Nemoguće je samo tako ući u legendu kao kreator jednog od najboljeg, najmaštovitijeg i najkreativnijeg fantasy svijeta ako prije toga niste nekome dali inspiraciju za kreiranje filma, pjesme, videoigre.

Slično je i s igrama koje su osmišljene i kreirane na temelju fantasy knjiga napisane od strane jednog od najmaštovitijih pisaca fantasy literature svih vremena J. R. R. Tolkiena. Nije tajna da su njegove knjige, osobito Gospodar prstenova, zaslužne za nastanak jedne od najkvalitetnijih trilogija u povijesti filmske industrije i filmova uopće.

 

J. R. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien, čovjek koji je izmislio Hobite

 

Avanture hobita Bilba Bagginsa koje su bile inspirirane knjigom istog autora a koje su kronološki prethodile avanturama Prstenove družine i njihovog pohoda da jednom i zasvagda unište Prsten, iako u manjem opsegu, također su osvojile srca ljubitelja fantasy žanra.

Kakva je situacija s videoigrama? Od početka dvijetisućitih (vrijeme između 2000. i 2009.) pa do današnjih dana na tržište je izašao pohvalan broj videoigara koje su za temelj imale neki segment priče iz Tolkienovog svijeta. Neke su bile uspješnije, dok su druge bile malo manje uspješne u predočavanju svega onoga što smo čitali u knjigama i gledali u filmovima.

Ipak, od svih tih igara, postoje neke koje su se svojom kvalitetom izdvojile od ostalih. Koje su to igre i za koju igru se može reći kako se radi o najboljoj fantasy Tolkienovskoj igri – pročitajte u nastavku!

 

Lord of the Rings The Two Towers

 

  1. Lord of the Rings: The Two Towers

Godina izlaska: 2002.

Platforme: PS2, Xbox, Gamecube

Drugi nastavak Gospodara prstenova, kronološki i kada se govori o igri, pokušava vjerno preslikati sve ono što se odvijalo u knjizi i istoimenom filmu, s time da treba reći kako igra ipak pokušava više slijediti film nego knjigu. Je li ovo bio dobar potez developera ili nije rekli su igrači koji su te davne 2002. godine kada je igra ugledala svjetlo dana i to na tada svim ”stolnim” konzolama, (nažalost ne i na računalima).

Dobra grafika (koja je za ono vrijeme bila odlična, naravno ovisno o konzoli), priča i onaj LOTR ”feeling” koji vas je jednostavno tjerao da izdržite sve ono što se izdržati moralo ne bi li taj Gandalf napokon došao s Rohirrimima i pomogao u obrani i oslobađanju Helmove klisure. Sve u svemu, odličan ”oldtimer” kojeg se i danas isplati odigrati.

 

Lord of the Rings Return of the King

 

  1. Lord of the Rings: Return of the King

Godina izlaska: 2003.

Platforme: PS2, Xbox, Gamecube, PC

Gospodar prstenova: Povratak kralja je napokon svoje oživotvorenje, barem u igraćem smislu, napokon doživio i na Windows računalima, što je hordi gladnih orkova, odnosno igrača koji tada nisu imali konzole napokon pružilo priliku da se okušaju kao jedan od tri ponuđena igriva lika u trećem dijelu trilogije. Igrač je mogao preuzeti ulogu jednog od tri ”glavna” heroja; riječ je naravno o Legolasu, Gimiju i Aragornu.

Svaki od tri lika se malo razlikovao od druge dvojice (recimo Legolas je puno bolje pogađao lukom i strijelama, dok se mačem baš i nije dobro služio). Priča je na filmski način pratila priču- iz trećeg nastavka filma, čime su developeri igračima htjeli pružiti onaj pravi, pravcati ”kao da sam tamo” LOTR osjećaj.

Velik broj komboa, zanimljive (i na trenutke poprilično teške) scene borbi i ogromno zadovoljstvo kada napokon uništite taj kleti prsten označilo je Povratak kralja jednom od najboljih LOTR igara do danas uopće.

