Već se duže vrijeme najavljuje projektu Xbox Scorpio koji bi trebau uzdrmati svijet igračih konzola i napokon smo dočekali i službeno predstavljanje XBOX ONE X. Nekoga bi moglo zbuniti što se spominje i naziv Scorpio, ali to je kodno ime pod kojim je konzola razvijana, pravo ime će biti XBOX ONE X.

Dosta se polemike vodilo po raznim forumima oko samog imena konzole. Jer ovaj dodatak X može poslati kupcima i krivu poruku, da se radi samo o nadogradnji XBOX ONE konzole, a ne o potpuno novoj konzoli na kojoj se radilo pune tri godine. Svima nam je ovaj Scorpio nekako prirasao srcu. Čak su se vodile i polemike koje ime je gore za konzolu “Wii U ili Xbox One?”.

No stavimo na stranu ime, bilo da je riječ o novoj grafičkoj kartici, high-end procesoru ili novoj konzoli, nove tehnologije i novi uređaji guraju industriju naprijed.

 

 

Predstavljanje nove video konzole Xbox Scorpio svakako će razveseliti mnoge ljubitelje video igrica. Xbox One X dolazi sa pompoznima najavama: “Izgubite se u svjetovima izrađenim za istinsko 4K igranje, gdje se akcija dešava na pravih 2160p. Uživajte u sjajnim grafičkim detaljima u svjetlima, sjenama i refleksijama s visokim dinamičkim rasponom i širokim spektrom boja. Iskusite vrhunski zvuk koji vas stavlja u centar 3D zvuka.

Snimajte svoje video isječke u 4K rezoluciji na brzih 60fpsa. Sa 6 TFLOPa procesorske snage i GDDR5 grafičkom memorijom od čak 12GB (za usporedbu stariji XBOX i PS konzole imaju 8GB), Xbox One X je 40% snažniji od bilo koje druge konzole na tržištu.” Ovjde se pretpostavljamo misli na PS4 Pro, jer usporedimo li sa ostalim konzolama na tržištu PS4 Pro ima 4.2 teraflopa, standardni Xbox One ima 1.31 teraflopa, a standardni PlayStation 4 ima 1.84 teraflopa.

 

 

U svakom slučaju novi Xbox One X djeluje impresivno, uz moćnu grafiku i snažan procesor neće nitkoga ostaviti ravnodušnim. Za grafiku i procesor je tradicionalno zadužen AMD, a po svemu sudeći u konzolu je natrpano podosta hadrvera. To je svakako veliki korak naprijed u industriji konzola, koji omogućuje stvarateljima igara da razviju još ljepše vizualne scene na igricama, koje će izgledati bolje i oku biti ugodnije.

Projekt Xbox Scorpio specifikacije:

  • CPU: Osam x86 jezgri na taktu od 2.3GHz
  • GPU: 40 compute units na 1,172MHz
  • 12 GB DDR5 RAM-a koji radi na 6,8 GHz
  • Memorijski bandwidth: 326GB/s
  • Tvrdi disk: 1TB (2,5 inčni)
  • Optički pogon: 4K UHD Blu-ray

Više detalja o XBOX ONE X konzoli možete pronaći i na službenim stranicama ovdje.

Sve će to biti dostupno za malo veću cijenu od sadašnjih high-end konzola, tj. za 499 dolara. Nažalost za kupovinu ćemo se još morati strpiti, jer će konzola krenuti u prodaju početkom studenog ove godine, točnije 07.11.2017.

Piše: D.Ž.

Komentiraj