Mislim da ne postoje gameri koji nisu barem čuli za legendarnog Super Marija i njegovog brata Luigija i njihove avanture spašavanja princeze od zlog kralja Koope. Puno je vremena prošlo otkad je prvi Super Mario po imenu Super Mario Bros ugledao svjetlo dana.

Bilo je to na, sada već arhaičnom Nintendu (ili punim imenom Nintendo Entertaining System ili NES) davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća (kada kažem prošlog stoljeća stvarno zvuči kao da je od tada prošlo više od sto godina).

No, kako je tehnologija napredovala tako je i naš Super Mario napredovao. Kako su godine prolazile tako su Mario, Luigi i ostala škvadra selila sa konzole na konzolu, što je mnoge zaljubljenike ove šašave arkadne skakutalice i više nego oduševilo.

Od prvog Super Marija pa sve do današnjih dana izašlo je mnoštvo igara na temu Marija i svijeta Super Marija. Ova najnovija, koja je izašla i koja je dostupna na tržište (iOS tržište da budemo precizni) zove se Super Mario Run i tek treba izaći za Android mobilne uređaje. O čemu se radi, kada bi igra trebala izaći i još neke stvari obraditi ćemo u nastavku teksta.

super-mario-run na androidu

 

Super Mario Run prvo na iOS-u?

Ono što čudi velik broj gamera, zaljubljenika u Super Mario avanture i igre uopće jest činjenica da je Super Mario Run prvo izašao za iOS platformu. Točan razlog ovoga se ne zna, barem ga ja nisam uspio pronaći. Ono što sam uspio pronaći jest čuđenje velikog broja igrača.

Zna se da je Android platforma koja je, barem što se igara tiče, puno šira od iOS platforme. Ako zbog ničeg drugoga onda je Super Mario Run trebao prvo izaći na Androidu baš zbog ove istine. Druga stvar jest da je Nintendo i prije nego što je odlučio da će Super Mario Run uopće izaći na mobilne uređaje (prije nego što je bilo odlučeno za koji operativni sustav će prvo izaći) bio poprilično skeptičan.

Razlog ove sumnje bio je opravdan; naime iz Nintenda su se bojali kako će im Super Mario Run utjecati na poslovanje u vezi za handheld konzolama. Super Mario Run je trebao izaći na konzole, a ne na mobilne uređaje, no ‘u posljednji čas’ developeri su odlučili promijeniti mišljenje. I tako je najnovija Super Mario igra izašla za iOS.

Druga stvar koja pomalo čudi jest ta da je Super Mario Run trebao biti besplatan, jer je igra dizajnirana na takav način. No, s obzirom da na iOS-u ništa nije besplatno, tako nisu niti igre, pa je odlučeno da će Super Mario Run koštati 10$.

 

Super Mario Run igra će za Android uređaje biti dostupna u ožujku

Bez obzira na sve treba reći da je Super Mario Run ispao kao više nego uspješna igra. To naravno nije iznenađenje, pogotovo ako uzmemo u obzir jednostavnost sučelja, činjenicu da ćemo opet kontrolirati Marija (i možda još ponekog lika) koji će skakutati i trčati naokolo, skupljajući raznorazne stvarčice dok u isto vrijeme izbjegava čudesa koja ga ganjaju.

Koji zaljubljenik u Super Marija ne bi volio ovakvu akradnu skakutalicu, koja izgleda i djeluje veselo i opuštajuće? Savršena igra za kraj radnog dana, za odmor od šefa, žene, djece i Svjetskog prvenstva u rukometu.

super mario run

 

Hoće li biti besplatna za Android? To zasad nije 100% poznato. No ono što jest poznato jest to da Super Mario Run do sada na Apple Storeu bilježi više od 40 milijuna skinutih primjeraka, što samo pokazuje koliko su igrači željno iščekivali novi Super Mario na mobilnim uređajima.

Ako bi Super Mario Run bio besplatan za Android (platforma koja se može ponositi time što ima pregršt super korisnih aplikacija koje su besplatne) to bi bila super vijest i za igrače, ali isto tako i za developere, jer bi na takav način Nintendo uspio ‘neplanirano’ zaraditi popriličnu svotu novca, dok bi kroz fantastičnu reklamu skupio i nove investitore, koji su i više nego potrebni ako ste developer.

Ono što je poznato jest da će novi Super Mario Run biti dostupan na Google Storeu u ožujku ove godine. Znači, još dva mjeseca nas dijeli od novih avantura Super Marija- ovoga puta na Android mobitelima.

 

SUPER MARIO RUN ANDROID

 

Super Mario Run: Pred-registracija na Google Storeu

Ono što je vidljivo sa japanske Nintendo Twitter stranice jest informacija o mogućem kreiranju računa na Google Storeu u vezi igre. Ako se korisnik odluči pred-registrirati time je pokazao zanimanje za igru, što znači da će korisnik dobiti e-mail nakon što igra bude dostupna za igranje i skidanje.

Prema informacijama koje sam dalje našao navodno će prvih nekoliko levela biti besplatno (baš kao i na iOS verziji) no ostatak igre će se ipak navodno morati plaćati. Ovo još nije 100% sigurno, no velika vjerojatnost je da će tako biti. Ipak, navijamo da igra bude free-to-play.

 

Super Mario napokon i na Android platformi

Da, čini se da ćemo i to dočekati. Skakanje, trčanje, preskakanje, pucanje vatrom i ostale moći koje Mario ima ćemo za dva mjeseca moći otključavati i na našim Android mobitelima. Istina je da postoje neke neslužbene verzije Super Marija koje su i sada dostupne za Android (razne spin-off verzije), no Super Mario Run će biti prvi, pravi službeni Nintendov nastavak za Android.

S obzirom da sam i sam gamer i da sam praktički odrastao na Super Mario Bros igrama (Bros 3 je bio ‘killer’ svog vremena), ne mogu sakriti oduševljenje činjenicom da će Super Mario Run biti napokon dostupan na Androidu.

Vjerujem da slično razmišljaju svi gameri koji su isto tako zaljubljenici u Super Mario igre ili u jednostavno rečeno- dobre igre, a Super Mario se do sada uvijek pokazao kao dobra igra. Kako će to izgledati na Androidu, hoće li finalna verzija igre možda biti besplatna ili će se ipak plaćati 9.99$ te koliko će novi Super Mario Run biti zarazan i igriv ostaje nam vidjeti.

Do tada nam preostaje da uživamo u drugim Android hitovima i da naše žene, šefove i djecu trpimo još dva mjeseca. Sreća pa Svjetsko prvenstvo u rukometu ne traje toliko dugo.

Piše: I.H.

Komentiraj