VR ili virtualna stvarnost (na engleskom ”virtual reality”) je, kao što sama sintagma kaže- stvarnost koja ne postoji, nego je- virtualna. Iako je pojam virtualna stvarnost prisutan duže nego što se misli, vrijeme kada je ovaj pojam najviše počeo dolaziti do izražaja je u proteklih nekoliko godina kada su se headsetovi za virtualnu stvarnost počeli prodavati.

Zbog čega je VR, a samim time i headset za virtualnu stvarnost tako zanimljiv, kako igračima tako i običnim korisnicima? Kao prvo, igrači uz korištenje VR headseta imaju prilike osjetiti ono što im igra pruža na puno realističniji i ”stvarniji” način nego što je to bio slučaj prije. Neke igre su uz korištenje VR headseta igračima napokon mogle pružiti ono što prije nije bilo moguće: osjećaj kao da je igrač tamo. Igre koje to možda najbolje mogu pokazati su horor igre.

 

 

Za prave ljubitelje horor igara nema ničeg boljeg od osjećaja kad hodate pustim, mračnim hodnikom, pogled je naravno iz prvog lica, sve dok odjednom pred vas ne iskoči nešto. Horor igre igračima zaista daju posebne osjećaje koji dugo ostaju i koji se ne zaboravljaju tako brzo. Mi ćemo u nastavku nešto reći o najboljim horor igrama za VR. Ako ste ljubitelj horora i ako imate VR headset (ili ćete ga imati) – ovaj članak je za vas.

 

Layers of Fear Solitude

 

Layers of Fear: Solitude

layers-of-fearJeste li igrali računalnu verziju ove igre pod imenom Layers of Fear ili njegov DLC Layers of Fear: Inheritance? Ako jeste, znate o čemu je riječ. Igrač preuzima ulogu relativno nepoznatog slikara koji za svoj glavni cilj ima naslikati svoje najnovije remek-djelo, nešto što već dugo pokušava, ali nikako da uspije.

S obzirom da ovo nikako nije igra o likovnoj umjetnosti već se radi o horor igri, samo ću reći da završavanje slike i nalaženje ”dijelova” iste neće biti lagano niti je igra preporučljiva za one koji imaju probleme sa srcem. Ipak, ako ste željni dobrog horora koji se voli igrati s vašom psihom i imate VR headset, Layers of Fear: Solitude je igra koju ne smijete zaobići.

 

 

 

 

Dark Days

 

Dark Days

Dark Days je igra u kojoj preuzimate ulogu igrovog lika koji za svoj glavni cilj ima pronaći odgovor na pitanje što se događa u hotelu (u kojemu je smještena fabula igre) i je li hotel zaista tako prazan kao što se na prvu čini.

Priča je pomalo komplicirana i uključuje pomno praćenje. Zagonetki ima dovoljan broj i ono što se meni posebno sviđa u vezi ove igre jest to što se težina i komplesknost zagonetki povećava s vremenom, baš kao i događaji koji će utjecati na to da više nikada ne zaigrate ovu igru ili da ju prijeđete do kraja.

 

 

 

Wilson's Heart

 

Wilson’s Heart

Neki kažu da je ova igra jedna od najboljih, ako ne i najbolja horor igra za VR. Ono što jednu horor igru čini kvalitetnom jest uspješno kombiniranje faktora kao što su dobra priča, odlična atmosfera i grafika koja će doprinjeti da se igra istakne, ne kao dobra nego kao vrlo dobra ili čak odlična. Kod Wilson’s Heart imamo sve ovo.

Premisa igre je ovakva: nakon što igra započne vi preuzimate ulogu igrivog lika koji se zove Wilson. Budite se u napuštenoj bolnici i osjetite da vam u prsima kuca nešto što bi trebalo biti srce. Jeste li spremni suočiti se s mračnom istinom koju skriva ova igra? Samo za najhrabrije.

 

 

Monstrum

 

Monstrum

Što je ono što može biti jezovitije od napuštenog i poluuništenog broda koji je ostavljen da pluta negdje na moru, bez ikakve nade da će ga netko pronaći? Da… A što ako s tim napuštenim brodom kombiniramo čudovište koje žudi za ljudima, odnosno za ljudskim mesom? Vi naravno kao igrač preuzimate ulogu jedinog preživjelog člana posade spomenutog broda koji za glavni cilj ima popraviti i osposobiti brod u isto vrijeme izbjegavajući čudovište.

Svaki novi gameplay donosi neke izmjene: svaki puta kada restartirate igru, odnosno kada je počnete igrati ispočetka igra će se malo promijeniti. Izgled broda i soba će biti drugačiji (što otežava snalaženje u prostoru), no ono što će se isto tako promijeniti jest izgled i ponašanje čudovišta koje vas progoni. Ako (ili bolje rečeno- kada) umrete, počinjete ispočetka, na novoj lokaciji u brodu bez imalo ideje o tome tko je novo čudovište koje će vas sada proganjati i kako se od njega skloniti. Zvuči zabavno zar ne?

 

 

 

Killing Floor Incursion

 

Killing Floor: Incursion

U svijetu u kojem vi kao igrivi lik preuzimate ulogu vojnika čiji mozak je spojen na računalo odakle trebate zaštititi računalni sustav od virusa, pitanje se postavlja- kako to učiniti? Ubijanjem zombija naravno. Killing Floor je poznata indie zombie pucačina koja je odnedavno dostupna i za virtualne uređaje.

Ubijanje zombija, rješavanje računalnih problema i sve to u isto vrijeme… ako volite zombie igre i ako želite odigrati jednu dobru na VR headsetu – mnogi preporučuju Killing Floor.

 

 

 

Chair in a Room

 

Chair in a Room

Chair in a Room je besplatna igra za VR i na prvi pogled ova igra se uopće ne čini kao igra u punom smislu te riječi. Imamo samo stolac koji je na polovici sobe i to je to. Ili se barem tako čini…

Igrač, odnosno vi počinjete igru tako što se budite na polovici sobe, zavezani za stolac dok se oko vas događaju recimo to tako- zanimljive stvari. To što možete vidjeti baš i ne vidite najjasnije jer je svjetlo koje se nalazi u sobi dovoljno slabo da ne obasjava gotovo ništa, ali dovoljno snažno da obasja i pokaže baš ono što treba ne bi li igrači ostali blago rečeno šokirani. Jednostavan pristup hororu kojeg vrijedi isprobati.

 

 

To bi bilo sve. Šest najboljih horor igara za VR, od kojih je jedna u potpunosti besplatna je ono što smo vam pripremili danas. Svaka od ovih igara pruža osjećaj horora na jedinstven način i način koji će svaki pravi i istinski ljubitelj horor žanra znati cijeniti i poštovati. S obzirom da su cijene VR headsetova snižene možda je baš sada pravo vrijeme da vidite kako je to igrati horor igru uz korištenje VR headseta. Ako imate hrabrosti, naravno.

Piše: I.H.

Komentiraj