Nintendo se pridružio sa novom verzijom NES mini, već najavljenim konzolama poput PS 4 pro, za nadolazeće blagdane za svoje fanove. Video u retro stilu nedavno objavljen, vizualno demonstrira tri nove značajke NES Minija.

Najvažnija stvar kod igranja video igrica je opcija spremanja igre, Nintendo ih naziva mjestima zaustavljanja igre. Oni koji koriste emulatore ili virtualne konzole znat će za ovaj pojam. Ukratko, možete spremiti igricu u bilo kojem trenutku, u zraku nakon skoka, odmah prije borbe sa najvećim suparnikom, prije otvaranja nasumične škrinje itd. Onda možete ponovno početi ako umrete, dobijete loše stvari u škrinji ili ponovno želite igrati neki dio igrice.

nes-mini-cijena

Novi video pokazuje da će svaka igra dobiti četiri slota za zaustavljanje igre, u koji možete staviti screenshot igrice gdje ste stali. Siguran sam da će to mnogima pomoći, no druge dvije značajke su isključivo za perfekcioniste i geekove. Kao prvo, postoji opcija za prebacivanje  između 50Hz i 60Hz ovisno koji trebate.

Sljedeće je na redu prikaz na ekranu. NES se gotovo uvijek igrao na CRT televiziji u 4:3 prikazu, preko nečeg poput RF adaptera ili možda RCA adaptera. Međutim, izlaz NES-a nije baš 4:3 (otprilike 256x240px) prikaz, tako da će pikseli biti rastegnuti, tj. ne baš kvadratičasti kao što su na ekranu preko kojeg ovo čitate. Ovo u kombinaciji s lošim video signalom putem kablova te prirodno analogni izgled CRT-a daju NES igricama poseban i prepoznatljiv izgled.

NES Mini imat će tri načina prikaza:

.

  • Savršeni pikseli, prikazuje grafiku s kvadratičastim pikselima, isto kao što ih i NES reproducira. Istini za volju to je idealan format, no nekim starim Nintendo igračima bit će čudno. Zato jer je uži, daljine će se činiti kraćima a kretanje sporijim- vjerujte mi, ljudi zamijete ovakve stvari.
  • 4:3, koji razvlači sliku do proporcija s kojima ste upoznati na vašem starom televizoru. Vrijedno je napomenuti da će ovo samo po sebi malo zamutiti sliku.
  • CRT filter, koji simulira vizualno sliku koju biste vidjeli na starom analognom CRT televizoru.

 

nes-mini
Pixel perfect
nes-mini
4:3
sa CRT filterom
sa CRT filterom

Koji ćete koristiti stvar je vašeg izbora.

Zvuči suludo, ali stariji igrači su uživali na svoj način u svim nedostacima grafike u prijašnjim modelima Nintenda, i kladim se da su programeri iz Nintenda htjeli još više zrnatosti ubaciti na čisti digitalni video signal za prikaz na NES Mini-u. Samo zbog toga da vrate uspomene i starijim igračima koji su se navikli na takav nintendo.

Još jedna nova vijest: Japan će dobiti svoju vlastitu verziju konzole, no ličit će na nintendov originalni Famicom mini, sa žičanim kontrolerima i malo drugačijim izborom igrica.

Oba će biti uskoro dostupna: NES Mini 11. studenog za 60 dolara, a Famicomov Mini će biti dostupan u isto vrijeme za isti iznos, no samo u jenima.

Piše: A.K.

Komentiraj