Godina je 2017., odnosno već smo prešli polovicu iste i postavlja se pitanje – isplati li se danas kupiti PlayStation 4 ili ne? Na mnogim IT portalima se “najavljuje” petica (zapravo više spekulira), a datum izlaska je naravno nepoznanica mada mnogi spekuliraju da bi se mogla na tržišu pojaviti negdje 2019.-te godine.

Iako je Sony do nedavno imao politiku da jednu konzolu drži godinama na tržištu kako bi se “investicija” kupcima isplatila, odjednom su promijenili politiku sa dotičnom konzolom. Nakon četvorke, pojavile su se Slim i Pro verzija, pa je pitanje što je slijedeće? Točnije, pitanje je u što uložiti novac, a da konzola ne zastari za godinu dana.

Ista stvar je sa računalom. Kada složite gejmersku kantu, očekujete da na njoj igrate igre barem 4-5 godina (pa i sa smanjenom grafikom i efektima nakon nekog vremena). Zato smo u ovom tekstu pokušali odgovoriti na pitanje iz naslova ovog teksta.

 

PlayStation 4

Sony je predvodnik u proizvodnji konzola još od davne 1994.-e godine. Sjećamo se svi njihove prve legendarne konzole koju smo svi imali, a sada, 20 i nešto godina kasnije su i dalje među vodećima. Barem ako je suditi po broju prodanih konzola, a i po broju AAA naslova naspram drugih konzola. Sony sam je mnogo puta rekao da oni koji vole igre na konzolama trebaju odabrati PS4 jer nema bolje konzole.

Teško je reći da li je to istina ili ne (op.a. Ista besmislena rasprava kao i Android vs. iPhone … i slične rasprave), ali činjenica je da su hardverski napravili odličnu stvar, da imaju hrpu ekskluzivnih naslova koji su dostupni samo na PS4 ili prvo dođu na ovu konzolu, a onda na ostale,  imaju odličnu online podršku i još mnogo toga.

 

No, moramo reći da je ovo možda najbolja godina za vlasnike PlayStationa 4. Ove godine izlaze ekskluzivni naslovi, a neki od njih su već i na tržištu – Nier, Automata, Bloodborne, Zero Dawn, Uncharted 4, Until Dawn, Spiderman

Teoretski – odgovor na pitanje da li je sada dobro vrijeme za kupnju PS-a 4 je – “da”. Ova godina vrvi dobrim naslovima, mnogi naslovi su najavljeni za kraj ove i početak iduće godine, a dok se pojavi PS5 u Hrvatskoj proći će još najmanje dvije i pol, tri godine. Cijena konzole je relativno niska, a polovne modele sa garancijom možete dobiti za cca. 2000 kuna. Nije loše, zar ne? Ni novi uređaji nisu puno skuplji i na akcijama ih možete kupiti za spomenutu cijenu.

Ono što je “loše” kod PS-a 4 je što su nove igre užasno skupe (300-400 kuna) i morate ih imati original da biste ih uopće mogli igrati, posebice ako su online igre. Jednostavno nema načina da zaobiđete ovu prepreku. Ako vam to nije problem, ne vidimo niti jedan drugi razlog zašto ne kupiti PS4. Da ne govorimo da na njemu možete igrati fenomenalni remake Crash Bandicoota N. SANE Trilogy. Mi smo ga probali i više smo nego oduševljeni.

 

Koju varijantu PS-a kupiti?

 

 

Postavlja se pitanje koji PS4 kupiti – originalni, Slim ili Pro ediciju? Naravno, original je najjeftiniji, zatim ide Slim i Pro varijanta. Što se dimenzija tiče, slim je najmanji, odnosno najtanji, a zatim ide original PS4 i Pro no sve je to u par centimetara.

Što se tiče hardverskog dijela, sve tri varijante imaju isti CPU (AMD Jaguar 8-core), ali se Pro razlikuje od Slim i original verzije u GPU-u. Ima gotovo duplo jaču grafiku što nije zanemarivo.

No, i cijena je cca. 100 eura veća. Što se ostalih stvari tiče, storage im varira od 500 GB do 1 TB (pro verzija ima samo 1 TB), Pro i Slim verzije imaju optički izlaz dok original nema, Pro verzija ima HDMI 2.0, dok ostali nemaju, te ima podržanu 4K rezoluciju. Ostale sitnice su zanemarive. Mi bismo svakako uzeli Pro verziju da sada kupujemo PS4, ali ni ostala dva modela nisu loša. Dapače – za većinu “casual” gejmera su i više nego dovoljne.

 

Piše: B.P.

Komentiraj