Prva dva Zena će biti 8-jezgreni desktop procesor “Summit Ridge” i 32-jezgreni čip za servere “Naples”.

 

AMD je konačno otkrio svoju Zen mikroarhitekturu, sa parom procesora koji bi mogli vratiti kompaniju u izjednačenu borbu s Intelom.

AMD-Zen_Summit-Ridge

 

AMD kaže kako se njihov Summit Ridge CPU, koji cilja na stolna računala visokih performansi, sastoji od osam jezgri i donosi SMT tehnologiju koja mu daje 16 jedinica procesorske snage. Summit Ridge će izaći u Q1 2017, iako bi nekoliko čipova moglo izaći i prije. Drugi čip za servere, kodnog imena Naples, donosi zapanjujuće 32 jezgre sa SMT-om, što im daje 64 jedinica po CPU. SMT je sličan Intelovoj Hyper-Threading tehnologiji koja dijeli jednu jezgru na dvije virtualne jezgre za bolju učinkovitost.

amd naples

 

Kako bi dokazali da je Zen vrijedan pažnje, AMDovi služebenici su nedavno demonstrirali kako osmojezgreni Zen može raditi jednako brzo kao i Intelov najnoviji osmojezgreni desktop Core i7 čip.

Zašto je to važno? Dosad su neki sumnjali kako bi Zen mogao ispasti slabijim nego što je najavljeno. Nedavno objavljena mjerenja pokazivala su da nije ništa bolji od Intelovog Haswella izdanog pred više od dvije godine. Ako druga testiranja potvrde AMDovu demonstraciju, čini se kako Zen stoji uz bok s novim Broadwell-E. Ako se AMD drži svojih obećanja, to su odlične vijesti za kompaniju, kao i za krajnje potrošače.

Kad se čipovi usporede, stvari se čine bržima

Na demonstraciji je korištena višeslojna aplikacija “Blender” na dva jednako konfigurirana osobna računala. Jedno je sadržavalo testni uzorak Summit Ridge čipa, a drugo novi Intelov Broadwell-E Core i7-6900K CPU. I dok je Core i7-6900K mogao dostići i do 4 GHz na nekim zadacima, AMD je provodio test s oba CPU-a čvrsto usidrena na 3 GHz.

Ova metodologija se nekima može činiti neuobičajenom, ali uspoređivanje čipova na istim konfiguracijama pomaže otkriti njihove učinkovitosti. Provođenje testa na taj način isto tako pomaže AMD-u zaštititi konačnu brzinu čipova namijenjenih prodaji. U demo nastupu, koji je izveden samo jednom, Zen je završio za dlaku ispred Broadwell-E Core i7-6900K čipa.

Ovo je samo jedan test na novom Zenu, i pod AMD-ovim vodstvom. Ipak, znakovito je  da bi Zen generacija mogla vratiti AMD u utrku procesora, koja je već duže vrijeme kaskala za Intelom.

Demonstracija je premašila očekivanja publike. „Ovo je najuzbudljiviji AMDov procesor izdan u zadnjih deset godina“, rekao je Kevin Krewell, glavni analitičar u Tirias Research, koji je prisustvovao događaju. „Zaista su pogodili u sridu s ovim proizvodom.“

AMDov Zen će pristajati novoj AM4 soket matičnoj ploči i čini se da će podržavati dvokanalni DDR4.

 

Performansi, obrada i učinkovitost

Prijašnje višeslojne arhitekture procesora kod Bulldozer-a i Piledriver-a su nestale, da bi se zamjenile novom Zen arhitekturom procesora sa SMT podrškom. Čip je proizveden kod bratske kompanije Global Foundries, na 14 nm, pomoću FinFet tehnologije.

amd zen

 

AMDov predstavnik Mark Papermaster kazao je kako Zenova jezgra unapređuje performanse, obradu i učinkovitost. Papermaster kaže da Zen ima novu, veoma kvalitetnu keš predmemoriju, poboljšani “prefetcher” i potpuno redizajnirani “branch prediction unit”.

To je velika stvar za AMD, i Papermaster nam je to pokazao. „Uzbuđeni smo što vam možemo kazati kako smo u potpunosti potvrdili naša dostignuća u učinkovitosti čipa“. Mark obećaje i da se AMD tek zagrijava i da se mogu očekivati daljnji proizvodi iz nove AMD-ove kuhinje. „Vratili smo se u igru”. “Osobno mi je veoma drago što vam mogu kazati da smo mi stvorili ove performanse i naš razvojni tim neće stati na tome, sada su u punoj brzini, već razvijaju dizajni nove generacije.“

Summit Ridge čipovi su zapravo SoC-ovi i podržavati će DDR4, USB 3.1 10Gbps, NVMe, SATA Express i PCIe 3.0. Drugi detalji o Summit Ridge kao što su dimenzije matrice, broj tranzistora i termalnih jedinica još nisu objavljeni.

Naples donosi 32 jezgre i 128 threadova

I ne radi se samo o stolnim računalima. AMD je zagolicao publiku i demonstracijom Naples SoC-a koji se fokusira na servera, a pogonjen je sustavom dual procesora. Sa svakim Naples pakiranjem dobivate 32 jezgre i SMT, što znači da bi server s Naplesom stvarao 128 threadova snage procesora.

Službenici kažu da će se Zen nastaviti razvijati, novi čipovi će se prilagoditi i za laptope tokom slijedeće godine. Ali prvo AMD mora desktop i server Zen čipove pustiti u prodaju.

amd zen neples

Desktop orijentirani Summit Ridge se očekuje na policama trgovina u prvoj četvrtini 2017., što je zapravo blizu, u isto vrijeme bi se trebao pjaviti i Naples za servere.
“Rekla sam vam da najbolje tek dolazi”, kaže izvršna direktorica AMD-a Lisa Su. “Sljedećih 12 mjeseci biti će još uzbudljivije.”

AMD je obećao pred više od godinu dana kako bi novi Zenov CPU dizajn trebao biti 40% brži od prijašnjih čipova, i kako se čini izgleda da su to i postigli. Zbog svega ovoga netreba žuriti sa kupovinom procesora, jer ni Intel ne spava. Ove vijesti oko AMD-a nas jako vesele jer bi rat u procesorima mogao donijeti mnogo novih tehnoloških poboljašanja i napretka na opće zadovoljstvo svih nas. Držimo palčeve AMD-u da se vrate u utrku i razvesele nas sa novim procesorima koji su tradicionalno bili i prihvatljivije cijene pa stoga i vrlo popularni kod nas.

Piše: S.M.


Komentiraj