili ostati na GDDR5 memoriji isto tako je uvelike pomoglo AMD-u da zadrži svoju jako popularnu cijenu ove grafičke kartice.

Ono što je važno za istaknuti jest da postoje dvije verzije RX480 grafičke kartice koje su zaključane na dvije različite brzine memorije: model od 4 GB je zaključan na 7 Gbps, dok je model od 8 GB zaključan na 8 Gbps. AMD kaže da se specifikacije memorije mogu razlikovati, ovisno od partnerskih tvrtki s kojima AMD surađuje u proizvodnji svojih grafičkih kartica (kao što su Asus, Sapphire, VisionTek), ali da je 7 Gbps ipak minimum.

 

amd-rx-480-test
Obratite pozornost na to kako je PCB od Radeon RX 480 puno manji za razliku od prethodnih modela: stražnja trećina kartice je samo ventilator i pokrov.

 

Ako uzmemo u obzir ono što je AMD sve ‘natrpao’ u RX 480, od snage i brzine, pa do radne memorije, zaista je neobično vidjeti da je RX 480 ovakvih malih dimenzija. AMD Radeon RX 480 je dugačak samo 24cm, zajedno sa sustavom hlađenja koji uključuje grlo i jedan ventilator, sam PCB utor je tek 2cm duži od inačice na Radeon Nano grafičkoj kartici (a poznato je da Nano grafička kartica izvrsno štedi prostor u vašem računalu).

Radeon RX 480 pobjeđuje i Radeon Nano i Radeon Fury X čak i u pogledu stila, oponašajući njihov šarmantan vanjski izgled u već poznatom Radeon stilu, iako se u ruci sama RX 480 čini nešto ‘plastičnija’ i lakša. No, jedini puta kada ćete držati grafičku karticu u ruci jest prije nego što ju postavite na matičnu ploču. Radeon RX 480 izgleda nevjerojatno plosnato, slično kao i Nano i isto tako na stražnjoj strani ne piše koja je verzija.

grafička kartica AMD Radeon RX 480 recenzija

Ono što možete očekivati od ove grafičke kartice su i nevjerojatni vizualni efekti: Polaris podržava i dynamic range video i to zahvaljujući svojim HDMI 2.0b i DisplayPort 1.3/1.4 utorima.

AMD RX 480 performanse

Ovi novi, otmjeni Display utori podržavaju refresh videa do 120 Hz-a i to na 4K rezoluciji ili do 60 Hz-a na 5K rezoluciji. DVI način spajanja nije uključen, baš kao ni na Fury karticama, no ako još uvijek koristite DVI monitor, nema razloga za strah. Mnoge nadolazeće verzije  još uvijek dolaze sa DVI utorom, no usprkos tomu što je on još uvijek prisutan, prvom prilikom promijenite monitor na puno bolji HDMI/Display Port.

amd rx 480 rezolucije

Da nije samo gaming u pitanju, Radeon RX 480 nam dolazi jači i na polju editiranja vide-a. Kada govorimo o zahtjevnijim procesima video editiranja i dekodiranja onda je važno za reći da je Polaris GPU puno snažniji od bilo kojeg prethodnika iz obitelji AMD, i možete ga lako korisiti i u te svrhe.

amd-rx-480-video

amd-rx-480-cijena
Polarisov čip je dovoljno snažan i za poslove editiranja vide-a

Sama video kartica troši 150 watta struje i to kroz utora za struju od 6 utičnica koje se nalaze na rubu. Nvidia-ina GTX 1070 troši isto toliko struje, ali kroz konektor od 8 utičnica i to radi olakšavanja ‘overcloakanja’ same grafičke kartice.

 

Zaključak

Sve u svemu, AMD je ponovno dokazao da je glavni igrač kad je u pitanju povoljna kupovina i to je nedvosmisleno dokazao i sa Radeon RX 480 grafičkom karticom. Ova kartica je gamerski optimizirana iako je zbog svoje snage može primjeniti i u druge svrhe poput video produkcije. Radeon RX 480 postiže 60 fps na 1080p sa lakoćom, a nije loša niti na rezolucijama od 1440p. Uz mogućnost i 120 fps kod FreeSync monitora, vaše iskustvo igranja će biti glatko i tečno i sa najzahtjevnijim naslovima. Odlična kartica za full HD igranje uz prihvatljivu cijenu u odnosu na konkurenciju.

 

USTUPIO: Microline

CIJENA: 4GB 1900kn, 8Gb 2200kn

ZA:

  • Izvrsne performanse na 1080p
  • Vrlo dobre performanse na 1440p
  • Najjeftinija VR grafička kartica na tržištu

 

PROTIV:

  • Pomalo glasna kada je pod velikim opterećenjem
  • Nije puno brža od GTX 970

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here