Najnovije glasine tvrde da AMD i NVIDIA pripremaju proizvodnju grafičkih kartica posebno namijenjenih za proizvodnju kriptovaluta poput bitcoina. Naime u posljednje vrijeme AMD i NVIDIA suočavaju se s problemom zaliha svojih snažnijih i energetski štedljivijih grafičkih kartica zahvaljujući rastućoj popularnosti “rudarstva” kriptovaluta.

Kako bi zadovoljili zahtjeve za takvim rješenjima i spriječili nestašice grafičkih kartica za obične korisnike, AMD i NVIDIA planiraju objaviti posebna izdanja svojih popularnih grafičkih kartica namijenjenih posebno za proizvodnju kriptovaluta.

Tako doznajemo iz neslužbenih izvora da je NVIDIA najavila da pokreće GeForce GTX 1060 s GP106-100 GPU, posebno prilagođeno izdanje za kriptovalute. Ova kartica će biti bez dodatnih priključaka za monitore i najvjerojatnije nez podrške za gaming.

Prema neslužbenim izvorima, ove kartice, za razliku od uobičajenih verzija grafičkih kartica, imale bi samo 90 dana jamstva. Međutim dobra vijest je, da će ove karte biti i jeftinije od istih modela za normalnu uporabu, tj. gaming verzija.

Ove će se kartice prodavati putem partnera. AMD također planira plasirati i Polaris modele prilagođene za proizvodnju kripto valuta, ali detalji oko specifikacija još uvijek nisu poznati.

Piše: D.Ž.

Komentiraj