Volite igrat igrice baš kao i gotovo polovica korisnika računala, ali se nemožete odlučiti dali da svoj hobi usavršavate na jednoj od popularnih konzola ili na stolnom računalu. Mišljenja i iskustva su vrlo oprečna. Na jednoj strani su playstation, xbox, wii igrači, opušteni na kauču, sa kontrolerom u ruci uživaju u svojim najnovijim igricama. Sa druge strane, PC igrači, stišću svoje tipkovnice i miševe, na svojim snažnim i skupim računalima sa moćnim grafičkim karticama i brzim procesorima. No, što je od toga bolje? Tko više uživa u doživljaju igranja?

Unatoč onome što vam vlasnici konzola za igranje ili računala mogu reći, odgovor je da nijedno od toga nije nužno bolje. Ne postoji bolji ili gori način da se igramo, to su samo različiti načini koji privlače različite ljude. I računala i konzole imaju svoje prednosti i nedostatke i bez obzira je li pokušavate odlučiti što od toga odabrati za sebe ili planirate darivati nekoga, važno je znati razlike.

igraće konzole ps4

 

Osnovne razlike između igrače konzole i računala

Što se tiče svih varijacija između konzole i PC-a, a doći ćemo i do njih, temeljni izbor prilikom odabira platforme za igrice bi trebao biti između jednostavnosti korištenja i mogućnosti prilagodbe. Općenito, konzole se lakše priključuju i koriste. One su jeftinije za kupnju od računala; nisu sklone nestabilnom radu ili virusima i zlonamjernim programima i imaju standardan, jednostavan kontroler koji svatko može savladati.

Računala, sa druge strane, pružaju gotovo neograničene mogućnosti prilagodbe. Možete kupiti prethodno sklopljeno gaming računalo ili sklopiti vlastito. Možete igrati pomoću tipkovnice i miša, kontrolera, ili čak kontrolera za letenje ili volana u nekim igrama. A dobivate i pristup najimpresivnijoj grafici na svijetu, naravno ako je možete priuštiti. Nažalost, to se odnosi na sva gaming računala, možete imati najbolji mogući gaming doživljaj prilikom igranja, ali morate to dodatno platiti, a svi znamo koliko koštaju najnovije gaming grafičke kartice.

Zašto su konzole jeftine?

Izrada računalne igre je nevjerojatno složen proces, jer je svaki gaming PC drugačiji. Programeri ne mogu računati da imate specifičan procesor ili grafičku karticu, već se pred njih stavljaju složeni zahtjevi prilikom programiranja igrica da budu funkcionalne na razno raznim kombinacijama hardverskih komponenti. Naravno oni moraju napraviti da njihove igre rade svakome. To se rješava tako što sa igricom prilikom pokretanja dobijete mogućnost izbora tehničkih postavki na kojima birate kvalitetu grafičkog prikaza, a sa time dozvoljavate igrici da maksimalno iskoristi vaš ugrađeni hardver kada je to potrebno tijekom igranja. Igre uvijek izgledaju bolje na jačem gaming računalu nego na igračim konzolama, jer on može izvršiti više operacija sa više memorije i snažnijim procesorima. No to je također i skupo, ponekad i jako skupo.

konzola xbox

 

Ispod svojih stiliziranih kućišta, igrače konzole poput playstation-a i x-box-a su u suštini također računala. Svaka od njih ima procesor, memoriju, grafičku karticu, tvrdi disk itd., a u odnosu na specifikacije prosječnog gaming računala, te komponente nisu naročito impresivne. Video kartica na konzoli može biti generaciju ili dvije iza i možda ima samo 4GB ili 8GB RAM memorije, u usporedbi sa 16 GB ili 32 GB koliko ima većina gaming računala.

Glavna poanta je u tome da je svaki primjerak određene konzole isti. Svaki PlayStation 4 ima identične komponente, svi Xbox One imaju isti procesor i grafičku karticu. E sada i proizvođači igrica sa svojim programerima mogu dati doprinos u korist igračih konzola. Budući da je poznat kompletan hardver na kojem će se igrati igrica na odreženoj konzoli, programeri mogu optimizirati svoje igre za te specifične komponente, dopuštajući im da izvuku više mogućnosti iz “jeftinijeg silicija”. To je razlog zašto konzole koštaju upola manje od pristojnog gaming računalaprogrameri su u mogućnosti da izvuku više, od manje hardvera koji imaju na raspolaganju.

gaming računalo

 

Zašto su računala skupa?

Gamersko računalo koje je hardverski potentnije od bilo koje najbolje konzole, nudi različite razine igranja. Igranje elitnih igrica poput Dangerous sa kontrolerom za letenje, napravljenim samo za tu igricu, je najbliži doživljaj pilotiranja pravim svemirskim brodom u širokom prostranstvu svemira, koji ćete ikad imati prilike doživjeti. Real-time strateške igre kao što je StarCraft II je gotovo nemoguće igrati bez tipkovnice i miša zajedno, a natjecateljske akcione igre poput Overwatch i Counter-Strike: Global Offensive zahtijevaju preciznu  kontrolu pixela za savršeno precizno ciljanje i brze reflekse.

Problem je u tome što morate platiti za sve ove prednosti, i to ne samo novcem. I najbolja gaming računala sa skupim hardverom nisu imuna na povremena rušenja, nestabilan rad i problemima sa kompatibilnošću. Da biste bili PC igrač, morate imati povjerenje u vaš sklopljeni hardver u kombinaciji sa operativnim sustavom koji koristite, i to sve posložiti u jednu skladnu cjelinu. A za to sve će vam trebati i znanje i vrijeme i strpljenje, jednako prilikom sklapanja gaming računala kao i u budućnosti za rješavanje problema koji nastanu. Konzole su namijenjene da budu praktične: uključite sustav, stavite disk i već je sve spremno.

programiranje igrice

 

Vrijeme za odluku

Dakle, što biste trebali odabrati? Ako kupujete sustav za drugu osobu, vjerojatno biste trebali odabrati konzolu kao što je PlayStation 4 ili Xbox One. One su mnogo jeftinije od gaming računala i ne zahtijevaju mnogo dodatnog znanja za učinkovito korištenje, a otvaraju novi svijet mogućnosti igranja igrica, sa izborom gotovo identičnih naslova kao i za PC.

Ali nemojte lako otpisati računala. Ako imate novac za trošenje i vrijeme da se posvetite prilagođavanju svog sustava do savršenstva, doživjeti ćete nešto najbliže savršenom igranju, sa velikom kontrolom i razinom grafičkih efekata sa kojima se nijedna igrača konzola ne može usporediti.

Piše: A.M.

Komentiraj