 

Middle-Earth Shadow of Mordor

 

  1. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Godina izlaska: 2014.

Platforme: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, PC

2014. godina je bila odlična u svijetu videoigara po mnogočemu. Jedna od stvari zbog koje ćemo definitvno pamtiti tu godinu jest i izlazak Middle-Earth: Shadow of Mordor igre. Koliko je ovaj ”nastavak” u svijetu LOTR igara bio odličan i uspješan govori i broj osvojenih nagrada koje je igra osvojila samo te godine.

Jedna, vrlo važna stvar po čemu se ova igra razlikovala od svih ostalih iz žanra je bio Nemesis sustav, zbog kojeg su neprijatelji mogli imati ”vlastite” osobnosti, načine ponašanja, napada i obrane (koje više nisu bili toliko strogo kriptirani i određeni, već se puno veći trud uložio u AI način kontroliranja protivnika).

U kombinaciji s odličnom glazbenom pozadinom i zvučnim kulisama, Middle-Earth: Shadow of Mordor je danas definitvno i zasigurno ”must have” i ”must play” LOTR igra.

 

Lord of the Rings War in the North

 

  1. Lord of the Rings: War in the North

Godina izlaska: 2011.

Platforme: PS3, Xbox 360 i PC

S obzirom da su igre najvećim dijelom služile tomu da sve ono što je napisano u knjigama i što je snimljeno i prikazano na filmskim platnima sada prikažu i na zaslonima računala ili TV-a, jako malo pažnje se kada govorimo o LOTR svijetu posvetilo ”spin-off” naslovima. War in the North je jedan takav.

Priča igre, s obzirom da se radi o spin-off naslovu, baš i ne slijedi originalnu priči iz knjige, barem ne na način na koji smo očekivali da bi moglo biti. Ono po čemu se ova igra razlikuje od svih dosadašnjih, pa tako i od knjiga, jest to što se za ovaj ”nastavak” LOTR serijala svakako vrijedi ono upozorenje ”explicit violence and gore.”

Odsijecanje udova i glava orkova i goblina nikada nije bilo prikazano na detaljniji način dok nismo odigrali War in the North. Jedna od najboljih LOTR igara? Svakako!

 

Lord of the Rings Battle for Middle-Earth 2

 

  1. Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth 2

Godina izlaska: 2006.

Platforme: Xbox 360 i PC

Nastavak poprilično dobre, užasno zabavne (čak i ako se ne ubrajate u ljubitelje RTS-ova) i moćne LOTR strategije se vratila 2006. godine kada smo dobili priliku odigrati igru za koju mnogi smatraju i danas da se radi o najzabavnijoj RTS LOTR igri uopće.

Ako želite odigrati odličnu strategiju u kojoj su fantastično kombinirani elementi Tolkienova svijeta i RTS žanra, LOTR: Battle for Middle-Earth 2 je igra koju je poželjno i danas, nakon toliko vremena odigrati.

 

To bi bilo to. Presjek od pet igara za koje mnogi smatraju da se po mnogočemu radi o najboljim igrama na temu Gospodara prstenova. Neke koji su isto tako blizu ovome popisu su recimo LEGO Lord of the Rings (iz 2012.) , mrežna inačica LOTR igre- Lord of the Rings Online (iz 2007.).

Kakav uspjeh će ostvariti najnovija igra- Middle-Earth: Shadow of War  i je li kada govorimo o njoj riječ o najboljem LOTR naslovu- vrijeme će pokazati. Ono što svakako veseli jest činjenica da niti nakon 14 godina otkako smo u kinima imali prilike gledati treći dio trilogije o prstenu ne prestaju izlaziti kvalitetni i pažnje vrijedni LOTR naslovi. Nadajmo se da će se taj trend nastaviti do dugo u budućnost i da će nas svaki novi nastavak odvesti na neko novo, neočekivano putovanje.

Piše: I.H.

 

 

 

Komentiraj