Dok se 2016. godina polako bliži svome kraju, kao i u prošloj i u ovoj godini imali smo priliku odigrati neke stvarno dobre naslove za Android, koji su se zaista imali čime pohvaliti. U ovome članku ćemo nešto reći o našem izboru pet najboljih igara za 2016. godinu.

Prije nego što smo pronašli naših Top 5 htjeli smo vidjeti kako razmišljaju igrači, je li cijena pravi pokazatelj kvalitete neke igre te naravno kakva je igra s obzirom na njezinu igrivost, originalnost, ‘zaraznost’ i ostale čimbenike koje odvajaju dobre igre od onih koje ne bismo htjeli skinuti niti pod koju cijenu.

Pa krenimo.

 

pokemon go

1.    Pokemon Go

Pokemon Go je igrica koja je prvo bila dostupna samo u nekim dijelovima svijeta (SAD, Japan) da bi tek kasnije bila dostupna i u Europi. O čemu se radi? Mislim da ne postoji igrač, gamer koji nije barem čuo za Pokemone. Mala čudovišta (koja ”moraš skupit’ sve”) koja je potrebno uloviti Poke loptom, treneri, borbe, treniranje i unaprijeđivanje (leveliranje) likova i/ili Pokemona su često puta bili jezgra svake Pokemon igre.

Pokemon Go je nešto drugačiji što se ovoga tiče. Mislim, i dalje je tu treniranje Pokemona i trenera i njihovo leveliranje samo što se to sada radi malo drugačije, ali počnimo od početka.

Prvo što trebate napraviti prije nego što počnete ‘zapravo’ igrati je kreiranje avatara, odnosno lika s kojim ćete igrati igru. Nakon odabira spola, odjeće i izgleda spremni ste za avanturu postajanja najboljeg Pokemon trenera na svijetu! Sama karta svijeta je zaista velika, no ono što treba napomenuti su dvije stvari: to da Pokemon Go koristi vaš mobitel na način da kada se vi krećete i vaš lik napreduje i kreće se kroz svijet i to da u Pokemon Go svojetu postoje neke važne ‘zgrade’ kao što su Poke Stops (nešto kao kafići i restorani) i Poke Gyms (dvorane u kojima ćete se boriti s drugim trenerima za prevlast).

Ovaj pristup igri se pokazao definitivno kao pun pogodak i tome smo mogli svjedočiti proteklih mjeseci čak i u mnogim medijima koji su nerijetko pisali kako ljudi zbog Pokemon Go igrice recimo voze bicikl i drže mobitel u jednoj ruci samo da bi ”pronašli Pokemona kojeg traže”.

pokemon go igrica

 

Sam lov na Pokemone je jednostavan: nakon što ugledate Pokemona izvadite svoju Poke loptu (koje se razlikuju po kvaliteti- kvalitetnije vam omogućavaju lakše hvatanje Pokemona) i povučete na zaslonu svog mobitela u smjeru gdje je Pokemon. Leveliranje je nešto drugačije; za leveliranje svakog Pokemona potrebni su određeni predmeti, no o tome kao i o drugim detaljima nema potrebe sada govoriti.

Zaista nije iznenađenje da je Pokemon Go u vrlo kratkom vremenu postao hit. Igrica je šarena, vesela, hvatanje, treniranje Pokemona te borba s ostalim trenerima iz drugih klanova… sve u svemu izgleda dosta zanimljivo, igrivo i iako se čini da ne postoji više ništa novog što se moglo ‘otkriti’ u vezi Pokemona, Pokemon Go pruža zaista velik broj noviteta.

Ono što isto tako treba navesti jest da su minimalni uvjeti za igranje igre Android KitKat 4.4 operativni sustav, kao i 2 GB radne memorije (gotovo svaki četverojezgreni procesor može proći), što znači da igra ulazi u skupinu onih zahtjevnijih. Isto tako da biste mogli igrati igru trebate stalno biti spojeni na internet (što opet znači i povećanu potrošnju baterije). No sve u svemu, Pokemnon Go se s punim pravom našla na našem popisu Top 5 najboljih igara za Android za 2016. godinu.

Asphalt Xtreme Offroad Racing

2.    Asphalt Xtreme Offroad Racing

Za sve one gladne i žedne adrenalina, divljih utrka i ‘nabrijanih’ automobila i kamiona tu je Asphalt Xtreme Offroad Racing. Ono što je mene privuklo kod ove igre (osim činjenice da igra ima vrhunsku grafiku kao i poprilično dobru fiziku vozila) jest izbor od čak trideset i pet vozila. Odabirom svakog vozila određuje se i vaš stil vožnje. To znači da će oni ‘agresivniji’ zasigurno odabrati neki Monster Truck, dok će oni ‘brzanci’ odabrati neku jurilicu. Raznoliko i fenomenalno!

Postoji čak sedam tipova vozila koja su dostupna u igri što znači i da postoji čak sedam stilova igranja što je pokazatelj da su si developeri zaista dali truda. Ali to naravno nije sve. Igra ima čak pet modova, više od 400 Career događanja, više od 500 Mastery izazova  što znači da je Asphalt Xtreme Offroad definitivno ima ogroman replay value (činjenicu da ćemo igricu igrati jako dugo dok ne savladamo sve modove i izazove).

