Gaming je u fazi kada se počeo mjenjati, no u kojem smjeru? Trenutno je sve još uvijek u magli, no uskoro se nadamo nekim konkretnijim odgovorima koji će nam dati jasniju sliku o budućem razvoju…

Konzolaški gaming je na prekretnici. Gaming na računalima je već godinama isti, a na njemu su promjene uglavnom u hardverskom smislu i to nije ništa loše.. Problem kod takvog gaminga je cijena samog računala. Jasno je da, ukoliko želite to sve doživjeti na vašem računalu, morate izdvojiti minimalno 6.000,00 kuna kako biste mogli sa sigurnošću uživati u apsolutno svakoj sitnici koja pravog fana grafičkih dostignuća zanima. Ukoliko te granice želite još više pomicati, pretjerivati sa rezolucijama, imati grafičke dodatke u obliku modova, igrati sa ultra grafikom, tada ćete morati izdvojiti i preko 7.500,00 kuna ako to želite na ispravan način iskusiti. Zato nam i postoji konzolaški gaming.

Financijska fleksibilnost

Za cca 3.000,00 kuna kupite konzolu posljednje generacije (PS4 ili XOne) i mirni ste do iduće generacije. Tada je vaš jedini trošak pojedina igra koja košta od 250,00 do 500,00 kuna, no tu uvijek postoje fleksibilnosti (naručivanje sa Game.co.uk, kupovanje digitalnih naslova koji su jeftiniji, zamjene igara sa drugima, kupovanje polovnih igara i sl.). Vijesti koje u posljednje vrijeme zasipaju razne IT portale nam govore da bi to moglo prestati funkcionirati na takvom principu, što nam se nikako ne sviđa. Microsoft i Sony su sa 100% sigurnošću već najavili nove i jače konzole koje nam uskoro izlaze. Sonyeva nova konzola, tzv. Playstation 4.5 ili 4K nam izlazi već ove godine na jesen, a Microsoft je najavio čak dvije. Njihova manja, odnosno štedljivija konzola izlazi također već ove godine, a hardverski jača mašina XOne izlazi 2017. godine.

ps 4k konzola

Nada umire posljednja

To su podaci koji nas pomalo plaše. Zašto? Počinje se događati onaj „iPhone sindrom“. Konzolu ćete imati u periodu od godinu, max dvije godine i što nakon toga? Bit ćete prisiljeni kupiti novu konzolu koja će vas koštati svake godine isto, ponekad možda i više. Što će biti sa igrama? Da li će drastično pojeftiniti tada ili će cijene ostati iste? To su podaci koji nas još uvijek drže u magli koja se nije rasčistila nad horizontom. Nadamo se da će za vrijeme E3 Expoa to biti mnogo jasnije, te da će nam najjači developeri Sony i Microsoft ipak reći točno kako su oni zamislili budućnost konzola.

Moramo misliti i na činjenicu da se u Microsoftu već neko vrijeme priča o vrlo skoroj varijanti igranja putem streama, što je vrlo problematično za zemlje gdje je prosjek internet brzine ispod 30 mbps, što svakako čini problem i stvara tehničke nemogućnosti prve razine. Nadamo se svi da će Sony i Microsoft razumno postupiti i napraviti teritorij koji će biti „prohodan“ svim gamerima diljem svijeta. Pogrešne odluke će svakako rezultirati gubitkom prodanih konzola i prebacivanje mnoštva igrača na PC platformu, koja je po mnogima tzv. „master race“ (što je također diskutabilno ako to gledamo kroz financijski segment).

Hrvoje Sirovina

Komentiraj