Piše: Marin Ujdur

Nakon fijaska s prvim procesorima temeljenim na arhitekturi Bulldozer iz AMD-a se s nestrpljenjem iščekivala vijest o novoj poboljšanoj verziji Bulldozera. Iako se raznim zakrpama pokušalo doskočiti relativno lošim performansama, bilo je samo pitanje vremena kada će AMD na tržište izbaciti izvedbu koja bi trebala donijeti toliko očekivani osjetan pomak na bolje. Tako je stigao Piledriver koji bi trebao vratiti AMD u igru na polju high-end desktop procesora gdje već neko vrijeme nedodirljivo vlada Intel. Zaista bilo bi i vrijeme da se u AMD-u probude i Intelu zaprijete ne cijenom već performansama. No jesu li u tome i uspjeli?

Pomak nabolje?

Na papiru stvari izgledaju vrlo slično prijašnjoj seriji. I dalje se radi o 32 nm SOI proizvodnom procesu, zadržala se modularna struktura kao i količine cache memorija, a TDP najsnažnijeg procesora u ponudi, modela FX-8350, i dalje iznosi dosta visokih 125 vata. No radilo se na finom podešavanju instrukcija kako bi se postigla veća efikasnost, a time i blagi porast krajnjih performansi procesora.
Kao što smo već rekli i dalje se koristi modularna izvedba pri čemu svaki modul ima dvije jezgre koje pak posjeduju zasebnu Integer jedinicu kao i Level 1 cache, dok međusobno dijele Floating point jedinicu i Level 2 cache memoriju. Tako primjerice testni primjerak AMD-ova FX-8350 procesora sadrži četiri opisana modula s ukupno osam jezgri. Također je ostao prisutan i integrirani DDR3 memorijski kontroler koji se nije mijenjao te još uvijek nudi podršku za DDR3 memoriju radnog takta do 1866 MHz, te radnog napona od 1,5 V.
Zadržana je i kompatibilnost s postojećim AM3+ socketom što će se zasigurno svidjeti korisnicima koji već posjeduju AM3+ matičnu ploču a žele kupiti novu seriju AMD-ovih procesora.

Memorijska propusnost i dalje je dosta niska u odnosu na rezultate Intelovih memorijskih kontrolera

Overclockirani Bulldozer

Imali smo prilike isprobati trenutno najsnažniji model, osamjezgreni FX-8350 čiji je tvornički radni takt postavljen na visokih 4 GHz, uz moguće povećanje do 4,2 GHz. Ovako visok radni takt u startu mu daje prednost pred starijim modelom stoga nije čudo da je na tvorničkim postavkama postigao osjetno bolje rezultate. No visok radni takt za sobom povlači i neke nedostatke. Kako se ovdje radi o već vremešnom 32-nanometarskom proizvodnom procesu radni su naponi dosta visoki. Tako se radni napon ovog procesora na tvorničkih 4,0-4,2 GHz penje i do 1,4 V što ujedno znači povišenu potrošnju energije, ali i osjetno zagrijavanje. Po tom pitanji Intelu veliku prednost omogućava noviji 22-nanometarski proces.

Uz osrednje zračno hlađenje uspjeli smo doseći posve stabilnih 4,5 GHz uz blago podizanje radnoga napona a da pri tome temperature ne prelaze 60°C

Stoga preporučujemo da uz AMD FX-8350 kupite i kvalitetan hladnjak koje će vam omogućiti efikasno hlađenje, a ako planirate overclockirati biti će vam potrebno neko skuplje zračno hlađenje visoke klase ili pak vodeno hlađenje. Na našem testu hladili smo ga osrednjim zračnim hladnjakom s četiri heatpipea i dva ventilatora promjera 92 mm. Na tvorničkim postavkama temperature su se kretale između 40 i 60 °C no čim bi podigli radni napon i radni takt temperature bi rasle i preko 80 °C što nikako nije poželjno.

Doslegli smo i radni takt 5,0GHz no kako bi zadržali stabilan rad potrebno je investirati u osjetno skuplje hlađenje a i potrošnja energije u tim situacijama nije zanemariva

Poboljšane performanse i povećana potrošnja

Performanse su ipak nešto bolje u odnosu na prve verzije Bulldozera, no i dalje je to osjetno slabije od Intelovih Core i7 procesora. Naravno sad će mnogi reći kako se cijenom ovaj procesor nadmeće s procesorima Core i5 što je istina. I u tom slučaju ovaj se AMD u pojedinim aplikacijama,poput onih koje mogu iskoristiti sve dostupne jezgre, čini kao bolji odabir dok je u drugima nešto lošiji. No ipak morate uzeti u obzir kako je Core i5 četverojezgreni procesor dok AMD FX-8350 na raspolaganju ima osam jezgri te je po tom pitanju ipak bliži procesorima Core i7.

Mjesto gdje se FX-8350 pokazuje kao solidan odabir aplikacije su koje mogu iskoristiti potencijal većeg broja jezgri

No bez obzira u koju ga grupu svrstali i s kojim ga Intelovim rivalom usporedili po jednoj stavci ovaj procesor gubi u svakom slučaju. Potrošnja energije nešto je što i dalje nisu ispravili te i dalje predstavlja velik problem. I dok je naš stroj s Core i5 3570K pod punim opterećenjem povukao oko 140 vata, a s Core i7 3770K oko 150 vata, računalo s posve opterećenim AMD FX-8350 povuklo je i do 250 vata što je ogromna razlika. Ista postaje još izraženija ako se krene s podizanjem radnog napona i radnog takta. Računalo s Intelovim Core i7 3770K na 4,5 GHz trošilo je tek 190 vata dok je računalo s FX-8350 na 4,5 GHz trošilo i do 345 vata.
Kako god bilo i dalje čekamo da se AMD razbudi i pripremi nov procesor koji će u svakom pogledu moći konkurirati ako ne i nadmašiti Intelove uzdanice i to bez da ih prodaje za kikiriki na granici isplativosti.

 

Rezultati testiranja

 

Testna konfiguracija:
Asus CrossHair V Formula-Z, 2x 8GB DDR3 1600, AMD Radeon HD 6970, 2TB WD Black SATA3, Thermaltake ToughpowerGrand 1050W, Windows 7 x64 SP1

 

3DMark 11

 

 

AIDA64

Memory Benchmark

 

 

Cinebench R10

 

 

x264 720p

 

 

7-zip

 

 

AvP

 

 

DiRT3

 

 

Potrošnja računala

Izmjerena potrošnja računala s posve optrećenim procesorom (Prime95)

 

 

 

 

 

SPECIFIKACIJE
AM3+, Piledriver arhitektura, 32 nm proizvodni proces, osam jezgri, radni takt 4,0 GHz (do 4,2 GHz uz Turbo), 2,2 GHz HyperTransport, 4x 2 MB L2 cache, 8 MB L3 cache, integrirani DDR3 memorijski kontroler, otključani množitelj, TDP 125 W

USTUPIO
AMD
www.amd.com

CIJENA
oko  1600 kuna (na našem tržištu)
195 dolara (preporučena)

 

Komentiraj