Naravno, ovakva igrica jednostavno ne bi bila takva da nema mogućnost tuninga vašeg vozila. Svako vozilo je izmjenjivo i potpuno modabilno, što još dodatno pogoduje onima koji žele imati specifičan način igranja.

Za igranje Asphalta Xtreme trebat će vam Android 4.0 ili noviji, 1 GB radne memorije, 1.2 GHz četverojezgreni procesor i 1.4 GB prostora za pohranu. Asphalt Xtreme: Offroad Racing s punim pravom nosi epitet jedne od najboljih vožnji koje su dostupne za Android platformu.

Batman – The Telltale Series

3.    Batman – The Telltale Series

Kao što i sam naziv igre sugerira, Batman – The Telltale Series je igra koja nije izašla odmah ‘cijela’, već koja izlazi u epizodama (slično kao The Walking Dead). Ovo isto tako znači da se svaka epizoda koja izlazi posebno naplaćuje.

Batman – The Telltale Series je igra o Bruceu Wayneu i naravno Gotham Cityju. Radi se o tome da izborima koje igrač učini igrajući u ulozi Batmana izravno utječe na događaje u samoj igri, što znači da to kako će sam tijek igre ići najviše ovisi o moralnim (ili ‘malo’ manje moralnim) izborima igrača.

Prva sezona igre je besplatna, dok se sve iduće plaćaju. No ono što moramo napomenuti jest to da Batman – The Telltale Series podržava samo one pametne telefone koji imaju Android 5.0 Lollipop i noviji (Marshmallow) kao i grafičke kartice sa OpenGL 3.1, čime ova ira isto tako ulazi u popis onih vrlo zahtjevnih.

No, za sve one koji su željni dobre zabave i novih avantura sa ‘čovjekom-šišmišem’ na Android platformi te za sve one koji imaju snažnije pametne telefone, Batman – The Telltale Series je ono što žele odigrati i imati.

Astral Frontier

4.    Astral Frontier

Astral Frontier je igra koja će zadovoljiti sve ljubitelje ”old style” RPG igara. Uspješnim objedinavanjem obilježja starijih RPG-ova, kao što su dvodimenzionalan pogled na svijet, dvodimenzionalni likovi, izometrična perspektiva te kompleksna priča smještena u ogromnom svijetu, Astral Frontier je jedna od onih igara koja ima ‘ono nešto’ tako da će privući i velik broj igrača koji inače možda ne igraju ovakve igre.

Priča započinje u malenom selu po imenu Japina, koje je i posljednje mjesto na svijetu u kojem još obitavaju ljudi. Naš glavni junak priče, nakon što je izgubio svoju obitelj i prijatelje susreće neobičnog suputnika nakon čega priča započinje i igrači polako bivaju upoznati sa svijetom Astral Frontier-a.

Iako je grafika dvodimenzionalna, sama igra je poprilično dobro napravljena u prepoznatljivom japanskom anime stilu. Velik broj neprijatelja, velik broj oružja, questova, oklopa, novi likovi te komplicirana, zanimljiva, zarazna i vrlo privlačna priča je ono čime se definitvno može pohvaliti Astral Frontier i čime je već privukla velik broj igrača. Apsolutni Top 5.

Jade Empire

5.    Jade Empire

Ono što me je prvo privuklo kod igrice Jade Empire je nevjerojatno dobra grafička prezentacija igre. Kažu da knjigu ne treba suditi po koricama, no ako bismo Jade Empire ‘sudili’ prema grafici onda bismo ju bez imalo okolišanja mogli staviti na 1. mjesto našeg Top 5 popisa najboljih igara u 2016. godini. Ipak, kako nije u ‘grafici sve’, pogledajmo malo bolje o čemu se radi.

Jade Empire je igra čiji je developer BioWare. Da, isti onaj BioWare koji je razvio i napravio Mass Effect i Dragon Age. Kvaliteta na visokom nivou? Definitivno. Tko se još sjeća igre (odnosno igara) Dynasty Warriors, koja je izlazila za konzole? Jade Empire je u pogledu priče možda najsličniji baš toj igri.

Sama priča je smještena u drevnu Kinu u jednu od škola drevnih borilačkih vještina. Slijedom nesretnih događaja, mir i ravnoteža svijeta su poremećeni. Da bi uspostavili mir i vratili ravnotežu na scenu stupaju likovi koji se u stilu Devil May Cry igre bore protiv brojnih, raznolikih i zaista opasnih protivnika.

Drevna Kina, zadatak vraćanja ravnoteže i mira u svijetu, borba protiv zla u vidu opasnih (i lijepo modeliranih) protivnika, hpretina oružja, napitaka, ‘boostova’ za atribute likova i sve to ‘omotano’ prekrasnim vizualnim efektima i fenomenalnom grafičkom prezentacijom. Ako vam to nije dovoljno, možda će vas dodatno privući činjenica da je igra, iako je za Android potpuno kompatibilna sa kontrolerom.

Koja se od ovih igara vama najviše sviđa ovisi o vašim osobnim preferencama i onome što volite (ili što vaš mobitel može pokrenuti). No ono što trebate znati da će kupnja svake od ovih igara biti ‘pun pogodak’ i da se nećete razočarati.

Piše: I.H.

Komentiraj