Ovaj APU iz AMD-ove kuhinje, zbunjuje mnoge. Razlog tome je njihovo interno imenovanje proizvoda pri čemu su s Kaverija prešli na Godavari, a zapravo se arhitekturalno nije desilo ništa značajnije.

amd-godavari

 

Godavari procesor

Tako je ovaj A10-7870K, prethodno poznat pod imenom Godavari, samo maleni “refresh” Kaveria i ne donosi nikakve osobite promjene. 7850K je kao što znamo imao 4 CPU (Steamroller) i 8 GPU „jezgri“, bio je otključanog množitelja a osnovni takt je bio 3.7 GHz. Pri Turbo načini rada je radio na okruglih 4 GHz, te je imao 4MB L2 memorije i brzinu grafičke jezgre od 720 MHz.

A10-7870K s druge strane ima potpuno isti arhitekturalni raspored samo su mu taktovi i radni napon nešto podignuti. Tako je osnovna frekvencija CPU jezgri sada 3.9 GHz, a Turbo takt iznosi 4.1 GHz. GPU pak radi na 866 MHz. Podrška za DDR3 memoriju staje na 2133 MHz, no to je moguće uz specijalni memorijski profil podići na 2400 MHz. Brzina memorije je kao što znamo vrlo značajna, jer direktno utječe na performanse integriranog grafičkog procesora.

Baš kao i stari modeli, i novi podržava značajke HSA, te tehnologije FreeSync, DirectX 12 i Mantle. Sve ploče bazirane na A58, A68H, A78 i A88X chpsetima podržavaju novi APU uz nadogradnju BIOS-a. Kao i do sada 7870K podržava i DualGraphics konfiguracije s odabranim grafičkim karticama.

Osim na osnovnim brzinama, APU smo isprobali i u overclockingu. Odvojeno smo najprije došli do maksimalnog takta za GPU koji je iznosio 1042 MHz pri naponu od 1.55V za što je potrebno osigurati odličan hladnjak (mi smo koristili Noctuin D15). Nakon maksimuma grafike krenuli smo s CPU-om i zaustavili se na stabilnih 4.8 GHz pri istih 1.55V. Time je maleni APU pokazao odlične overclocking sposobnosti, ali ga je potrebno pošteno ohladiti.

Već viđeno

Što se općenitih performansi tiče, jasno je kako se APU više kupuje zbog grafičkih nego CPU mogućnosti, pa je tako i s ovim. Sasvim se solidno možemo igrati na rezoluciji od 1680×1050 piksela i to ne samo one starije, već i neke novije naslove s naravno smanjenom razinom grafičkih detalja.

PROCESOR AMD A10-7870K

 

Tako je jedna stvar jasna, ako nabavljate sistem s integriranom grafikom i bitne su vam grafičke performanse tada birajte APU-e, ukoliko su vam ipak znatno važnije performanse glavnog procesora birajte nešto iz Intelove ponude.

AMD A10-7870K

 

A10-7870K je zaokružen proizvod koji će ponuditi solidne performanse i koji kako smo iz testova vidjeli zahtijeva vrlo brzu radnu memoriju kako bi grafika dala svoj maksimum. Ipak, na kraju moramo spomenuti kako se zbog povećanog radnog napona i dosta zagrijava, kako kupac mora nabaviti kvalitetniji hladnjak od onoga koji dolazi tvornički, kako i dalje nema zadovoljavajuće CPU performanse, te kako ne donosi ništa novo u odnosu na A10-7850K.

SPECIFIKACIJE
socket FM2/ FM2+, 4-jezgreni procesor (2 modula, po dvije integer jezgre smještene u jednom modulu), šest GPU jezgri (384 shadera), Osnovni radni takt: 3.7GHz, Turbo takt: 4.1GHz, TDP: 95W

USTUPIO: AMD, www.amd.com

CIJENA oko 1000 kn

ZA: solidan overclockerske mogućnosti, solidne grafičke performanse.

PROTIV: slabije performanse glavnog procesora, zagrijavanje zbog visokog napona

OCJENA: 3/5

Piše: K.M.

Komentiraj